El Consorci de Bombers de València fa front a un dels estius més complicats dels últims temps amb les intervencions a la Vall de la Gallinera i Begís

Post també disponible en: Castellano

La presidenta del Consorci, Maria Josep Amigó, explica que el Consorci de València ha fet front aquest estiu a un total de 60 dies en Alerta 3, 2.493 intervencions en incendis de vegetació al llarg de l’any en les comarques valencianes i ha prestat suport als incendis de les comarques d’Alacant i Castelló, la qual cosa ha motivat la necessitat de disposar d’un reforç d’unitats per poder atendre aquestes circumstàncies provocades pel canvi climàtic

Durant el 2022, i fins al 12 de setembre, el Consorci ha actuat en un total de 2.493 intervencions en incendis de vegetació en les comarques valencianes, dels quals un 5% han estat incendis que afectaven massa forestal. La major part d’ells s’hi han concentrat en el període de l’1 de juny fins a principis de setembre.

Quant al nombre d’incendis, s’està en la mitja dels altres anys, però s’espera que el número d’hectàrees cremades afectades a la província siga molt superior que en el mateix període de 2021, multiplicant àmpliament els d’anys passats.

I és que segons ha destacat l’inspector en cap del Consorci, José Miguel Basset, enguany el període de major risc d’incendis forestals ha estat “extraordinàriament marcat per una climatologia extrema on les onades de calor successives i les altes temperatures han estat presents durant tot aquest període”. Les conseqüències hi han estat molt visibles, amb “incendis amb un comportament extrem des de l’inici i, en general, fora de capacitat d’extinció”.

Tot i que a la província de València les pluges de la primavera feren que la primera onada de calor de l’estiu no fos massa impactant, a mesura que se succeïen les onades de calor, es va perdre la renda hídrica de l’estrat vegetal i “es va manifestar en la mateixa tipologia d’incendi que a la resta de territoris, com a exemple més clar l’incendi declarat en juliol a la localitat de Venta del Moro on es cremaren un total de 1.400 ha. Evitant que s’extenguera fins al màxim potencial de crema que eren aproximadament 15.000 ha”, ha assenyalat Basset.

Pel que fa a la resta del territori on també es va veure amenaçada la província de València, s’han patit dos incendis destacables en el mes d’agost . El primer a la Vall d’Ebo, en la província d’Alacant, amb 12.000 ha cremades, molt pròxim a la localitat de Villalonga i a urbanitzacions molt densament poblades com ara la Llacuna, i on es va veure compromesa la serra de la Vall de la Gallinera. Una situació que va motivar el suport dels efectius del Consorci de València entre les poblacions de Pego i Margarida, que comprenia tot el flanc nord de l’incendi, evitant el seu pas a les comarques de la Safor i la Vall d’Albaida, amb mitjans de bombers, brigades forestals, helicòpter i personal tècnic de direcció del Consorci. També al mes d’agost, i pràcticament de manera simultània, els bombers del Consorci van haver d’intervenir a l’incendi de Begís, a la província de Castelló. Es van cremar unes 19.000 ha., de les quals unes 1.300 ha. foren en comarques de València, en concret en la Serrania, afectant els municipis d’Andilla i Alcubles. De nou el Consorci de València va estar treballant amb un ampli ventall de recursos humans i tècnics en l’extinció i fins i tot assumint la direcció conjunta del mateix des del lloc de comandament, frenant la progressió de l’incendi i evitant que els danys a les comarques de València foren encara majors.

Enfront d’este tipus de situacions, el Consorci de València ha actuat sempre amb un ampli dispositiu d’extinció. Però a més, el Consorci ha fet front a un total de 60 dies en Alerta 3, la qual cosa ha motivat la necessitat de disposar d’un reforç d’unitats per poder atendre aquesta circumstància provocada per la meteorologia. Segons ha explicat la presidenta del Consorci, Maria Josep Amigó, “enguany hem tingut una campanya extraordinària, i això ha obligat a una resposta també extraordinària, preveient tots els recursos necessaris per a actuar allà on fora necessari arreu del territori”. En este sentit, en cada Alerta 3, s’hi han incrementat en un 30% les dotacions de bombers, a més dels parcs de bombers voluntaris i de la sala del Centre de Comunicacions i Control, i s’hi han establert totes les brigades forestals en disposició de vigilància preventiva.

“Ha sigut un estiu molt dur, però el conjunt d’efectius del Consorci de València han res-post una vegada més amb gran professionalitat a este gran repte, amb una climatologia extraordinària que ens ha fet enfrontar-nos a un gran nombre d’incendis molt complicats”, ha destacat Amigó.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*