Experts de l’Hospital de Manises ofereixen claus per a protegir-se del sol i moderar el fotoenvelliment de la pell

Post també disponible en: Castellano

Existeixen moltes més arrugues i taques en cara o mans que en altres zones.

“Una peça normal ens protegeix del 30% de la radiació ultraviolada que contacta amb la nostra pell, aproximadament. Una peça amb tèxtil tractada amb filtres solars pot protegir-nos de fins a un 85% d’aquesta radiació”, explica el Dr. Alfaro, dermatòleg de l’Hospital de Manises.

Protegir-se del sol és important i necessari. L’increment de les temperatures dels pròxims mesos eleva el risc d’exposició de la nostra pell al sol i de patir cremades. En aquest sentit els professionals de l’Hospital de Manises ofereixen les claus per a evitar aquest tipus d’afeccions i aporten senzilles pautes per a previndre’ls. 

“Tot el que fem hui per la pell tindrà repercussió demà; de manera que és recomanable usar la foto protecció com a eina per a combatre el fotoenvelliment sempre”, assenyala el Dr. Alberto Alfaro, cap del Servei  de Dermatologia del Departament de salut de Manises.

Quan parlem que la pell té memòria, és una expressió que s’aplica sobretot a l’àmbit del càncer de pell. “Vol dir -explica el dermatòleg- que les mutacions que van ocorrent en les cèl·lules de la nostra pell per les cremades o l’exposició crònica i que no es reparen adequadament pels mecanismes intrínsecs de la pell, es van acumulant fins que una mutació determinant genera una cascada d’accions, donant lloc a un problema de salut com pot ser el càncer de pell”.

En l’àmbit del fotoenvelliment una de les claus és la fotoprotección. “Si ens fixem en el nostre cos i mirem amb deteniment la pell de la cara o les mans i la comparem amb altres àrees que no exposem amb tanta freqüència, com els glutis, ens adonarem que existeixen moltes més arrugues i taques en les primeres enfront de les segones”, comenta el Dr. Alfaro, qui detalla que “tot això és pel fet que la radiació ultraviolada genera una sèrie de canvis, tant en els queratinòcits de l’epidermis, que són les cèl·lules de les capes més superficials de la pell, com en les fibres elàstiques i de col·lagen de la dermis, la qual cosa fa que es trenquen. Tot això fa que la pell es veja tacada i més laxa”.

Encara no se sap quin paper tenen els antioxidants en la prevenció de l’envelliment  cutani, “està per aclarir, de manera que no es pot recomanar com una cosa imprescindible però tampoc es pot no recomanar”, explica Alfaro.

Fotoprotección

El sol no sols ens dona quan un decideix prendre el sol. Cal pensar en l’estil de vida que cadascun té, quins esports practica, on treballa, si viu en un xalet o una casa amb zones a l’aire lliure… En cada cas, caldria pensar quan s’hauria d’usar el fotoprotector perquè l’exposició solar és la mateixa a la platja que en una terrassa d’una casa.

Segons l’especialista, el pèl és un protector solar natural i quan es perd, per les causes que siguen, la pell queda exposada i hauria de cuidar-se del sol com la resta de la pell del cos. Per descomptat que les mesures físiques com a gorres o barrets en aquesta part del cos són de molta ajuda, però a vegades cal combinar-les. Tal com compta el Dr. Alfaro, “una peça normal ens protegeix del 30% de la radiació ultraviolada que contacta amb la nostra pell, aproximadament. Una peça amb tèxtil tractada amb filtres solars pot protegir-nos de fins a un 85% d’aquesta radiació”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*