Fins a un 12% dels adolescents pateixen símptomes d’insomni segons els experts

Post també disponible en: Castellano

Dificultat per a dormir o agafar el son o despertar de manera precoç amb una sensació d’extremat cansament són els principals trets de l’insomni

Entre les principals causes que generen insomni en aquesta edat, destaquen la mala higiene del somni i cal parar atenció de l’ús de les tecnologies en horari nocturn

Experts del Departament de Salut de Manises ofereixen mesures perquè els joves aprenguen a cuidar el seu descans

Dificultat per a dormir, agafar el son, mantindre-ho o despertar de manera precoç amb una sensació de somni poc reparador que genere un notable malestar o interferència amb les activitats socials i laborals són alguns dels trets que caracteritzen a les persones que pateixen d’insomni.

A Espanya, la prevalença de l’insomni en majors de 15 anys és d’un 23% en dones i d’un 17,6% en homes. Una malaltia que té un impacte també sobre la població adolescent al nostre país. Segons els experts de la Unitat del Somni de l’Hospital de Manises, depenent dels criteris diagnòstics utilitzats, d’un 3 a un 12% de la població adolescent pateixen símptomes d’insomni. 

“L’insomni de curta duració o agut és freqüent en els joves sotmesos a estrés. Cal no confondre amb el trastorn de retard de fase de somni, també freqüent en adolescents, en el qual hi ha una alteració del cicle de vigília/somie en el que necessita ficar-se al llit més tard i alçar-se també més tard” ens adverteixen els especialistes en Neurofisiologia Clínica del Servei de Neurociències de l’Hospital de Manises. En els casos d’insomni, a més de les queixes sobre el somni que puga manifestar el jove, els canvis de conducta, el cansament o la falta de rendiment escolar poden ser símptomes d’alerta per a detectar a temps aquest problema. 

Respecte a les causes de l’insomni en adolescents, els experts del Departament de Salut de Manises indiquen que la mala higiene del somni és un dels factors principals a tindre en compte. L’excessiva exposició a les pantalles i a les noves tecnologies pot ser un factor agreujant del problema.

Segons alguns estudis, la llum brillant de les pantalles afecta negativament a la secreció de melatonina en éssers humans, podent arribar a provocar insomni, a causa de l’alteració del ritme circadiari. A més, l’ús sense control pot derivar en un abús dels aparells tecnològics com a mòbil, televisió, portàtil… provocant una demora en l’hora de ficar-se al llit que derivarà en una descoordinació dels cicles de vigília i somni, fomentant la síndrome del retard de fase del somni.

Pautes per a cuidar la higiene del somni

Per a tindre un somni reparador, els especialistes del Departament de Salut de Manises recomanen posar en pràctica les següents mesures d’higiene del somni. És essencial evitar ficar-se al llit amb tauletes, ordinadors o mòbils ja que això ajudarà a tindre un ambient favorable al somni sense sorolls i llums. 

A més, també pot ajudar hàbits saludables com no usar el llit per a altres activitats, com sentir música o veure la televisió; ficar-se al llit i alçar-se sempre a la mateixa hora o establir unes rutines específiques, així com practicar esport. L’exercici físic és un factor positiu per a evitar l’insomni ja que, en provocar un cansament generalitzat, fomenta adormir-se a una hora adequada, dormir més temps, descansar més i tindre una millor qualitat del somni, sempre que s’evite l’exercici d’alta intensitat en les últimes hores del dia per a no tindre sobreactivación que en dificulte el somni en lloc de facilitar-lo.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*