CSIF alerta del tancament de la Unitat de preingressos a l’hospital de la Ribera i del risc que genera per als pacients

Post també disponible en: Castellano

El sindicat demana que es mantinga la dotació de personal i la seua obertura 24 hores com a reforç d’Urgències

El sindicat CSIF ha exigit a la Direcció del departament de salut de la Ribera l’obertura com a tal de la Unitat de preingressos, també coneguda com a Primera Central, i el manteniment del personal. La central sindical adverteix que la decisió de desmantellar-la suposa un risc per als pacients, ja que es queden sense l’espai on atendre’ls de manera adequada després d’ingressar en Urgències i mentre esperen llit en planta. Entre els professionals també ha generat malestar, i 17 dels seus components han demanat el trasllat.
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) explica que aquesta unitat va ser inaugurada al desembre de 2018 i va suposar una inversió de 170.000 euros en obres, a més de comportar la dotació de personal d’infermeria, TCAEs i zeladors per a atendre-la les 24 hores de cada jornada durant els 365 dies de l’any, de manera ininterrumplida.
El sindicat assenyala que des de llavors la unitat ha patit diferents canvis organitzatius, i abans de la virulència de la pandèmia va arribar a tancar-se a les nits, caps de setmana i festius i, en la pràctica, “a ser utilitzada com un pull per a cobrir les incidències de falta de plantilla en hospitalització i urgències”.
CSIF continua relatant que en la tercera ona del covid-19 es va condicionar com a circuit d’urgències no respiratori, per a atendre pacients que ingressaren amb altres patologies i que necessitaven atenció immediata. D’aquesta manera han sigut tractats en les condicions adequades a l’espera de disposar de llit en planta.
La central sindical destaca la labor d’aquesta unitat per a derivar pacients d’urgències pendents d’ingrés. Per aquesta raó lamenta la decisió adoptada per la Direcció de convertir-la en una prolongació de l’hospital de dia per a realitzar tractaments com els de reumatología, la qual cosa, en la pràctica, suposa desmantellar la unitat, que prestava servei els 365 dies de l’any, les 24 hores del dia, i ara atén de dilluns a divendres al matí i a la vesprada, però no a la nit. 
CSIF avisa que aquesta circumstància, a més de provocar un minvament en l’atenció, sobretot ara que està incrementant-se de nou la incidència de contagis per covid, també implica “una sèrie d’irregularitats que vulneren la normativa que regeix la possessió d’una plaça vacant vinculada a un servei d’hospitalització. Els treballadors que cobreixen aqueixes vacants mereixen respecte”. 
La central sindical considera que en aquests dos anys i mig de funcionament “la gestió de la Unitat de preingressos ha sigut un complet fracàs. Res té a veure el propòsit de l’actual unitat amb el qual es va concebre en el seu inici, com a espai per a a atendre pacients d’Urgències quan aquest servei es troba saturat i a l’espera de tindre llit en planta”. El sindicat alerta que “desmantellar-la suposa no disposar d’aquesta unitat, que sí que té la resta d’hospitals, i posar en risc la salut dels pacients en cas de saturació d’Urgències, una situació que hem viscut en repetides ocasions al llarg de l’últim any”.
La situació en la planta de preingressos és tan greu que 17 dels seus components, pràcticament tots els professionals de la unitat, han sol·licitat per escrit a la Direcció d’Infermeria el canvi de servei. Ho han fet manifestant la seua disconformitat i malestar per la decisió adoptada per la direcció de mantindre tancada la unitat les nits i festius, en passar a prestar únicament els serveis d’hospital de dia. A pesar que el personal de la unitat va assumir aquesta decisió, amb el que això comporta de pèrdua econòmica, i de reorganització d’horaris, la Direcció va tornar a incomplir el compromís adquirit, i utilitza al personal de la unitat com pull de reforç per a altres serveis de l’hospital.
El sindicat CSIF, davant aquesta insostenible situació, ha remés un escrit a la Gerència del departament exigint “una solució definitiva amb caràcter immediat per al personal de la Unitat de preingressos, que tinga en compte la seua opinió, i que siga compatible amb l’oferta d’ocupació que se’ls va realitzar en el seu moment”. 
El sindicat també posarà en coneixement de la Direcció General d’Assistència Sanitària tot l’ocorregut en aquesta unitat, que va ser creada al desembre de 2018, ja amb la Conselleria en la gestió i amb un cost de 170.000 euros, per si poguera derivar-se algun tipus de responsabilitat per la infrautilització del servei.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*