Fotogaleria: Més de mil persones visiten cada dia la tercera proposta «De par a part» a Bunyol

Más de mil personas visitan cada día la tercera propuesta «De par en part» en Buñol.
Más de mil personas visitan cada día la tercera propuesta «De par en part» en Buñol.

Post també disponible en: Castellano

El festival d’art i disseny De par a part ha tancat aquest diumenge a Buñol seva tercera edició. L’esdeveniment ha convertit la localitat en un lloc de cultura i creativitat en el qual veïns i turistes han tingut l’ocasió d’apropar-se al món de l’art d’una forma molt original; i que a més ha comptat amb la visita de la directora general d’Igualtat, Isabel García, que va participar en la visita guiada per la proposta artística.

Des de divendres a la tarda i durant tot el cap de setmana, els carrers del centre històric de Bunyol i de la seva pintoresc barri del castell han estat preses per més de mil visitants diaris. Entre pujades i baixades, mapes en mà i sota un sol radiant, un flux continu de gent del lloc i de fora planejava el seu itinerari per aprofitar al màxim la diversa oferta d’activitats presents en tot el poble. Cases obertes, intervencions en el paisatge, murals en directe, concurs de pintura ràpida, visites guiades, tallers per a nens, caminada artística, ruta de la tapa i concerts han estat els ingredients principals d’un festival que ja s’ha convertit en un esdeveniment consolidat en la programació cultural de la Comunitat Valenciana i en aquest poble de deu mil habitants. 

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Buñol, Juan Luis Pallàs, s’ha congratulat pel «moltíssim públic assistent, la gent va quedar molt contenta amb la proposta de trobar un poble obert de bat a bat, que tant culturalment com socialment va ser un veritable èxit i això a l’organització li dóna molta satisfacció ja que és l’edició a la qual més públic ha assistit. I una cosa molt important ha estat tenir la capacitat de consolidar-: els dos primers anys han estat d’arrencada i aquesta edició ha estat la de consolidació, en aquesta tercera era molt important consolidar ja que De bat a part és un dels festivals més singulars en pel que fa a propostes artístiques », en paraules del regidor.

«Dissabte Bunyol va estar ple de gent, sobretot turistes, i això és una cosa fantàstic que diu molt de la promoció que se li ha fet i de la importància que ha començat a prendre. Hi havia moltíssimes persones que no coneixien Bunyol i que van venir a conèixer-lo durant aquest festival, una oferta a la qual s’ha sumat la dels bars amics que van oferir promocions gastronòmiques el cap de setmana».

A les 35 cases i estudis que s’han allotjat les exposicions dels seus treballs més rellevants, els artistes locals han tingut un espai en el qual s’han pogut conèixer més de prop i d’una forma més íntima tant la seva obra com la seva trajectòria personal, despertant interès també en un públic que potser no estigui tan familiaritzat amb el món de l’art.

«Hem tingut gairebé totes les disciplines artístiques: pintura, escultura, arquitectura, visites guiades, concerts … i una cosa que ens congratula és la Biennal Kids, novetat aquest any, que ha implicat els més petits amb l’ús de tècniques perquè coneguin de primera mà el que poden aconseguir amb l’art. Ha tingut molt èxit ja que totes les activitats que hem fet per a ells han estat desbordades en el sentit que hi ha hagut molta demanda, prenem nota per als propers anys ampliar l’oferta d’activitats », ha subratllat Pallás.

Les intervencions en l’espai, com la de Monique Bastiaans i les seves instal·lacions amb forma d’aranya, exposicions permanents com les Natures Invisibles de Mario Molins o Teixit Social d’Indira Urrutia-Zúñiga, juntament amb la realització de murals i el concurs de pintura ràpida a carrer, han aconseguit reinventar l’espai públic, aportant valor estètic i reflexió al voltant del tema de la Natura, el subjecte escollit per l’organització d’aquesta edició.

«Diumenge vam tenir el concurs de pintura ràpida amb més de vint participants, amb una acollida impressionant. D’altra banda els concerts que han anat amenitzant el festival han estat genials, dissabte a la nit al Bar Chapí, l’actuació de ‘Don Kuerales y sus modales’ va ser un èxit i el de cloenda de diumenge a la tarda va ser molt, molt sorprenent, ‘Gypsy y lo Gatos Rumberos’ un final de festa fantàstic ».

Juan Luis Pallás ha volgut també «felicitar el poble de Bunyol per la seua participació, a propietaris i propietàries de les cases obertes per obrir les seves casa i el seu cor a l’art i la ciutadania; i sobretot a l’equip que hem estat aquí treballant i consolidant el De par a part per la seua implicació: Marta Guillem, Arantxa Bonillo, Toni López, Begoña Delgado, i Doe McAndrew ».

«A l’Ajuntament de Bunyol, a Juncal Carrascosa per estar sempre aquí, als visitants que han apostat per venir a conèixer Bunyol i amarar-se de nostre projecte i Isaval, empresa de pintura patrocinadora dels murals», ha destacat el regidor.

«L’èxit de De par a part dóna suport a la proposta del seu format innovador, en què l’art i la cultura baixen del pedestal de les galeries per tornar-se alguna cosa accessible, proper, popular. Potser el seu major èxit ha estat el d’haver despertat entusiasme i curiositat en grups de gent gran, nens i adolescents, demostrant que, si estimulat per un format lúdic i dinàmic, qualsevol ciutadà pot esdevenir un consumidor d’art », segons l’organització.

«L’única nota negativa ha estat els actes vandàlics soferts per l’obra de l’artista faller Toni López. Aquesta acció tan menyspreable ha volgut degradar la seua obra ‘La falla que mai es va haver plantar’ amb pintades d’esvàstiques i punts de mira. La intolerància i la ignorància no ha pogut amb l’art de Toni López, ni han entelat la llum i el color que ha proporcionat aquest festival a Bunyol durant tot el cap de setmana», ha finalitzat el regidor Juan Luis Pallás.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*