ANECOOP tanca un exercici històric amb una facturació rècord de 770,5 milions d’euros

Post també disponible en: Castellano

El consolidat de totes les empreses del Grup, que confirma el seu lideratge a Espanya, aconsegueix els 966 milions en la seua xifra de negoci, un 6,6% més que en 2019

Anecoop ha presentat en la seua Assemblea General de socis els principals resultats de la campanya 2019-2020 davant representants de les seues 72 cooperatives i empreses agràries associades en tota Espanya. Enguany, per motius evidents de seguretat, tant la trobada prèvia amb els mitjans de comunicació com la reunió amb els seus socis de dotze províncies, s’han celebrat a través de videoconferència. 
Respecte a l’exercici, el president de Anecoop, Alejandro Montsó, ha destacat que “hem tancat un exercici històric en molts sentits, la qual cosa inclou els resultats econòmics, amb una facturació rècord de 770,5 milions d’euros”. Ha aprofitat així mateix per a posar en valor el rol de l’agricultura i el treball dels seus socis: “La unitat i l’eficiència amb la qual vam saber afrontar les primeres setmanes de la pandèmia, van situar al sector, i a Anecoop com a part d’aquest, en primera línia, i van fer visible davant la societat el seu rol “essencial” en situacions d’emergència”.
En la seua intervenció ha animat als seus socis a continuar fent passos per la integració, ja que “la dimensió de les organitzacions ha demostrat ser un factor fonamental per a escometre amb èxit els nous reptes que se li plantegen al sector agroalimentari i guanyar competitivitat. I ací és on posarà el focus Anecoop. Perquè com a empresa cooperativa ja reuneix les condicions adequades per a aconseguir l’èxit: la sostenibilitat entesa com el suport a l’entorn rural, el sentiment d’identitat i el vincle emocional existent el converteixen en una fórmula empresarial d’èxit única”.
Per part seua, el Director General, Joan Mir, ha incidit en les particularitats que han convertit a l’any 2020 en un any que serà difícil d’oblidar, però en el qual “la nostra missió s’ha fet més palesa que mai: proporcionar productes saludables al consumidor final. I això ha sigut possible gràcies al compromís, implicació i responsabilitat de tots els agents que formen part de la cadena de valor, des de l’agricultor fins a les persones que treballen en el punt de venda”. Ha ponderat a més el valor estratègic del sector agroalimentari en l’economia nacional, en afirmar que “ha hagut d’arribar aquesta pandèmia per a adonar-nos que necessitem un sector primari potent, diversificat i independent. I que això és una cosa estratègica per a un país. Espanya ho té i no podem permetre’ns el luxe de perdre’l”. 
Mir ha agraït al conjunt de socis i professionals de Anecoop l’esforç realitzat, que s’ha vist reflectit en un creixement en la facturació del 8%, aconseguint els 770,5 milions d’euros. Els resultats de consolidat de totes les empreses del Grup se situen en els 966 milions d’euros, un 6,6% més que en 2019. 
També ha nomenat importants esdeveniments societaris, tots ells orientats a una major consolidació i integració dels seus socis: la constitució de la cooperativa de segon grau Ribercamp, formada per les cooperatives Sant Bernat de Carlet i Guadacoop, l’acord de intercooperación entre les cooperatives CANSE i Alzicoop, l’acord de comercialització entre Greenfruits i la cooperativa de Pedralba, la creació de Vall Blanca, una iniciativa impulsada per les cooperatives de Llutxent-Otos, La Pobla del Duc i Bèlgida per a la gestió i comercialització conjunta de fruita d’os i la posada en marxa de prohorta, de la mà de les entitats andaluses Sant Sebastià de Lora del Rio, Alcafruit i FOASAT. 
A això se suma la recent incorporació com a soci de l’Hortofructícola Costa d’Almeria, que ha reforçat fins i tot més la seua posició hortícola. 
A més, ha anunciat la posada en marxa, durant el present exercici, de diverses iniciatives internes com la Mesa d’Innovació o el Comité de Sostenibilitat, així com la implementació del Pla d’Igualtat. 
Anecoop disposa d’una extensa gamma de productes que inclou cítrics, fruites no cítriques, fruites exòtiques i hortalisses fresques, així com fruites i hortalisses d’IV i V Gamma i vins. A més de ser un dels principals operadors de cítrics del món, amb una quota d’exportació del 8%, és líder en l’exportació de melons d’Alger i kaki, amb quotes del 15% i el 45%, respectivament. 

La campanya per productes
Cítrics.- La facturació d’aquest grup ha augmentat un 11,3% malgrat haver comercialitzat un 13% de tones menys que l’exercici anterior, amb preus de liquidació molt per damunt d’anys anteriors. En aquest sentit, la pandèmia ha reforçat el posicionament d’un producte essencial que ha pogut ser distribuït amb èxit gràcies al treball conjunt dels socis i al bon funcionament de les plataformes de producte per les quals Anecoop ha apostat en els últims anys. 
Fruites.- Amb un increment en facturació del 12% i un 10,3% més de tones comercialitzades, aquest grup se situa com el de major creixement en volum dins de la seua oferta. A això han contribuït notablement el meló d’Alger sense llavors Bouquet i el Kaki Persimon que, malgrat viure una campanya difícil, continua sent un cultiu potent i amb futur. 
En hortalisses, amb un descens del 2,6% en volum i un augment del 1,7% en facturació, els preus mitjans es van situar per damunt de l’exercici anterior per a la major part dels productes. Amb l’objectiu d’impulsar el creixement d’aquest grup, Anecoop continua treballant en la programació de cultius junts als seus socis.
Respecte als productes d’IV i V Gamma, no ha sigut un bon any degut fonamentalment al tancament del canal HORECA i a la substitució d’algunes referències per produccions locals, la qual cosa obliga els elaborats a resituar-se davant aquesta nova realitat.
Aquesta preferència pel producte nacional també ha influït en el segment Bio, que ha vist frenada la seua alta progressió d’anys anteriors. En aquest sentit, la cooperativa continua apostant fermament per l’ecològic, així com pel Residu zero, en resposta a una demanda creixent de fruites i verdures cultivades de forma més sostenible. 
Vins.- 2019-2020 ha sigut un bon exercici per als cellers del grup, que han impulsat les vendes a través de la gran distribució i internet, amb creixements històrics en volum, amb 24,4 milions de litres embotellats (+12,5%) i en facturació, aconseguint els 32,7 milions d’euros (+7,8%). El posicionament previ en els mercats de destí i la destacada gestió de la pandèmia duta a terme pels cellers han sigut clau per a obtindre aquests resultats. 
Cal destacar que el concurs Berliner Wein Trophy ha triat per tercera vegada a Anecoop com a Millor Coorperativa Espanyola. Així mateix, ha sigut reconeguda com a Millor Productor Espanyol al seu pas pel concurs internacional Mundus Vini.
Principals mercats 
Anecoop exporta actualment a 81 països. Europa és la principal destinació de les seues exportacions amb França al capdavant, amb més de 181.000 tones comercialitzades. En segon lloc se situa destaca el mercat nacional amb 172.500 tones i en tercer lloc, Alemanya, amb més de 161.000 tones. Altres destins representatius són: Itàlia, Eslovàquia, Polònia, el Regne Unit, República Txeca, Hongria i Suècia.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*