El Consorci València Interior analitza en una jornada a Màlaga els reptes de la gestió dels bioresidus

Post també disponible en: Castellano

El gerent de l’entitat, Ángel Rodríguez, explica el programa El meu Compte Ambiental pel qual es bonifica econòmicament a les persones que depositen correctament els residus

El gerent del Consorci València Interior (CVI), Ángel Rodríguez, va participar ahir en la Jornada sobre la recollida del residu orgànic: el cinqué contenidor que va tindre lloc a Màlaga. Aquesta trobada professional, organitzat pel Consorci Provincial de Residus Sòlids de Màlaga, té com a objectiu aprofundir en la recollida selectiva dels residus orgànics, de manera que amb les experiències de CVI s’ha ajudat a entendre millor com implantar aquesta recollida, les qüestions legals i la línia d’incentius a la ciutadania per a un correcte funcionament del servei.
La jornada també va comptar amb la presència del cap del gabinet de Planificació d’Economia Circular i director general de Qualitat i Canvi Climàtic en la Junta d’Andalusia, David Fernández; la responsable del departament de Foment de la Recollida Selectiva en l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Teresa Guerrero; el cap de departament de Residus i Neteja Viària a Irun i Hondarribia, Valentín González; una de les fundadores de HYLA (empresa dedicada a la formació i la comunicació ambiental) Ana Mª Benítez Rodríguez; i el director de la Fundació Fòrum Ambiental (FFA), Leandro Barquín.
Rodríguez va desenvolupar la seua ponència Rebut de fem amb incentius i el repte dels bioresidus mitjançant la qual va explicar la gestió municipal dels residus i les perspectives per a aconseguir un futur més sostenible. I és que davant un escenari global de canvi climàtic s’exigeix que s’adapten solucions per a mitigar-ho i reduir els seus impactes. Mitjançant la gestió dels residus, s’avança de manera fonamental en la transició feia una economia circular. 
La recollida i tractament dels residus generats en els municipis constitueix històricament una de les principals partides de despesa corrent en els pressupostos de les entitats locals. En els últims anys, aquest servei públic d’alta responsabilitat ha experimentat modificacions que han augmentat tant la seua eficiència com el grau de protecció de la salut pública i el medi ambient. 
El Consorci València Interior va analitzar també el paper de les entitats locals en la nova llei 7/2022 de residus i sòls contaminats, la qual li atorga un gran protagonisme a l’Administració Local en la recollida, el transport i el tractament dels residus domèstics. En aquest sentit, l’ens camina de la mà dels municipis davant els nombrosos reptes que se’ls presenten en matèria de gestió de residus. El CVI, que tracta els residus de 61 municipis de cinc comarques de l’interior de la província de València (Camp de Túria, La Regió muntanyenca, la Foia de Bunyol- Xiva, la Plana d’Utiel-Requena i el Racó d’Ademús) ofereix als seus ajuntaments un acompanyament específic per a planificar com aconseguir els objectius que marca la llei. 
Durant la jornada, el CVI va abordar també els diferents models de recollida i de contenerización, que són claus per a la recollida de cada flux de residus, així com la necessitat de recollir nous fluxos com els bioresidus o la utilització eficaç dels punts nets. “Ens enfrontem a diferents desafiaments, però sobretot hem de ser conscients de les grans oportunitats que existeixen. Amb bona comunicació, formació i sensibilització per part de tots els actors garantirem una correcta separació dels residus i caminarem cap a una gestió circular sostenible”, va concloure.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*