Experts de l’Hospital de Manises alerten que la “epidèmia” de l’obesitat ja afecta al 16% de la població i “obri la porta a altres malalties” 

Post també disponible en: Castellano

S’estima que per a l’any 2050, un de cada quatre espanyols podria patir aquesta malaltia 

Prop de 3.000 pacients han superat els seus problemes d’obesitat després de passar per la Unitat d’Obesitat i Cirurgia Bariátrica de l’Hospital de Manises

“Patir patologies com a diabetis, hipertensió o apnea, portar anys sense pujar ni baixar de pes o tindre un índex de massa corporal superior a 35 són alguns dels requisits per a ser candidat a una cirurgia bariátrica en un centre públic”, assenyala Oscar Ferro, especialista en cirurgia bariátrica de l’Hospital de Manises 

Més de la meitat dels adults presenten problemes de sobrepés a Espanya, amb índexs superiors a altres països europeus del nostre entorn com Itàlia, Bèlgica o Països Baixos, segons Eurostad. I no sols això: Espanya està al capdavant del llistat de països amb major índex d’obesitat entre la població del continent europeu. 

La prevalença conjunta d’obesitat i sobrepés en la població adulta és del 54 per cent (un 61 per cent dels homes i un 46 per cent de les dones). I un 16 per cent d’ells s’enfronten directament als problemes derivats de l’obesitat. Aquests són les dades que recull l’Institut Nacional d’Estadística (INE) de 2020, on a més s’estima que l’any 2050 la xifra de persones obeses augmentarà fins al 25 per cent de la població. 

Secundant-se en aquestes xifres, els experts de la unitat d’Obesitat i Cirurgia Bariátrica de l’Hospital de Manises adverteixen que les taxes de sobrepés i obesitat estan aconseguint a Espanya “unes proporcions epidèmiques preocupants”. Una situació, a més, agreujada en els últims anys, en veure’s alterats els patrons d’alimentació i d’exercici físic de la població durant la pandèmia.

Amb motiu del dia mundial de l’obesitat, que se celebra el 4 de març, els responsables de l’Hospital de Manises han alertat que és una malaltia que afecta més persones i cada vegada més joves. “Cada any veiem com augmenta el nombre de pacients que acudeixen a tractar-se aquest tipus de problemes i com disminueix l’edat d’aquests”, explica el Dr. Pau Aragó, cirurgià especialitzat en obesitat del centre hospitalari.

En aquest sentit, des de l’obertura de la Unitat d’Obesitat i Cirurgia Bariátrica de l’Hospital de Manises s’han realitzat un total de 2.892 intervencions amb alt índex d’èxit i satisfacció dels pacients. I en el que portem d’any, ja s’ha ajudat a cent persones a guanyar en salut. 

“Ajudar als pacients amb obesitat és un pas essencial per a mitigar l’impacte de les malalties no transmissibles com el càncer, les malalties cardiovasculars, la diabetis mellitus tipus 2 i les malalties respiratòries cròniques, ja que el sobrepés i l’obesitat constitueixen factors de risc directe. L’obesitat obri la porta a altres malalties”, assenyala el Dr. Aragó.

Un dels pacients relata el seu radical canvie de vida després de la intervenció: “M’ha suposat un canvi de mentalitat i un canvi físic per a tota la vida. Hi ha gent que no em coneix perquè he passat de pesar 136 quilos a 70 en un any i mig. Com de tot, però molt més sa. I respecte a l’esport, abans no m’havia plantejat ni córrer cinc quilòmetres i ara faig mitjanes maratons”, assenyala Javier, qui es va sotmetre a l’operació al novembre de 2019. 

Prevenció i risc de malalties

L’obesitat és un factor de risc per a un ampli nombre de malalties i problemes de salut, incloent-hi hipertensió, hipercolesterolèmia, diabetis de l’adult, malalties coronàries, uns certs tipus de càncer i altres malalties cròniques. 

L’obesitat comença tractant-se a través de dietes convencionals, que tenen com a objectiu adquirir hàbits saludables i la pràctica habitual d’esport. No obstant això, en moltes ocasions els pacients arriben als hospitals “patint diabetis, hipertensió o apnea, amb molts anys estancats en un mateix pes i amb un índex de massa corporal superior a 35 pel que se’ls planteja l’opció de realitzar una intervenció bariátrica per a reduir la grandària del seu estómac i afavorir aquest canvi a un estil de vida saludable”, explica el Dr. Oscar Ferro, especialista en cirurgia bariátrica de l’Hospital de Manises. 

En molts casos les malalties cardiovasculars, el càncer o la diabetis són malalties silencioses que poden cursar durant molt de temps asimptomàtiques i debutar com un esdeveniment advers quan la malaltia està plenament establida.

En aquest sentit, ha ressaltat que “molts pacients arriben a la consulta per obesitat i amb altres comorbiditats com a hipertensió, dislipèmia o hiperglucemia. Per això és fonamental realitzar una valoració completa per part dels especialistes i establir el nivell de risc cardiovascular i d’una altra mena de malalties”, ha afegit l’especialista de l’Hospital de Manises.

La unitat d’Obesitat i Cirurgia Bariátrica de l’Hospital de Manises compta amb un equip multidisciplinari format per endocrins, psiquiatres, nutricionistes, cirurgians i anestesistes que estudien les particularitats de cada pacient i aporten la solució més adequada.

Una vegada aquests professionals sanitaris han fet un diagnòstic de la situació del pacient, i veuen que la cirurgia és la millor opció, proposen diverses tècniques per al tractament de l’obesitat, amb uns terminis d’espera molt ajustats per a reduir l’ansietat i desmotivació del pacient.

El procés per a tornar a un pes saludable sempre requereix de suports, tant de l’entorn del pacient com dels professionals mèdics, i és necessari l’adopció d’estils de vida saludables i canvis importants en l’alimentació.

L’alimentació després de l’operació és una dels principals dubtes, d’aquí ve que “com a nutricionistes fem un seguiment de cada pacient i organitzem jornades de nutrició per a explicar-los les dietes que han de seguir”, assenyala Delia Gil, nutricionista del centre hospitalari.

Referències: 

European Health Interview Survey (EHIS; 3a ona, 2021) publicat per Eurostat
Enquesta Europea de Salut a Espanya de l’any 2020. INE
Testimoniatge de Javier, Pacient de Cirurgia Bariátrica: compte el seu testimoniatge després de sotmetre’s a la cirurgia bariátrica a l’Hospital de Manises.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*