Cooperatives Agro-alimentàries de la CV denuncia el desmesurat increment dels robatoris en camp que s’ha produït en les últimes setmanes

Post també disponible en: Castellano

El fenomen s’ha multiplicat en cultius com la garrofa, la cotització de la qual s’ha incrementat en les últimes campanyes, i es tem que es puga produir també en olivar, cítrics o caqui, productes la previsió de campanya dels quals és més curta que en altres anys.

Federació ha remés una carta a la Delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé, sol·licitant l’adopció de mesures urgents i la convocatòria del Grup de Treball que reuneix els representants del sector agrari amb responsables polítics, del Poder Judicial i comandaments de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana mostra la seua profunda preocupació pel desmesurat increment dels robatoris en camp que s’ha produït en les últimes setmanes. El robatori de garrofes, en comarques valencianes com el Camp del Túria, Els Serrans, La Foia de Bunyol, així com a l’interior de la província de Castelló, exemplifica l’increment d’aquestes activitats delictives, que suposen un greu perjudici econòmic per als productors afectats i un problema de seguretat alimentària.

El president de Federació, Cirilo Arnandis, destaca que “la major part d’aquests robatoris són perpetrats per grups organitzats que són conscients de l’increment del valor comercial d’aquest cultiu, i que disposen dels canals adequats per a introduir les collites sostretes en el mercat”. Aquest últim element suposa una preocupació addicional, segons el parer de Federació, ja que els productes robats acaben sent comercialitzats sense les adequades garanties de seguretat alimentària i manquen de la traçabilitat que determina inequívocament el seu origen. De fet, la sostracció de collites porta aparellada habitualment la comissió d’altres delictes, com la falsificació d’aquests documents de traçabilitat, que indueixen al consumidor a engany.

En dates recents s’ha conegut la notícia de la detenció d’una xarxa que havia robat 52 tones de garrofes en localitats del Camp del Túria i La Ribera Alta. Sobre aquesta qüestió, Arnandis ha manifestat que “sens dubte es tracta d’una bona notícia, que pot suposar un element coercitiu, però que desafortunadament no acaba amb el problema de robatoris que està travessant el camp valencià. És necessari continuar aprofundint enesta línia d’investigació i actuació per a obtindre nous èxits en la lluita contra els robatoris en el camp valencià”.

Davant aquesta situació, Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana ha remés una carta a la Delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en la qual ha sol·licitat l’adopció urgent de les mesures que es consideren necessàries per a fer front al problema, proposant a més la convocatòria del Grup de Treball organitzat per Delegació de Govern que reuneix representants del sector agrari amb responsables polítics, del Poder Judicial i de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Per al president de Federació, “la col·laboració entre Administracions, Poder Judicial i Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat ha resultat molt efectiva en el passat per a posar fre a aquest fenomen, desmantellant xarxes dedicades al robatori sistemàtic de productes agrícoles i a la seua posterior comercialització per canals alternatius”. Arnandis també destaca que “és el moment adequat de tornar a reunir-nos i d’abordar conjuntament la resposta a oferir davant la situació actual, que pot agreujar-se en els pròxims mesos amb robatoris en olivar, cítrics o caqui, productes les campanyes dels quals s’antullen tales per les condicions meteorològiques que s’han produït en els últims mesos”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*