Riba-roja aprova l’elaboració d’un pla de prevenció, conscienciació i cura dels problemes sobre la salut mental

Post també disponible en: Castellano

El ple alerta de les malalties mentals agreujades per la pandèmia

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la creació d’un Pla Municipal de Conscienciació, Prevenció i Cura Comunitària sobre els problemes associats a la salut mental en la localitat de manera que es puga actuar davant qualsevol indici de discriminació social. La proposta del PSPV ha comptat amb el suport del Partit Popular, Ciutadans, Cormpromís, Esquerra Unida i de Vox mentre que Podem Riba-roja Pot ha optat per l’abstenció. 

La decisió plenària aposta, a més, per la necessitat de fomentar programes d’impuls públic d’atenció a les persones que pateixen algun tipus de problema relacionat amb la salut mental i, per tant, es puguen secundar a través de grups de suport social coordinats per especialistes d’ajuda al pacient i, al mateix temps, pal·liar la càrrega de treball dels familiars, sobretot aquells de llarga duració. 

La proposta validada pel ple alerta d’un augment dels problemes associats amb la salut mental arran de l’últim any a causa de les restriccions socials i de mobilitat, aïllament social i cultural, a més d’altres factors a tindre en compte com la pèrdua i deterioració d’ocupacions i capacitat econòmica, tancament traumàtic de negocis o convivència amb la mort i situacions de duels impossibles per la pandèmia. 

Aquestes causes han propiciat, per tant, un major augment d’algunes malalties associades amb la salut mental, com els trastorns de depressió i ansietat, augment de l’estrés, traumes crònics, insomni, soledat no desitjada, patologies psicològiques o conductives disruptives contra la salut pròpia com els intents de suïcide –cada vegada més creixents- o l’abandó de lloa autocures. 

Segons l’Organització Mundial de Salut, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seua vida. De fet, tres milions de persones han rebut un diagnòstic mèdic de depressió l’any 2017 mentre que el suïcidi se situa en 7’9 morts per cent mil habitants, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la primera causa externa de mort amb 3.539 defuncions a l’any. 

En el cas de la Comunitat Valenciana, la taxa de suïcidis se situa en una persona al dia, de manera que provoca el doble de morts que els accidents de trànsit. Les dades ja eren molt pessimistes i s’han agreujat notablement des de la pandèmia i amb la crisi econòmica associada a aquesta. En l’últim any, a Espanya el diagnòstic de depressió ha augmentat en un 25%. 

El text aprovat pel ple subratlla que, pese a l’augment d’aquestes patologies, els problemes de salut mental continuen constituint un tabú en l’àmbit social i polític, a penes ocupa espai de manera esporàdica en els mitjans de comunicació. S’opta per l’ocultació –paternalista i compassiva- com a fórmula per a protegir les víctimes en evitar el modelatge i el contagi de la conducta i salvaguarda de la intimitat i la dignitat. 

Per tot això, la moció del PSPV advoca per un pla en el qual s’aborde la sensibilització de la població sobre la gravetat del problema, la necessitat de prestar una especial atenció als segments més vulnerables i una actuació en la prevenció de la depressió des dels àmbits primaris d’atenció social per a evitar possibles conductes de suïcidi en adolescents o persones majors, principalment.

Aquesta situació obliga a la formació dels professionals municipals dels serveis socials en la detecció de risc i intervenció, a les persones cuidadores de l’ajuda a domicili en els marcadors de risc de la malaltia i establir protocols d’urgència entre els diversos departaments socials, sanitaris i administratius davant les situacions amb conductes perilloses o de risc per a la vida del pacient.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*