Aguado demana a Puig que s’estengui als agricultors les ajudes que va anunciar pels danys de la pedregada

VAMFAR reclama más facilidades en la Ley de Titularidad Compartida tras haberse acogido tan solo 11 mujeres en la Comunitat Valenciana, el 2,3% de toda España.
VAMFAR reclama más facilidades en la Ley de Titularidad Compartida tras haberse acogido tan solo 11 mujeres en la Comunitat Valenciana, el 2,3% de toda España.

Post també disponible en: Castellano

VAMFAR reclama más facilidades en la Ley de Titularidad Compartida tras haberse acogido tan solo 11 mujeres en la Comunitat Valenciana, el 2,3% de toda España.
VAMFAR reclama més facilitats en la Llei de Titularitat Compartida després d’haver acollit tan sols 11 dones a la Comunitat Valenciana, el 2,3% de tot Espanya.

El president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, ha reclamat avui al cap del Consell, Ximo Puig, que “no s’oblidi dels agricultors” i inclogui també als propietaris de les explotacions agràries afectades pels virulents episodis de pedra del passat mes de juliol en el paquet d’ajudes anunciat pel mateix Puig per compensar els durs efectes de les referides incidències climàtiques.

Efectivament, el president de la Generalitat va dir fa uns dies que el Consell tenia previst aprovar, en la reunió de demà, una línia d’ajuts per valor de tres milions d’euros destinada al disseny de plans d’ocupació per a aquelles persones que s’han quedat sense treball en el camp a causa de la pèrdua de collita per la pedra. Dins d’aquest pla extraordinari seran els ajuntaments de la Ribera els encarregats de dissenyar programes d’ocupació adreçats a contrarestar aquesta reducció de jornals.

“Ens sembla perfecte l’anunci del Consell -va assegurar Aguado en la seva intervenció davant un miler de dones durant la XXII edició de la Jornada de la Dona Rural-però lamentablement trobem a faltar que dins d’aquestes ajudes especials poc o gens es digui dels agricultors les produccions han quedat arrasades. Per això, exigim al president de la Generalitat que habiliti un altre pla específic de suport per a col·laborar econòmicament amb els agricultors en totes les despeses suplementàries que van haver d’afrontar per recuperar les seves explotacions “. El dirigent agrari va explicar la seva demanda amb un símil molt gràfic: “Cal donar suport al que té la vaca que dóna la llet, és a dir, als agricultors, ja que són els seus camps els que generen ocupació i riquesa per a la resta de sectors” .

D’altra banda, Aguado va comentar les dificultats que arrosseguen la major part dels cultius valencians i es va referir al projecte de llei d’estructures agràries assenyalant que “la dimensió de les explotacions valencianes és insuficient perquè el món que ve no és el del minifundi, sinó el de la concentració i l’abaratiment de costos per poder obtenir preus justos “. Per això, va demanar a la Generalitat diàleg, consens i recursos per poder emprendre degudament el repte de modernitzar l’estructura de l’agricultura valenciana.

Amb anterioritat i davant el multitudinari auditori, la presidenta de l’Associació Valenciana de Dones i Famílies de l’Àmbit Rural (AVAMFAR) -la sectorial de dones d’AVA-ASAJA- Marián Corbí, va reclamar a les administracions “la necessitat absoluta de donar un nou impuls a la Llei de Titularitat Compartida de les Explotacions Agràries que, sis anys després de la seva aprovació, segueix sent una perfecta desconeguda per al col·lectiu, el que cosa resulta tremendament decebedor perquè es tracta d’una legislació important en la que teníem dipositades moltes esperances “.

Les dades oficials sobre això resulten desoladors i corroboren amb escreix l’opinió de Corbí. A la Comunitat Valenciana, durant el període de vigència d’aquesta llei aprovada el 2012, únicament s’han acollit 11 dones, el que suposa el 2,3% del total d’Espanya on les xifres no són molt més favorables ja que tan sols s’han inscrit 471 dones.

A la jornada també va intervenir la presidenta de l’organització nacional AMFAR, Lola Merino, que va afegir, referint-se a la situació de les dones que “la igualtat no és un privilegi, sinó un dret”. Va subratllar el paper central que exerceixen les dones en el món rural i va dir que “un poble sense dones es mor, no hi ha vida”.

Durant la inauguració de l’acte, el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, ha assenyalat que “les societats més avançades del món tenen a l’agricultura com una activitat d’avantguarda” i ha lamentat la crisi que travessa el sector agrari valencià ” perquè ens estem jugant el nostre model de vida “.

Finalment, el director de l’Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (ASUCOVA), Pedro Reig, va destacar la contribució que, al seu parer, poden aportar aquest tipus d’empreses a l’hora d’ajudar els seus proveïdors del sector primari a guanyar mida i competitivitat en els seus explotacions.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*