La Foia recupera bona part de la “anterior normalitat” durant la seua primera setmana a Fase 1 encara que les autoritats insisteixen a reclamar “prudència”

Post també disponible en: Castellano

La “tornada a la normalitat” presideix la primera setmana de la Foia de Bunyol-Xiva a la Fase 1, tot i que la totalitat de responsables públics amb els quals s’ha posat en contacte tucomarca.com reclamen “molta prudència” atès que tots insisteixen que “això no ha passat, el virus segueix aquí”.

L’obertura de la majoria dels bars i restaurants, que no tots, i de molts establiments, que no la totalitat, ha estat la nota més significativa de la tornada a la “anterior normalitat” que la comarca de la Foia de Bunyol-Xiva ha experimentat durant aquests dies de la primera setmana de la seva acabada d’estrenar Fase 1 de la desescalada.

Pràcticament tots els alcaldes i alcaldesses de la Foia amb els quals s’ha posat en contacte tucomarca.com han destacat la “normalitat”, la “tranquil·litat” i la “responsabilitat” amb la qual els habitants d’aquesta extensa zona de l’interior de la província de València han afrontat els primers dies de “desescalada, però no de tornada a la total normalitat, ja que cal ser encara molt prudents i seguir aplicant totes les mesures de distanciament social, d’ús de mascaretes i de neteja de mans donat que encara estem combatent la pandèmia i el virus segueix allà fora”, en paraules de l’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa.

“Potser hem d’acostumar aquestes setmanes encara a ser ‘una mica nòrdics’ i comportar-nos amb més distanciament i no tocar-nos tant com ho hem fet sempre els mediterranis. Perquè les fases estan estudiades perquè els ciutadans ens anem mentalitzant poc a poc perquè vegem que només podem anar avançat si anem complint les normes estrictament. I perquè avançar de fase no vol dir que hi hagi menys virus en l’ambient: el que hi ha és el mateix ara que fa unes setmanes, digui el ministre que estem en fase 1 o en fase 2. Pel que hem de fer és evitar el contagi”, com ha recalcat Juncal Carrascosa.

“No val de res portar la mascareta penjada de l’orella com un pendent, com a alguns joves els he cridat l’atenció aquests dies. Cal portar-la ben posada, a l’igual que els guants, que cal seguir netejant constantment quan els portes llocs . I recalcar a més que a l’igual que les màscares, tots dos cal eliminar-los en els contenidors adequadament oa les nostres cases en les escombraries, per descomptat no llençar-los per aquí perquè són un producte que pot estar contaminat”, en paraules de la la primera autoritat bunyolense.

L’alcaldessa ha explicat que a Bunyol “no s’han obert tots els bars i restaurants, sinó sobre el vuitanta per cent, aproximadament, atès que alguns ens han mostrat la seva intenció de fer-ho en pròximes setmanes quan puguin fer ús de les seves instal·lacions, ja que no tots poden comptar amb àmplies terrasses en les seves ubicacions”.

Pel que fa a l’actitud de la gent davant les noves mitjanes de la Fase 1, Juncal Carrascosa ha assegurat que “majoritàriament és positiva, tot i que encara queden grups, que encara que minoritaris, no acaben de comprendre el que significa el distanciament social. Els comerços i terrasses s’estan esforçant molt en posar i explicar les mesures però encara queda gent que els està costant entendre el que és la distància social. i per descomptat els grups al carrer no poden ser de més de deu persones “.

En similars termes s’ha expressat l’alcalde de Xest, José Morell, que ha situat en uns percentatges similars l’obertura d’establiments hostalers i de comerços en general a la seva població. José Morell també ha subratllat que tot i que la situació ha millorat, “i la normalitat pràcticament és absoluta, hem d’estar vigilants i no baixar la guàrdia”; i ha recordat les ajudes que en forma de llicència gratuïta o d’ampliació dels espais per a les terrasses s’han realitzat des de l’ajuntament, a l’igual que en altres pobles com Bunyol.

L’alcalde ha avançat que el govern local “està elaborant una mena de ruta per caminar amb un únic sentit al llarg de tot el poble, i evitar així aglomeracions”; i durant els pròxims dies “tenim previst obrir més instal·lacions públiques, com la biblioteca, que se sumarà a les que ja hem obert”.

Ja que el que fa “falta és que la gent no s’oblidi del que hem passat. En aquests moments el cos mèdic està molt cansat i els hospitals no estan com perquè pogués tornar un rebrot, per la qual cosa cal ser molt considerat i apel·lar al fet que la gent sigui responsable “, com ha subratllat l’alcaldessa d’Alboraig, Paqui Collado.

En similars termes s’ha pronunciat l’alcaldessa de Godelleta, Silvia López, que ha demanat a la ciutadania “que segueixin amb la mateixa responsabilitat amb la qual s’estan comportant fins a la data, que en la nostra localitat està sent exemplar”.

Municipis de menys de mil habitants

En els municipis de menys població de la Foia, com Alborache, Dosaigües, Godelleta, Macastre o Yátova, aquesta setmana ha estat “més de continuïtat potser que d’excepcionalitat per la tornada a la normalitat”, ja que el pas de la fase zero a la un s’ha notat “potser només per l’obertura dels bars que fins ara no estaven oberts, de manera que l’impacte de el pas a la fase un no s’ha notat tant, ho va fer la setmana passada”, com ha recordat la alcaldessa d’Alborache, Paqui Collado.

Ja que en molts d’aquests pobles, “la majoria de comerços, tots ells d’alimentació, com forns de pa, carnisseries, etcètera, no han tancat durant tota la crisi”, com ha afegit Paqui Collado.

També la l’alcaldessa de Godelleta, Silvia López, ha reconegut que en poblacions de menys de mil habitants com la seva “la gent està sent molt responsable, en general, i ja des de la setmana passada la població s’ha llençat al carrer per passejar i prendre l’aire; aquesta setmana amb els bars oberts on s’està respectant bastant les distàncies, no s’ajunten grups grans i en general tothom està molt consciència. amb molta responsabilitat, a diferència del que s’ha pogut veure en alguna gran ciutat”.

Silvia López ha explicat que els ajuntaments com el seu han aprofitat “aquests dies previs a la desescalada per dur a terme la desinfecció profunda de tots els edificis públics, per evitar presses d’última hora i amb una certa comoditat a l’estar tancats a el públic i poder fer des col·legi a l’escola infantil, biblioteca o ajuntament, on lògicament també s’ha fet diàriament ja que apliquem el teletreball des del primer moment i ha hagut molt poc personal per evitar contagis, atenent el ciutadà majoritàriament de manera telefònica”.

Unes accions de desinfecció que a la via pública “complementàriament s’han fet també de manera voluntària amb molts agricultors a qui també volem des d’aquí donar de nou les gràcies pel seu esforç i aportació, ja que a partir d’aquesta setmana es van a suspendre les desinfeccions per no molestar els nens i persones grans que podrien coincidir durant les seves sortides al carrer”, com ha resumit Silvia López.

Per la seua banda, l’alcalde de Iàtova, Miguel Tórtola, ha incidit que en el que més s’ha notat l’entrada a la Fase 1 “ha estat en l’obertura dels bars i de molts altres comerços, tancats fins aquesta setmana, ja que a efectes de mobilitat nosaltres a l’ésser un poble de menys de 5.000 habitants teníem certa flexibilitat “. Miguel Tórtola també ha cridat l’atenció sobre, “tot i el relaxament, la necessitat de seguir respectant les precaucions i les normes, perquè és un enemic que no es veu però que hi és”; i ha recordat “totes les mesures de desinfecció i higiene que s’han posat en marxa des de l’Ajuntament per garantir la salut i seguretat de la ciutadania en aquesta tornada a la normalitat”.

Segones residències

Pel que fa a les segones residències, totes les primeres autoritats locals han coincidit a explicar que “moltes d’elles han estat ocupades durant tota la pandèmia, ja que moltes persones han decidit passar aquí la quarantena”, cosa que han notat en totes les localitzis i com han posat especialment de manifest les alcaldesses de Godelleta, Silvia López, i d’Alborache, Paqui Collado, “on no hem notat un gran augment amb el pas a la Fase 1”.

La mobilitat tampoc s’està notant en pobles de més població com Xest o Bunyol, “on no hi ha hagut un moviment especial en aquesta primera fase, o bé perquè ja s’estava fent servir aquesta residència a la muntanya com habitual durant la pandèmia o perquè la gent encara no s’està desplaçant a elles”, segons ha explicat Jonquera Carrascosa.

Repartiment de màscares

Algunes localitats també han apostat aquests dies pel repartiment de màscares entre els seus ciutadans, com ha estat el cas de Godelleta o Bunyol. En el primer d’aquests pobles s’han repartit inicialment 5.000 mascaretes; i durant aquests dies està previst repartir 5.000 més, “a el principi de la pandèmia ho vam fer per augmentar la seguretat de les persones que sortien a comprar, i ara ho estem fent per contribuir a ajudar a la gent amb aquest element que des de dijous és d’ús obligatori en espais públics”, com ha explicat Silvia López.

L’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, ha recordat que en aquesta localitat també es van repartir fa setmanes màscares reutilitzables “en botigues d’alimentació i drogueries perquè la gent les recollís en els comerços de proximitat i així crear una certa simbiosi. I ara estem preparant que la gent les reculli en els comerços de proximitat també en aquests dies ia més volem repartir unes 500 o 600 màscares higièniques més, a les que es van a sumar altres reutilizabas que està coordinat des de la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament i en el repartiment també està col·laborant l’Associació contra el càncer, que se suma a moltes voluntàries que les han confeccionat entre elles integrants de l’Associació d’Ames de Casa”.

Major mobilitat des d’aquest divendres

El Butlletí Oficial de l’Estat, BOE, ha recollit la publicació a partir d’aquest mateix divendres de l’ordre per la qual el Govern de la nació elimina les restriccions horàries per a municipis de menys de 10.000 habitants, de manera que la pràctica totalitat de municipis de la Foia (a excepció de Xiva per comptar amb un cens de 17.000 habitants i de Xest el Ajuntament ha anunciat que renuncia a la mesura) ja podran oblidar-se de les franges horàries per a la realització de qualsevol activitat, entre elles les esportives o sortir a passejar amb els xiquets.

“Un anunci que estàvem esperant des de primers de la setmana per poder tenir una major mobilitat”, com ha recordat l’alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa.

Recuperació econòmica

Amb l’entrada en la fase 1 i l’intent de tornada a la normalitat, tots els municipis de la comarca han tornat a incidir en l’estudi i la posada en pràctica de mesures econòmiques que puguin contribuir a alleujar la crisi econòmica derivada de la sanitària.

Exemple d’aquestes iniciatives són les ajudes establertes en tots els pobles destinades a el comerç, petites empreses i autònoms.

En Xest, a més, està previst anunciar en breu el pacte entre totes les forces polítiques (govern i oposició) per iniciar la regeneració de la localitat, com ha avançat l’alcalde, José Morell.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*