Post també disponible en: Castellano
La població de Bunyol es prepara ja per a gaudir d’una de les seues dues majors passions: el concert ‘Mà a mà’ conjunt entre els seus dos internacionalment llorejades bandes de música que l’auditori municipal a l’aire lliure del passeig de Sant Lluís acollirà en la seua 48 edició el pròxim 19 d’agost a partir de les 22,30 hores.
La banda simfònica del Centre Instructiu Musical “La Armónica”, dirigida per Saül Gómez, serà la primera a actuar enguany per al “exigent” programa de la qual ja treballa; que s’iniciarà amb el Concert per a Orquestra, de Béla Bartók, amb transcripció per a banda de Simon Scheiwiller; i es tancarà amb la Primera Simfonia, Stones and siga, del mateix Saül Gómez.
Per part seua, la Societat Musical “La Artística”, serà la segona a actuar conduïda per Mario Ortuño i posarà en faristol sota el títol de “Veus del demà” un programa que s’iniciarà amb l’obra per encàrrec Arlequí, d’Ernesto Aurignac; per a continuar amb Taxi, d’Enrique Hernándis; per a tancar el concert amb Second Symphony ‘Voices’, del compositor estatunidenc James Stephenson.
L’Ajuntament de Bunyol i totes dues societats musicals han decidit que en aquesta edició la Presidència d’Honor recaiga en el músic i compositor nascut en Brunssum (Països Baixos), Björn Bus, que actualment dirigeix el certamen internacional World Music Contest de Kerkrade.
La població de Bunyol es prepara ja per a gaudir aquest pròxim mes d’agost de dos de les seues grans passions: tant de la seua internacionalment coneguda festa de La Tomatina com de la música de les seues dues bandes. I entre aquesta última passió destaca una cita ineludible en la qual la música ofereix tot la seua esplendor: el concert ‘Mà a mà’ que totes dues entitats locals ofereixen conjuntament en l’espectacular marc de l’auditori municipal a l’aire lliure del Passeig de Sant Lluís dies abans de la seua coneguda i incruenta batalla de tomaques.
Una data fixada enguany per a la nit del 19 d’agost, a partir de les 22,30 hores, moment en el qual “la batalla” es desenvoluparà entre els músics de totes dues entitats els qui s’esforçaran per oferir el millor de si mateixos per a intentar batre amb les seues notes musicals als de la societat “rival”.
I és que, la “sana rivalitat” entre totes dues entitats musicals buñolenses, “no sols existeix sinó que és una cosa que es percep especialment durant la nit d’aquest concert”, tal com subratlla la presidenta del Centre Instructiu Musical “La Armónica”, Rosario Pardo.
I és gràcies a aquesta rivalitat “el que ens permet gaudir de la grandiositat d’un concert que té nom propi” i que és “una experiència no sols musical sinó també emocional, perquè a més de ser un concert extraordinari, el ‘Mà a mà’ és el moment en el qual totes les persones que estem al voltant de les bandes, amb tot el treball que això comporta, al costat de les directives, col·laboradors i músics ens reconciliem per complet amb tot el treball de tot l’any”, tal com subratlla la presidenta de “El Litro”.
“I també és el moment del retrobament de punts dels nostres músics que estan per tota Espanya treballant i que es reserven part de les seues vacances per a tornar a la seua casa i a les seues bandes. I perquè alçar un concert així en ple mes d’agost amb la qualitat que ens ofereixen els nostres músics i els nostres directors és una cosa realment excepcional”, en paraules de Rosario Pardo.
Un sentiment amb el qual el president de la Societat Musical “L’Artística”, Francisco Blasco, també coincideix i al qual afig “la dedicació, l’esforç, el treball i el sentiment de germanor que hi ha entre tots durant les setmanes que es prepara cada ‘Mà a mà’”.
Un ‘Mà a mà’ que ha sigut “el combustible que ha alimentat el motor musical de totes dues entitats musicals. Es va crear fa 48 anys durant un moment de crisi de totes dues bandes perquè a l’Ajuntament de llavors se li va ocórrer que les dues s’enfrontaren en un concert conjunt. I 48 anys després el resultat és que tenim dues bandes amb un elevat grau de professionalització i amb molts músics repartits per tot el món”, tal com destaca Francisco Blasco.
Perquè, indiscutiblement, el ‘Mà a mà’ és “una de les principals festes del poble; un acte, una celebració, una festa en si que ens fa grans”, com a més ha posat de manifest l’alcaldessa de Bunyol, Virgínia Sanz. “La 48 edició és ja de per si mateix un acte de celebració i aquest ‘Mà a mà’ el que ens dona és força, com a poble i com a societats musicals. Perquè és una rivalitat sana, però és una rivalitat i això és el que fa que aqueixes dues societats musicals siguen molt grans. Això ens manté vius com a poble”, ha destacat l’alcaldessa de Bunyol, qui recorda que a Bunyol “la música és una forma de vida, perquè des de xicotet ja pertanys de manera intrínseca a una de les dues bandes musicals i ja estàs vinculat a la música, estudies o no música. I això és un enriquiment que hem d’agrair com a poble”.
Com a marca la tradició, la interpretació de l’Himne a Bunyol, de Manuel Chillida i Guzmán Cárcel, tancarà la vetlada conduït a més pel President d’Honor, “figura per a la qual enguany s’ha triat a Björn Buss, el director artístic del World Music Contest de Kerkrade, on en 2009 va guanyar la batuta de bronze treballant juntament amb la Marine Band de la Marina Real dels Països Baixos. Un músic i director de molt de renom i que està encantat de formar part d’aquest reconeixement. Perquè són bandes de renom internacional i reconeguts músics i directors volen formar part i s’enorgulleixen de ser els Pressents d’Honor, la qual cosa també és un privilegi per a nosaltres”, en paraules de Virginia Sanz.
Les obres del ‘Mà a mà’ 2023
El director del CIM “La Armónica”, Saül Gómez ha explicat que el programa que interpretarà “El Litro” el componen “dos cants: el primer d’ells un cant a la vida; i el segon un cant a la naturalesa. El Concert per a Orquestra de Béla Bartók és una de les obres més importants del repertori simfònic del Segle XX; del qual interpretarem una transcripció per a banda del trompista i compositor Simon Scheiwiller que per primera vegada sonarà a Espanya. Bartók va escriure aquesta obra malalt de leucèmia i per això ell veia que la vida ja se li anava, d’aquí ve que siga un gran cant a la vida”, com ha posat de manifest Saül Gómez.
“L’obra es presenta en cinc moviments: el primer és Interludi; la segona part és un allegro vivace molt intens, un continu fluir de fugides construint el discurs del moviment; la del segon moviment recull un “joc de parelles” d’instruments; és una única melodia en la qual Bartok presenta de forma molt divertida, quasi burlesca, entre diferents instruments de la banda. A continuació d’aquest joc de parelles apareix un dels moviments més espectaculars de l’obra que és una gran coral de metalls, un dels moments que ens posarà la pell de gallina perquè és dels més bells que estan escrits per a aquesta formació. I a continuació tancarà el moviment, una altra vegada, del joc de parelles. El tecer moviment és una triava, una música lúgubre, fosca, però al mateix temps és bellíssima, que ens permetrà mostrar una de les característiques més importants que té ‘El Litro’ i que és el seu timbre, el seu color i la seua sonoritat. El quart moviment és l’Intermedi, basat en una de les melodies hongareses més conegudes que és interrompuda per una altra idea musical basada en la setena simfonia de Xostakóvitx. I el final és un cant fantàstic, frenètic i intens que ens farà vibrar moltíssim gràcies a tot l’entramat de fugides que té i aqueix gran final tan brillant”.
La segona de les obres que posarà en faristol ‘El Litro’ és la Simfonia número 1, Stones and siga, precisament composta pel mateix Saül Gómez, “una obra encarregada pel Certamen Internacional d’Altea en la seua edició de 2021 i com he dit abans un cant a la naturalesa; als paratges naturals que tenim els valencians i en concret un cant d’homenatge a la Serra Gelada de La Marina. S’organitza en quatre moviments: el primer d’ells es titula Falcó Peregrí i té dues parts: la primera del mateix nom i la segona Pi Blanc. El segon moviment es titula Blau mediterani, Blau i mediterrani, i també té dues parts: la pròpia part de Blava Mediterrani i la segona Llums i ombres sobre la mar. El tercer moviment és Faro de L’Albir, el far que està a Altea, amb una altra part anomenada Illa de l’Olla. I l’últim moviment es titula Serra Gelada i té també dues seccions: la primera es diu La impremta humana i la segona Serra Gelada. El final és un gran cant d’esperança, al desig que l’ésser humà, algun dia, puga conviure en equilibri amb la naturalesa”.
“Es tracta d’un programa molt exigent que gaudirem al màxim i amb el qual intentarem portar-los el mediterrani a l’auditori de Sant Lluís perquè viure en primera persona tots aquests elements que hem presentat”, ha finalitzat Saül Gómez.
Per part seua, el programa que interpretarà la banda de la SM “L’Artística” es titula “Veus del demà”, nom que el propi director de la banda, Mario Ortuño, ha explicat que s’ha triat “perquè hem volgut apostar per compositors que potser no estan tan pròxims a l’acerb popular de la nostra tradició bandística”
“El programa l’obrirem amb l’obra per encàrrec Arlequí, del compositor Ernesto Aurignac, un músic consagrat del món del jazz, un saxofonista extraordinari de qui no és tan famosa la seua faceta com compositor. No obstant això, ell sent coneixedor de l’enorme aparador que suposa el ‘Mà a mà’, ha volgut i ha treballat amb una il·lusió tremenda per a oferir-nos una obra trepidant, tremendament exigent”, segons Mario Ortuño.
“Arlequí és un poema simfònic on es parla del tòpic del pallasso trist. Ernesto utilitza un llenguatge completament modern, on les influències del jazz no són postissos, sinó que creguen un nou llenguatge on tot està molt integrat. I al mateix temps utilitza elements que fan que l’obra siga absolutament divertidíssima, molt complexa i on tindrem l’enorme sort de poder comptar amb la col·laboració d’Antonio Serrano per a un solo que apareix en l’obra i molts altres detalls i sorpreses que no vull revelar encara”, en paraules del director de “Los Feos”.
“La segona obra que interpretarem a manera d’Interludi és una fanfàrria d’un compositor molt pròxim a nosaltres, Enrique Hernándis, i que es titula Taxi. Ell és coneixedor de la resta del repertori i ha escrit una fanfàrria que va fer de nexe entre la primera obra i amb la qual tancarem el concert. Enrique no és un descobriment, perquè ja està descobert fa molt temps, però és un gran amic de ‘Los Feos’ i créiem important que poguera participar en aquest gran esdeveniment de ‘Veus del demà’ perquè serà una aportació molt important”.
“I per a finalitzar, i per això també això de Veus, interpretarem la Second Symphony ‘Voices’, del compositor estatunidenc James Stephenson. És una obra en tres moviments, dedicada a la banda de la marina dels EUA i composta en 2016, on els contrastos sonors són extrems i on comptarem també amb la participació de la mezzosoprano María Morellán com a solista dins de la simfonia”.
“Convidar a tot els amants de la música al fet que s’acosten perquè es portaran no sols el gaudi de la música, el repertori que totes dues societats preparem i que va ser un espectacle, sinó també perquè puguen viure en primera persona el que es respira a Bunyol aqueixa nit, que a nivell humà és meravellós a més del musical”, com subratlla Mario Ortuño.
Presentació en la seu de la FSMCV
La seu de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha sigut l’escenari triat enguany per a dur a terme la presentació de tots els detalls de les obres de les quals es podrà gaudir a l’auditori a l’aire lliure de Sant Lluís la nit del 19 d’agost pròxim.
La mestra de cerimònies de l’acte ha sigut la pròpia pressenta de la FSMCV, Daniela González, qui ha destacat durant la seua intervenció que estem “davant un dels acte més esperats entre tot el nostre col·lectiu; crec que és un luxe poder tindre un ‘Mà a mà’ en la nostra Comunitat i que a més siga a Bunyol on succeïsca”.
En l’acte de presentació oficial del programa també ha participat el diputat provincial Francisco Teruel en representació de la Diputació de València, una de les administracions que al costat de l’Agència Valenciana de Turisme presta el seu suport a aquesta destacada cita musical de la Comunitat Valenciana.
Francisco Teruel, qui ha confessat que aquest ha sigut el seu primer acte oficial com a diputat, ha recordat durant la seua intervenció que ell ve “d’un poble xicotet com és Benimodo, on la música és també molt important”; i ha donat l’enhorabona al director buñolense Jesús Perelló Fuster per la seua victòria en l’últim Certamen Ciutat de València al capdavant de la banda de Godelleta.
Be the first to comment