Alboraig recupera el seu tradicional cant de l’Aurora

Post també disponible en: Castellano

El cant de l’Aurora era una tradició religiosa popular que s’interpretava durant la matinada de la festa de la Verge del Rosari pels carrers de la localitat, la intenció de la qual era cridar l’atenció dels veïns i veïnes perquè s’uniren i se sumaren a resar el Rosari de l’Aurora. 

Així, amb el principal objectiu de posar en valor la història, la cultura i la tradició oral del poble d’Alboraig, s’han rescatat, gravat, editat i remasteritzat aquestes peces musicals perquè perduren fins als nostres dies.

En aquest sentit, segons diferents experts el càntic de l’aurora (o Despertà com es coneix en altres localitats de la zona) reflecteix els sentiments d’una comunitat que sent devoció a un sant o una Verge, i solen interpretar-se abans que els primers raigs de sol despunten en l’horitzó precedint al res d’un rosari de carrer. 

La música popular tradicional -també crida folklòrica- la compon tot el conjunt de cants i melodies instrumentals de caràcter religiosos o profà que s’han usat popularment dins dels més diversos rituals festius i fins i tot acompanyant treball del camp o jocs infantils. En la majoria dels casos a aquestes peces musicals no se’ls coneix autor i han sigut transmeses per la tradició oral. 

Els arxius estaran disponibles en la web de l’Ajuntament (https://www.alborache.es/cultura/auroras), i en les diferents xarxes socials, per a l’ús i gaudi de veïns i veïnes o amants de la música popular i les tradicions. 

Des de l’Ajuntament es vol donar especialment les gràcies per la seua col·laboració i implicació a la Societat Instructiu Musical ‘La Primitiva’ d’Alboraig, així com als membres dels Cors Parroquials i la Feligresia de la Parròquia Santiago Apòstol d’Alboraig.

Amb aquesta iniciativa l’Ajuntament segueix el camí d’impulsar la participació ciutadana en projectes de revaloració del Patrimoni Immaterial Local.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*