Dieta rica en fruites i verdures, hidratació i protecció solar: claus per a practicar esport a l’estiu

Midsection of fit blonde sportswoman with ponytail warming up her muscles, stretching her legs, doing standing quadricep front thigh stretch before running workout in the morning, facing ocean

Post també disponible en: Castellano

Els especialistes adverteixen a més de que realitzar esport sense haver practicat prèviament pot produir-nos una sobrecàrrega en els tendons

El calçat i el terreny sobre el qual realitzem l’activitat física durant la temporada estival són elements per a tindre en compte a l’hora de realitzar-lo

A més, per a les persones que no solen realitzar activitat física habitualment, passejar o caminar a un bon ritme es podria considerar esport d’estiu

Els mesos d’estiu són un moment propici per a iniciar-nos en algun esport d’estiu, com pot ser el vóley, el futbol o el running ja que els podem practicar a la platja, el camp i a l’aire lliure. Per a evitar un ensopec que canvie el rumb de les vacances, cal tindre en compte les claus per a per a practicar qualsevol esport a l’estiu de manera tranquil·la i segura. 

Els esports durant l’època estival tenen els mateixos condicionants que durant la resta de l’any, no obstant això, l’augment de la temperatura ambient i una major irradiació solar són dos factors a tindre especialment en compte aquests mesos. “En practicar qualsevol esport a l’estiu, és vital mantindre una bona hidratació, una alimentació rica en verdures i fruites, i una bona protecció solar per a evitar problemes a curt i llarg termini”, explica el Dr. Javier López Valenciano, del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital de Manises.

Els especialistes del centre sanitari adverteixen a més de que “realitzar esport a l’estiu a la platja sense haver practicat prèviament o sense tindre un bon to muscular pot produir-nos una sobrecàrrega en els tendons. Això ens pararà i ens tindrà uns dies amb dolors en els tendons i articulacions que s’hagen vist afectades”. Per a evitar aquest tipus de malaltia recomanen fer-lo de manera progressiva i sota supervisió d’un professional de l’activitat física, especialment les persones que tinguen problemes en articulacions.

D’altra banda, val la pena tindre en compte el calçat utilitzat durant aquesta època ja que practicar-lo descalços és una pràctica habitual que, de no fer-ho de la manera correcta, pot comportar complicacions. “La principal diferència entre anar descalç i portar calçat és el risc de presentar lesions cutànies, com a ferides i rascades, i, sobretot, la de patir fractures en els dits dels peus en rebre contusions o entropessar amb objectes que no vegem, com a pedres, cadires o taules”, explica el Dr. López Valenciano. 

A més del calçat, el tipus de sòl sobre el qual es realitza l’activitat és important tindre-ho en compte ja que, per exemple, l’arena blana sol ser molt inestable i pot obligar els nostres tendons i articulacions a realitzar un sobreesforç per a compensar. No obstant això, “l’arena dura no té el problema de la inestabilitat, però, encara que no ens adonem, estarem caminant per un terreny amb pendent lateral, la qual cosa sol produir tendinitis i sobrecàrregues musculars sobretot en els grups isquiotibials i en la fàscia lata”, conclou l’especialista.

Caminar per la platja també és esport

Per a les persones que no solen realitzar activitat física habitualment, passejar o caminar a un bon ritme es podria considerar esport d’estiu, “perquè, encara que no siga molt exigent pot comportar problemes si realitzem més activitat de la recomanada. Cal tindre en compte, a més, que caminar per l’arena suposa una despesa energètica major que caminar per terreny ferm. A això cal unir una major sol·licitació de les articulacions dels nostres membres inferiors, que han de compensar els desequilibris generats en caminar per terreny inestable”, detalla l’especialista.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*