437 pacients superen l’obesitat gràcies a la cirurgia a Manises en 2021

Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a woman's waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet

Post també disponible en: Castellano

Els especialistes en cirurgia bariátrica de l’hospital públic valencià alerten que Espanya lidera la llista de països europeus amb major índex d’obesitat, sobretot en xiquets 

Des del seu inici en 2009 la Unitat d’Obesitat i Cirurgia Bariátrica d’aquest centre sanitari ha realitzat un total de 2.222 intervencions

Patir patologies com a diabetis, hipertensió o apnea, portar anys sense pujar ni baixar de pes o tindre un índex de massa corporal superior a 35 són alguns dels requisits per a ser candidat a una cirurgia bariátrica en un centre públic

Espanya es posiciona com el tercer país amb major índex d’obesitat entre la població de tot el continent europeu. A més, la Comunitat Valenciana encapçala també les autonomies que es troben per damunt de la mitjana estatal en percentatge de població que pateix aquesta malaltia. 

Totes dues realitats emmarquen hui la celebració del Dia Mundial contra l’Obesitat, una malaltia que, com alerten els professionals de la Unitat d’Obesitat i Cirurgia Bariátrica de l’Hospital de Manises cada vegada afecta a més persones i cada vegada més joves. “Any rere any, el volum de pacients als quals operem augmenta. En 2009 comencem operant a 3 pacients i, des que comencem, ja hem atés un total de 2.222 cirurgies bariátricas.”, ha explicat el Dr. Oscar Ferro, cirurgià del centre públic valencià. 

Tal com expliquen els especialistes cirurgians, “aquestes operacions quirúrgiques, no es limiten únicament a la reducció d’estómac dels pacients, sinó que suposen un canvi de vida per a tots ells. Després de la intervenció aquestes persones incorporen un estil de vida més saludable i es comprometen amb hàbits com la pràctica d’esport o el seguiment dieta saludable que, en definitiva, a un canvi de vida”.

Per això, els especialistes de l’Hospital de Manises han detectat els principals factors per a tindre en compte perquè una persona puga ser operada per aquesta patologia. “Si un pacient que pateix d’obesitat, a més, pateix diabetis, hipertensió o apnea; porta molts anys estancats en un mateix pes i amb un índex de massa corporal superior a 35 es recomana que acudisca a la Unitat d’Obesitat per a valorar la possibilitat de realitzar una intervenció bariátrica i reduir la grandària del seu estómac. Això permetrà que el pacient perda el pes necessari per a augmentar la seua qualitat de vida i consolidar uns hàbits de vida saludables”, explica el Dr. Ferro.

Javier García és un d’ells. La seua qualitat de vida va augmentar exponencialment quan al novembre de 2019 va decidir sotmetre’s a aquesta cirurgia i posar-se a les mans dels cirurgians de l’Hospital de Manises. Des de llavors, ha perdut més de 90kg passant dels 162kg al seu pes actual que ronda els 70kg. “Aquesta operació m’ha canviat la vida en tots els sentits. Et dona la capacitat de començar a gaudir de la vida, comences a poder fer els plans que proposen els amics, comences a poder passejar amb la teua filla o amb la teua parella… el canvi de vida és radical”. 

Ara, Javier ajuda a altres pacients amb aquesta patologia a través de les seues xarxes socials sota l’usuari de @elbypassdeljavi on comparteix la seua experiència, a més de receptes saludables per a persones que estan passant per això i entrevistes amb professionals d’aquesta especialitat per a informar sobre el procés. 

Una Unitat integral i multidisciplinària

L’Hospital de Manises compta amb una Unitat de l’Obesitat i Cirurgia Bariátrica formada per un equip multidisciplinari on participen endocrins, psiquiatres, nutricionistes, cirurgians i anestesistes que després d’estudiar al pacient aporten la solució més adequada. Una vegada aquests professionals han fet un diagnòstic de la situació del pacient a tots els nivells, i veuen que la cirurgia és la millor opció, proposen diverses tècniques per al tractament de l’obesitat.

El procés per a tornar a un pes saludable sempre requereix de suports, tant de l’entorn del pacient com dels professionals mèdics, i és necessari l’adopció d’estils de vida saludables i canvis importants en l’alimentació. L’alimentació després de l’operació és una dels principals dubtes, d’aquí ve que com a nutricionistes fem un seguiment de cada pacient i organitzem jornades de nutrició per a explicar-los les dietes que han de seguir”, assenyala Marc García, nutricionista del centre.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*