El teletreball i el tancament de guarderies compliquen la retirada del bolquer en els més menuts

Post també disponible en: Castellano

Davant de l’absència de rutina per la situació excepcional i el confinament, els experts recomanen als pares paciència i no entorpir el desenrotllament de cada xiquet amb pressió o castics

El moment exacte d’iniciar el procés no existix, cada xiquet marcarà el seu propi ritme en funció del seu desenrotllament maduratiu

El teletreball dels pares unit al tancament de col·legis i guarderies ha provocat que el moment de la retirada del bolquer en els més menuts s’haja convertit en un poc més difícil d’allò més habitual. Per a afrontar este moment sense les rutines habituals, l’Àrea de Pediatria de l’Hospital de Manises aconsella com a clau d’este procés, confiar en la capacitat del xiquet amb tranquil·litat i afecte. Lluny de pressionar, la funció que tenen els pares és la de tendir la mà del seu fill i no entorpir el seu desenrotllament natural.

Molts pares, davant d’esta circumstància excepcional, es pregunten sobre el moment ideal per a començar este procés. Però, segons la Dra. Isabel Piqueras, pediatre del Centre de Salut de Quart: “el moment exacte no existix, cada xiquet marcarà el seu propi ritme en funció del seu desenrotllament madurativo”. Per a aconseguir-ho amb èxit, és important que el xiquet siga capaç de caminar de forma autònoma, de conéixer on està la neteja i de pujar i baixar els seus pantalons i roba interior de manera àgil.

Un altre signe que podem identificar és el moment en què el xiquet comença a mostrar als seus pares que el bolquer està mullat, “es llavors quan comença a ser conscient i és el moment idoni per a començar el procés. Al principi ho assenyalarà després d’haver-se orinat, després durant i finalment un poc abans de la micción”, afirma l’especialista de l’Hospital de Manises.

Els processos d’aprenentatge dels xiquets són molt variats a l’hora d’aprendre noves rutines i processos, però el més recomanat en esta situació és l’aprenentatge per imitació. La Dra. Piqueras recomana “empezar l’entrenament ensenyant al xiquet amb naturalitat com utilitzen el bany els seus pares i germans per a facilitar eixe aprenentatge per imitación”. Al principi és recomanable utilitzar un orinal o un adaptador per al vàter que permeta al xiquet assentar-se i alçar-se sense dificultat. Els primers dies li acompanyarem a assentar-se en l’orinal sense roba alguna estona, sempre sense forçar perquè no desenrotlle por o aversió.

Un procés sense castics ni pressions

El procés pot ser llarg, però els professionals de l’Àrea de Pediatria de l’Hospital de Manises ens aconsellen que els primers dies es felicite i reforce positivament amb gestos d’alegria, besos i abraços quan aconseguisca usar-ho amb èxit tenint en compte que al principi és normal que durant dies o setmanes hi haja fugues. En este cas, no s’ha de renyir al xicotet, només explicar-se’l amb afecte i, si al cap d’unes setmanes ha adquirit correctament el control del seu esfínter durant el dia, convé retirar el bolquer de nit. “Como en tot, la confiança en el xiquet i el bon humor són clau per a facilitar el proceso”, conclou la Dra. Piqueras.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*