El Departament de Salut de Manises ha atés 757 pacients amb Dany Cerebral en 2021

Post també disponible en: Castellano

El centre hospitalari és l’únic de la xarxa d’hospitals públics de la Comunitat Valenciana que compta amb una unitat integrada d’aquestes característiques

“Les teràpies que desenvolupem en la Unitat són multidisciplinàries i compten amb la participació imprescindible de les famílies”, explica l’especialista rehabilitadora Teresa Lidón

El Departament de Salut de Manises, a través de la seua Unitat de Neurorrehabilitación, ha atés durant 2021 a un total de 757 pacients amb lesions cerebrals. Aquesta malaltia, que afecta hui dia 10 persones per cada 100.000 habitants a Espanya precisa d’una gran labor de rehabilitació per a aconseguir que els pacients que ho pateixen siguen el més independents possible després del mal.

En aquest centre sanitari del Departament de Salut de Manises treballa un equip multidisciplinari compost per neuropsicòlegs, logopedes, terapeutes ocupacionals, metges rehabilitadors, fisioterapeutes i treballadors socials que ofereixen tractament individualitzat i grupal a cadascun d’ells, encaminat a millorar la qualitat de vida dels pacients i aconseguir la major independència possible. 

“És molt important que es tracte de recuperar les capacitats perdudes per la lesió cerebral al més prompte possible ja que depén molt que aquests pacients recuperen part de la seua mobilitat”, explica l’especialista rehabilitadora, la Dra. Teresa Lindón. Aquestes teràpies, a més, es desenvolupen comptant des del seu inici amb la participació imprescindible de les famílies o dels cuidadors principals que es facen càrrec ja que “és important que compten amb tota la informació necessària perquè el pacient puga fer vida independent i adaptar la realitat per a facilitar-lo en les llars”, indica la doctora.

Tractaments específics

D’aquesta manera, l’equip interdisciplinari de professionals traça un pla d’intervenció individualitzat juntament amb les famílies, establint els objectius que totes dues parts consideren més útils per a la recuperació de la mobilitat d’aquests pacients. “Cada pacient és únic, per això plantegem els objectius adaptats a cada cas i valorem tots els professionals que intervenim que aqueixos objectius puguen complir-se a mitjà i llarg termini”, explica la Dra. Lindón.

“El nostre objectiu com a rehabilitadors és recuperar l’activitat física que es realitzava prèviament al mal. En molts casos, desafortunadament, no es pot aconseguir de manera absoluta pel que tractem d’adaptar la realitat a les seues noves limitacions i fem possible que el pacient siga el més autònom possible”, explica la mèdic rehabilitadora. Per a això compten amb un equip que de manera transversal treballa en els diferents àmbits cognitius dels pacients.

Els tractaments van dirigits a minimitzar i compensar les alteracions funcionals associades a la lesió que s’ha produït en el pacient. També comporta un procés d’aprenentatge i adaptació a les limitacions físiques o cognitives que pateix. “Els tractaments que duem a terme a Manises són sempre multidisciplinaris i demanem a les famílies que s’impliquen directament, continuant a casa les activitats que marquen els especialistes”, segons l’especialista rehabilitadora.

La Unitat de Neurorrehabilitación Infantil, pionera

A més de la Unitat destinada a tractar a pacients adults, el Departament de Salut de Manises va posar en marxa en 2012 la primera Unitat de Neurorrehabilirtación Infantil especialitzada en trastorns del desenvolupament integrada en un hospital públic valencià. Es tracta d’un servei multidisciplinari que ofereix tractaments a xiquets amb Dany Cerebral i Trastorn de l’espectre Autista, a més de realitzar diagnòstic diferencial de TEA.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*