“Coves santuari de la comarca i orientacions astronòmiques” a la VIII Aula de Cultura Feliciano Antonio Yeves

Post també disponible en: Castellano

Continua la VIII Aula de Cultura Feliciano Antonio Yeves amb la xerrada “Coves santuari de la comarca i orientacions astronòmiques” impartida per César Esteban López i Fernando Moya Muñoz.
El fenomen de les coves santuari de la comarca no és una cosa excepcional, ja que són diverses les localitzades i algunes les estudiades (Cova Santa de l’Cabriel, Cova Vella de Tejeda, Cova Santa de Villargordo, Puntal de l’Forn Cec, Cova Vella, Molón, etcètera).
La xerrada presentarà els darrers resultats sobre l’orientació astronòmica de coves-santuari d’època ibèrica i els cridaners efectes d’il·luminació que es produeixen en algunes d’elles.
Les característiques d’aquestes troballes proporcionen pistes essencials per entendre millor la religió ibèrica.
La conferència destacarà sobretot els resultats que pertoquen a coves de la comarca de Requena i els seus voltants.
A més, la arqueoastronomía ha determinat en alguns casos la seva especial orientació tenint en compte els cicles astronòmics.
Cal recordar que aquesta xerrada tindrà lloc aquest divendres 14 de febrer a les 19:30 hores al Saló d’Actes de l’Espai Cultural Feliciano Antonio Yeves.

Pel que fa als ponents que participaran en aquest esdeveniment, César Esteban López és llicenciat en Física i Doctor en Astrofísica. Professor Titular d’el Departament d’Astrofísica de la Universitat de la Llacuna i investigador adscrit a l’Institut d’Astrofísica de Canàries.
Ha realitzat recerca en diferents centres estrangers com l’Institut d’Astronomia de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, el Royal Greenwich Observatory i la University College London. Treballa en diferents camps d’investigació com la composició química de les nebuloses, l’evolució química de l’Univers, la formació estel·lar en galàxies nanes i també realitza estudis de arqueoastronomía a partir de l’anàlisi de l’orientació de jaciments arqueològics.
Ha publicat més de 150 treballs de recerca, tant en revistes i llibres d’actes d’astrofísica i d’arqueologia i nombrosos articles de divulgació científica. Ha estat coautor i editor de diferents llibres especialitzats i de divulgació. Ha organitzat diversos congressos científics internacionals i ha dirigit diverses tesis doctorals.
Des del punt de vista de la arqueoastronomía ha estudiat santuaris com el de la Cova Santa de l’Cabriel (Mira), Cova de l’Rei Moro a Ayora, La Malladeta a la Vila Joiosa, Cova Negra de Fortuna (Múrcia), monuments prehistòrics en illes de l’ Pacífic, a l’Àfrica proconsular, en jaciments de l’Vinalopó, a la muntanya Tindaya de Fuerteventura i altres.

Per la seva banda, Fernando Moya Muñoz és historiador comarcano, membre de la directiva de el Centre d’Estudis Requenenses i cronista oficial de Fuenterrobles. Va ser l’impulsor de la restauració de la romeria a la Cova Santa de l’Cabriel i un gran estudiós de tot el relacionat amb aquesta, com va deixar exposat en la seva monografia “La Cova Santa de l’Cabriel: aproximació a l’evolució històrica-religiosa de el Santuari i de la imatge allà venerada “(1998). Les últimes aportacions les ha realitzat juntament amb César Esteban i Sonia Machause a “Enduring sacred places: the astronomical orientation of the Iberian cavi-sanctuary of Cova Santa de l’Cabriel in Spain”.
A més, és un expert en temes comarcans com els rituals funeraris, etnobotànica o etnografia entre molts altres.

El cicle de xerrades de la VIII Aula de Cultura Feliciano Antonio Yeves continuarà el divendres 6 de març de 2020 a les 19:30 hores amb la ponència titulada “De Requena a Leningrad: requenenses a la División Azul per Javier Pérez Martínez, que ha escrit un llibre sobre aquest tema.
Finalment, el divendres 24 d’abril de 2020 a les 19:30 hores tindrà lloc la xerrada “Fe i dissimulació: la Contrareforma a Requena”, a càrrec de Víctor Manuel Galán Botiguer.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*