El CIP-FP Xest continua innovant de la mà del CIDA

Post també disponible en: Castellano

Gestió forestal i Medi natural, un cicle que estrena simulador

Des d’encarregar-se de repoblacions forestals, coordinar unitats de prevenció i extinció d’incendis forestals, lluita contra malalties forestals, aprofitament forestal, gestió cinegètica, fins a l’educació ambiental, són algunes de les nombroses ocupacions en les quals es formen estudiants del Cicle de Grau Superior en Gestió forestal i Medi ambient de la família Agrària en el Centre Integrat de Formació Professional del Complex Educatiu de Xest. 
Per això el Centre d’Innovació Digital Avançat de la Comunitat Valenciana (CIDA), centre per a la digitalització de la Formació Professional, la innovació aplicada, la investigació, l’impuls de la transformació econòmica i l’excel·lència en les competències de l’alumnat de Formació Professional, organisme de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, ha subministrat un simulador de processadora i autocarregador forestal. Un simulador de realitat virtual que serveix de primer contacte amb maquinària forestal abans del maneig de la maquinària real. Disposa de components que s’instal·len en maquines reals com josytics, el sistema de control i diferents mòduls. 
Aquesta solució plug and play està dirigida a capacitar als conductors de recol·lectores i autocarregadors, i educar al personal de suport tècnic. L’enginy simula les funcions principals que la màquina real pot realitzar en les masses forestals, la marxa en totes direccions, el maneig de la grua, les labors de fitació, esbrancament i tronzado, simulant per a això diferents tècniques com la tria o matarrasas, així mateix instrueix sobre la càrrega i descàrrega de fusta i la conducció per la muntanya. Destacar que el simulador està dissenyat i fabricat per la mateixa empresa que fabrica la màquina real. 
Tal com el propi CIDA indica, té com a objectiu fonamental la vigilància tecnològica, el desenvolupament de noves metodologies d’aprenentatge, la investigació i innovació aplicada i la transferència dels resultats dels projectes de R+D+i, referenciat a tots els centres educatius que imparteixen Formació Professional a la Comunitat Valenciana, aportant a la 
societat professionals altament qualificats. En aquest cas ha sigut la família d’Agrària del CIP-FP Xest la beneficiària d’aquestes actuacions. Actuacions que sens dubte contribueixen a millorar les condicions d’ocupabilitat del seu alumnat, més si cap, quan segons afirma Sonia Segura professora del departament “existeix gran demanda d’aquests maquinistes qualificats en el nord d’Espanya i bastants països de la resta d’Europa” 
Lucas Ferrando, Director-Gerent del Complex Educatiu de Xest qui es va posar als comandaments del simulador en la seua visita habitual a les instal·lacions, ha manifestat que “Aprofitar les eines innovadores en la formació de professionals no sols és una oportunitat, sinó que ha de ser una prioritat en l’avanç del coneixement i millora de les condicions laborals.”

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*