Arranca el Projecte 50/50 en el CEIP Sant Lluís de Buñol per a contribuir al canvi de conductes en el consum d’energia i aigua

Post també disponible en: Castellano

La regidoria d’Educació de Buñol posa en marxa aquest projecte que pretén conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i implicar la comunitat educativa en un canvi de conductes respecte del consum d’energia i aigua. El pròxim curs aquest projecte es farà extensible al CEIP Cervantes.

Carles Xerri, regidor d’Educació de l’Ajuntament de Buñol, informa que a través d’una subvenció de la Diputació de València, s’ha posat en marxa el projecte 50/50. Aquest projecte és una acció educativa entorn a l’estalvi i l’eficiència energètica. L’objectiu d’aquest projecte és conscienciar, fomentar hàbits sostenibles i implicar la comunitat educativa en un canvi de conductes respecte del consum d’energia i aigua.
“És un projecte de participació de la comunitat educativa per a compartir i aprendre junts a estalviar i millorar l’ús eficient de l’energia i l’aigua en el centre escolar. Un projecte en el qual tots i totes, eixim guanyant, l’escola perquè rep fons econòmics extres derivats del seu estalvi i millora l’eficiència energètica de la instal·lació, els ajuntaments perquè disminueixen els costos en el rebut de la llum i l’aigua i el Planeta i tots els éssers que en ell habitem, perquè avancem cap a la Sostenibilitat i fem front a l’Emergència Climàtica”, confirma l’edil del ram.
Xerri informa que a través d’una metodologia activa i participativa, “esperem implicar la comunitat educativa (famílies, alumnes i alumnes, equip directiu, equip de manteniment, neteja i menjador) a fer els passos necessaris per a abordar la lluita contra el Canvi Climàtic, mitjançant canvis de comportament i adquisició d’hàbits de consum energètic i d’aigua”.
Recorda que l’objectiu part d’incloure un incentiu econòmic perquè les escoles i l’Ajuntament estalvien en energia: el 50% de l’estalvi d’energia aconseguit mitjançant les mesures proposades i adoptades per alumnes i alumnes, i professors i professores, torna a les escoles a través d’una aportació econòmica; el restant 50% s’inverteix de nou en eficiència energètica, la qual cosa al seu torn suposa una millora en la instal·lació. En definitiva suposa un benefici directe que serà la motivació per a portar a la pràctica, vencent les inèrcies, el canvi d’hàbits, en entendre els costos associats al consum d’energia i ser beneficiaris directes del possible estalvi.
El regidor d’Educació buñolense assegura que per a dur a terme aquest projecte serà la comunitat educativa al complet, juntament amb la part tècnica i administrativa de l’Ajuntament, qui hauran d’implicar-se per a l’èxit d’aquesta iniciativa. Així doncs, serà el “Equip Energètic”, compost per director o directora, responsable del projecte en el centre, conserge, representació de claustre, alumnat, AMPA, personal del neteja i menjador, representant tècnic de l’ajuntament i qualsevol altra persona que s’acorde per l’equip que aporte alguna cosa al projecte. A partir de reunions periòdiques organitzatives i formatives, van proposant el pla per a establir les mesures d’estalvi, juntament amb l’ajuda i assessorament de l’equip ACTIO, a partir d’una diagnosi inicial.

Per a aconseguir els objectius proposats en aquest pla es duran a terme diverses accions i passos:

  • Diagnosi prèvia amb les dades facilitades per l’ajuntament de 3 anys anteriors a la posada en marxa del projecte 50/50.
  • Reunió formativa amb el claustre de professors i professores per a comptar el projecte i posteriorment presentació del projecte en el centre, al màxim de persones.
  • Constitució del “Equip Energètic” amb el qual es realitzaran reunions mensuals per a establir i seguir el pla d’acció en el centre escolar, a partir del màxim coneixement del funcionament energètic del centre (despesa mensual rebut de la llum, aigua,…)
  • Recorregut energètic, per a la recopilació de dades reals (despesa i consum en kWh) i la seua anàlisi, el mesurament de temperatures,…posant l’accent principalment en la inspecció dels diferents “llocs de consum”: climatització, il·luminació, equips informàtics, aigua calenta sanitària, portes, finestres, aïllaments… així com tots els usos energètics en electricitat, gas, biomassa, solar,….
  • Tallers formatius amb la Comunitat Escolar, relacionats amb la factura elèctrica, reducció del consum, estalvi d’aigua i autoconsum energètic, com a temes principals.
  • Durant tot el projecte es realitzarà una avaluació contínua de les mesures que es posen en marxa i dels estalvis aconseguits.
  • La Comunitat Educativa en el seu conjunt, ha de decidir consensuadament la inversió dels estalvis.
  • Comunicació i difusió dels assoliments a l’Ajuntament i a la Comunitat Educativa. Difondre al màxim els èxits d’aquest projecte, forma part d’un dels objectius principals que és la conscienciació per a la lluita contra el Canvi Climàtic i el passe a la “acció”.
  • Celebració de l’èxit del projecte, que hem aconseguit entre tots i totes, amb l’esforç de trencar inèrcies en el nostre comportament per a tindre hàbits de vida més saludables i concordes amb el Planeta en el qual vivim.

Xerri finalitza: “Aquest projecte té la duració d’un any aproximadament i des de la regidoria d’Educació aplaudeixen aquest tipus d’iniciatives que més enllà de l’estalvi econòmic té un objectiu clar: conscienciar i sensibilitzar sobre el canvi climàtic i un model de vida sostenible. La idea és que el projecte 50/50 al curs que ve puga dur-se a terme en el CEIP Cervantes i que els dos centres públics dependents de l’Ajuntament puguen beneficiar-se d’aquesta iniciativa”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*