Càlid acolliment a Xest i Bunyol als marxants per la llibertat del poble Sahrauí

Post també disponible en: Castellano

La Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí que està recorrent Espanya, en diferents columnes, va fer ahir parada a Xest per a reivindicar la pau. Veïns i veïnes de la localitat van mostrar el seu suport a la causa sahrauí rebent als marxants en la plaça Doctor Cajal, on van realitzar, al costat de l’equip de govern de l’Ajuntament, un al·legat perquè es complisca el dret internacional.

“Gràcies per aquesta calorosa benvinguda, per unir-vos a aquesta iniciativa ciutadana que ha decidit que ja està bé de l’abús i de la injustícia que es continua cometent amb els sahrauís, d’aquest silenci que els fa invisibles i d’una ocupació que porta 46 anys castigant aquest poble germà i amic, amb el qual compartim una història que ens uneix”, explicava un dels marxants, abans de donar pas a la lectura del manifest.

Passat i present del poble Sahrauí

El regidor de Compromís, José Vicente Guijarro, va incidir en els antecedents i les causes de la situació actual del poble sahrauí, fent una crida a la implicació ciutadana per a reivindicar la seua llibertat i recitant cançons emblemàtiques del cantautor xilé Víctor Jara per a convidar a la reflexió. “En 1975 Espanya va permetre que el Marroc i Mauritània envaïren el territori del Sàhara; la població va haver de fugir al desert de Tinduf (Algèria); les dones es van dedicar a construir i organitzar els camps de refugiats i els homes es van allistar al capdavant Polisario, moviment d’alliberament. el Marroc, amb el suport del seu aliat estratègic, els Estats Units, va construir el segon mur més llarg del món, amb 1.700 km, i va separar a famílies senceres”.

La regidora d’Esquerra Unida, Mª Ángeles Llorente, va parlar de la situació actual del poble sahrauí i va reivindicar la ruptura del bloqueig internacional per a aconseguir la seua autodeterminació. “El poble sahrauí està actualment dividit: una part viu en el territori ocupat pel Marroc, a l’oest del mur; una altra part viu en li territori alliberat pel front polisario, a l’est del mur, i l’última, exiliada, principalment en els campaments de refugiats algerians. El Sàhara és l’únic poble que queda colonitzat d’Àfrica, ocupat il·legalment pel Marroc. En els territoris ocupats la policia militar dóna vida a un vertader règim del terror i en els campaments de Tinduf viuen 200.000 sahrauís en unes condicions de vida lamentables. La població ha perdut la confiança en l’ONU per tant de retard i tanta traïció i la situació actual és de bloqueig total. La gent del Sàhara, i segur que també la majoria de la del Marroc, vol la pau i que es complisca el dret internacional, però hi ha moltíssims obstacles; l’única cosa que li queda al poble sahrauí és la denúncia mediàtica, la resistència pacífica de tantes víctimes que continuen lluitant pel seu poble i el treball de totes les persones que estan marxant a Espanya i a Europa per a defensar la seua llibertat”.

El pròxim 19 de juny totes les columnes que han partit dels diferents territoris d’Espanya s’uniran a Madrid, on se celebrarà una gran gala solidària.

El poble de Xest implicat històricament amb la causa sahrauí

L’alcalde, José Morell, del grup socialista, va recordar als i les assistents les iniciatives de col·laboració amb el Sàhara Occidental per part dels chestanos i les chestanas que es van forjar en els anys 90. “L’alcalde socialista Raimundo Tarín va crear una comissió d’ajuda al Tercer Món que va decidir bolcar-se amb el poble sahrauí i que va inspirar a València una organització d’ajuda al Front Polisario. El primer any es van recollir 4 milions de pessetes de l’època donades pels veïns i veïnes, també es va omplir un camió d’estris i aliments no peribles que va ser portat directament als camps de refugiats. Xest també ha sigut poble d’acolliment per a xiquets i xiquetes que venien a passar l’estiu i que continuen sent considerats des de llavors com a part de les famílies”.

Bunyol col·labora estretament amb la causa solidària des de fa diverses dècades

Per la seua part Bunyol també a rebut hui dijous, 3 de juny, aquesta Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí, que ha realitzat el recorregut caminant des de l’entrada de Buñol fins a l’arribada a l’Ajuntament, on els portaveus han sigut rebuts, després d’aquest acte simbòlic s’ha dut a terme la lectura del manifest en la Plaça del Poble.

Posteriorment la marxa ha arribat fins al passeig de Sant Lluís on hi ha hagut una parada per a menjar i descansar i posteriorment continuar la marxa cap a Siete Aguas.

El poble de Bunyol es troba molt implicat en la causa sahrauí des de la dècada dels 90, rebent a xiquetes i xiquets en vacances solidàries, a més de que al desembre de 2017 es va inaugurar un centre cultural i d’activitats finançat per l’ajuntament de Buñol en els campaments Sahrauís de Tindouf, en la Wilaya de Dajla, al costat de l’Associació Ajuda Als Pobles Quart de Poblet. 

“L’Ajuntament de Bunyol manté sempre el seu compromís solidari i de cooperació amb la causa sahrauí per la seua llibertat i independència”, en paraules de l’alcaldesa, Juncal Carrascosa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*