Famílies sense recursos i persones dependents, un perfil de pacients a l’alça des de la pandèmia

Post també disponible en: Castellano

Professionals del Departament de Salut de Manises van atendre en 2021 un 26% més de consultes en Treball Social i un 17% més en Salut Mental

Els facultatius atribueixen aquest creixement a la crisi sanitària i a la situació d’incertesa que ha generat en la població atesa

L’ansietat i la depressió han sigut les patologies més detectades per aquests professionals, sobretot entre els més joves

La pandèmia ja està durant més del que tots imaginàvem i, encara que cada vegada una manera més silenciosa, això està tenint danys col·laterals preocupants. Així ho mostren els professionals del Servei de Treball Social del Departament de Salut de Manises que alerten d’un augment notable de les consultes de Treball Social i Salut Mental en els centres d’Atenció Primària de les localitats dependents. De fet, en els centres de salut d’aquesta àrea sanitària, durant 2021, es van atendre un 26% més de consultes en Treball Social i un 17% més en Salut Mental respecte a 2019.

Aquesta realitat ha portat amb si durant l’any passat la detecció d’un nou perfil de pacient en aquestes àrees de salut que abans de la pandèmia no eren tan comunes. “La crisi sanitària ha fet que famílies que tenien una situació econòmica estable es troben ara amb problemes econòmics i laborals greus”, explica Virginia Pérez, coordinadora de Treball Social del Departament de Salut de Manises.

A més, un altre perfil emergent que els facultatius han detectat en aquest últim any ha sigut el de “pacients d’entre 50 i 60 anys que eren completament autònoms i que portaven una vida saludable que, després de passar el virus, han començat a ser persones completament dependents”, compte la treballadora social.

Però això no és tot. En l’Àrea de Salut Mental del Departament de Salut de Manises reconeixen també un augment en les consultes i diagnòstics derivats de la crisi sanitària. “Ansietat i depressió han sigut les patologies amb les quals més ens hem topat en aquest últim any. Aquest creixement, sobretot entre gent jove, es deu a la situació d’incertesa que s’ha viscut durant dos últims anys”, expliquen els professionals.

Actuacions de Treball Social en Atenció Primària

Davant aquestes noves circumstàncies generades per la pandèmia, des de la Unitat de Treball Social del Departament de Salut de Manises “hem treballat en la correcta atenció i gestió de les circumstàncies socials de les persones malaltes, de les seues famílies i del seu entorn, ajudant-los a enfrontar-se a aquests canvis i a trobar l’equilibri entre els seus hàbits de vida i la nova situació”, explica la coordinadora de la unitat.

Per això, “els professionals de treball social hem treballat des d’una perspectiva integral juntament amb els nostres companys de l’Àrea de Salut Mental, la qual cosa ha suposat una actuació que va des de la identificació de les situacions que comporten risc social, fins a la resolució o derivació de la problemàtica plantejada”, conclou la treballadora social.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*