Entrevista. José Morell: «eixirem d’aquesta i ho farem més units encara; els gestos de solidaritat així ho demostren»

José Morell es el alcalde y candidato del PSOE al Ayuntamiento de Cheste.
José Morell es el alcalde y candidato del PSOE al Ayuntamiento de Cheste.

Post també disponible en: Castellano

PREGUNTA: Quin és el grau d’afecció de la pandèmia a Xest, després d’un mes ja de confinament?

– RESPOSTA: Està en la mitjana, tal com ens han informat fonts sanitàries. Però no cal descuidar, perquè cal tenir molta cura amb els contagis a nivell familiar. Cal tenir molta cura en els entorns familiars i també en l’entorn laboral. Perquè a Xest es dóna la circumstància que gran part de la nostra economia són sectors essencials: l’agricultura, les nostres indústries químiques dels polígons o altres de caràcter agroalimentari. Bona part de l’ocupació a Xest són sectors essencials de l’economia que no han parat aquests dies. Per tant cal extremar les precaucions perquè els contagis poden produir-se en l’entorn laboral i després en el familiar.

– Com es van afrontar els primers moments de l’estat d’alarma des de l’Ajuntament de Xest?

– Els primers dies van ser molt tensos, perquè calia organitzar-ho absolutament tot: des dels serveis de neteja per assegurar la desinfecció, als serveis municipals, reforçant la plantilla de Policia Local i la brigada de neteja. També vam fer una tasca d’informació molt àmplia a la població sobre recomanacions sanitàries.

– Què tal està portant la població de Xest el confinament?

– La situació és estable a Xest des de fa setmanes, i el més destacable és que la ciutadania està complint el confinament d’una manera molt àmplia. A el principi sí que hi va haver una mica de enrenou en els supermercats, però després tot es va relaxar i tot està molt estable.

– Parlem de les mesures que s’han pres des de l’Ajuntament per combatre la pandèmia. Ho fem per sectors, si li sembla. Quines mesures s’han dut a terme des de l’Ajuntament en el terreny sanitari?

– Des del primer moment nosaltres ens conjurem per desinfectar preventivament tot el poble i tots els dies. I per això hem comptat amb la brigada municipal, amb l’empresa de neteja municipal ia més tenim cinquanta agricultors voluntaris que amb els seus polvoritzadors desinfecten tot el poble cada dia. I també es desinfecten les urbanitzacions amb una altra periodicitat i els polígons industrials.

– Quines mesures de caràcter social han implementat?

– El primer va ser el sistema de suport a les persones en risc; de fet estem preparant una App perquè estigui disponible 24 hores a el dia set dies a la setmana per canalitzar aquesta demanda. Hem posat un telèfon a través de Protecció Civil i de Càritas per a persones que estiguin en risc per qüestions d’edat o per estar malalts perquè puguin ser atesos i perquè no surtin de casa seva. I tant amb voluntaris com amb personal municipal s’encarreguen de repartir aliments, tant donats com dels fons de Càritas. I també dins de Serveis Socials de l’Ajuntament ens hem mobilitzat per posar un servei d’atenció telefònica i per correu electrònic per a qualsevol persona que es pugui veure sola o tingui ansietat pel confinament i que necessitin utilitzar aquest servei. I per descomptat no hem oblidat prendre mitges per vigilar els possibles casos de violència masclista, fent especial atenció a el programa contra la violència de gènere.

– ¿Quina és la situació d’alguns dels grups més vulnerables, com les residències?

– Bé, quan ens ha arribat material de protecció per part de la Generalitat Valenciana, el primer que hem fet és donar-li aquest material a la residència de la tercera edat ia l’habitatge tutelat, a les que estem prestant una atenció especial de protecció i també de desinfecció. I per això també hem comptat amb la Unitat Militar d’Emergències, la UME, perquè desinfectés aquests espais.

– Estan satisfets ja que amb la cobertura de la crisi que se li ha donat a la residència i als centres d’atenció especial a Xest?

– Jo crec que estan treballant molt bé i que tenen totes les mesures que es poden posar, encara que sempre es podrien produir casos, és clar. Però estem molt contents amb la feina que estan fent tant la residència com el ‘IVA, el centre de discapacitats.

– Tornem sobre les mesures adoptades a Xest. Què ens pot explicar en el terreny de les acions destinades a entretenir a la població durant aquests dies de confinament?

– Bé els xiquests i la gent jove que són a casa confinats són gent amb molta energia, de manera que calia donar resposta des de l’Ajuntament per donar-los alternatives, però no només per una qüestió esportiva, sinó perquè també es pogués facilitar que es relacionessin entre ells. Tots els monitors de les Escoles Esportives Municipals han presentat una programació per a fer-la on line amb qüestionaris, amb reptes i amb activitats entre ells; s’han creat grups de WhatsApp i algunes de les activitats estan en obert perquè les puguin fer tothom i no només els alumnes. També algunes activitats que fan els xavals es van a penjar al Facebook de les Escoles Esportives Municipals. Fins i tot els xavals de teatre, que també pertanyen a les EMD, també han fet algunes accions teatrals entre ells. A més també hem implementat on line el programa per fer exercici Viu-Actiu, però ara de forma des dels nostres llars.

– Què ens pot dir sobre les mesures de caràcter econòmic impulsades per l’Ajuntament?

– Realment, nosaltres les úniques mesures de caràcter econòmic que podem prendre tenen a veure amb les taxes i tributs municipals i hem decidit prendre-les en diverses fases. Hem fet un primer bloc que comprèn una suspensió de notificacions fins que no passi l’estat d’alarma, pel que no es va a cobrar absolutament res ni va a comptar el termini i se’n va a donar la possibilitat d’ajornar el pagament de l’impost així com de l’IBI de rústica el màxim que podem portar-lo. I no es va cobrar als bars la taxa de terrassa, que això pot ser un alleujament per a aquests comerços. I en segon lloc estem estudiant mesures ja de gran abast, però que depenen de decisions que no ens corresponen a nosaltres. Entre elles està que el govern està decidint si podem gastar l’estalvi i el superàvit de l’Ajuntament; i també hi ha les ajudes als autònoms, que en funció de com siguin les d’altres administracions, les nostres seran d’una manera o d’una altra.

– Ha hagut de fer la Policia Local de Xest moltes intervencions per incompliment de l’confinament?

– Bé, la Policia Local està fent també un gran treball, extremant els controls especialment en les segones residències a les que pot venir gent des de l’àrea metropolitana de València. Per cert, vull aprofitar l’oportunitat que m’ofereix tucomarca.com per mostrar l’agraïment de el govern municipal a la seva gran tasca, així com a les dels sanitaris, brigada municipal, agricultors, empreses, Càritas, Creu Roja i en general a totes les persones i entitats que aquests dies estan treballant i donant grans mostres de solidaritat i de lliurament pels altres.

– El municipi de Xest també es caracteritza per comptar amb un ampli calendari festiu. No obstant això, ateses les circumstàncies sanitàries existents, ¿creu que les festes van a haver d’esperar?

– Veig difícil que es faci qualsevol tipus de festeig en breu. Perquè sempre van a estar per sobre les consideracions sanitàries, com ha de ser. Pel que hem d’estar al que ens diguin les autoritats sanitàries.

– I per finalitzar aquesta entrevista: quin missatge li agradaria enviar als seus conveïns després d’un mes de confinament i pensant també en les setmanes que encara ens queden per davant?

– Doncs que d’aquesta ens en sortirem. Que ens costarà més o menys, però d’aquesta sortim, ho anem a superar. I per reforçar aquesta afirmació, només cal veure les mostres de solidaritat que s’estan veient en aquest poble: des donacions d’empreses, els agricultors com s’han implicat en la desinfecció de la vila; amb petits gestos que estic veient permanentment de solidaritat … Anem a sortir d’aquesta i més units encara: I t’ho dic de veritat, no és postureo, sinó que és una cosa palpable i que jo sento personalment.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*