Fotogaleria: Xest s’omple de color amb les cercaviles del mantó i del dia de la flor

Pasacalle de Día de la Flor en Cheste.

Post també disponible en: Castellano

El cap de setmana ha estat protagonitzat per les celebracions més tradicionals de les Festes de la Verema, el Dia del Mantó i de la Para-sol i el Dia de la Flor

La Reina de la Verema i el seu acompanyant en la cercavila del Mantó

Passacarrer del mantó i del para-sol

Els xics i xiques de la Verema van desfilar pels carrers de Xest lluint els seus vestits de gala, mantons i para-sols, com mana la tradició. A mig matí de dissabte la cercavila va fer un parèntesi per recollir a l’església Sant Lucas Evangelista als representants de la Guàrdia Civil de Xest, després de la seva participació en la missa de celebració del Dia de la Mare de Déu del Pilar, la seua patrona. Tot seguit, la comitiva, formada pels festers i festeres, les autoritats locals i els guàrdies civils, acompanyada per la Banda La Lira, es va traslladar a la caserna de la Guàrdia Civil de Xest, on s’havia preparat un àpat per a tots els veïns i veïnes. Després, la festivitat del Dia del Mantó i la Para-sol va continuar fins a les 15 hores, finalitzant amb la primera entrá de bous amb cavalls de la XLVI Festa de la Verema. 

Paral·lelament a aquests actes, la junta local de l’Associació Espanyola Contra el Càncer va disposar un estand al carrer Chiva per dur a terme la col·lecta que realitza l’entitat tots els anys, coincidint amb les festes patronals de la localitat, i recaptar així fons destinats a la lluita contra el càncer.

Dia de la Flor

Els actes del dia de la flor començaven amb les partides de pilota al frontó Baró de Xest. A les 11 h era el torn de la partida femenina, que van jugar quatre de les millors pilotaris del panorama actual, totes elles amb guardons a nivell nacional i europeu. La trobada va finalitzar amb un marcador molt igualat de 32 per a l’equip vermell, format per Amparo Martí i Irene Badia, davant els 27 punts de la parella de blau, formada per Mònica Moya i Sara Gil.

“Vam decidir programar aquesta partida perquè pensem que a aquestes festes els cal més protagonisme de la dona”, apuntava Raúl Mota, regidor de Festes. “Volem que es vegi que no hi ha tanta diferència, que al final es tracta de jugar a un esport tan tradicional i tan nostre com és la pilota valenciana”.

El nivell esportiu es va mantenir amb la partida que, tot seguit, van protagonitzar els també pilotaris punters, Soro III i Bé, de blau, contra Puchol II i Raúl, de vermell. La trobada es va desenvolupar a manera d’exhibició, amb una pilota de “mig pot” que va permetre un joc lent, amb el qual els aficionats van poder gaudir de cada tant. Després d’una partida molt disputada, es van imposar els jugadors de blau per 41 a 35.

“El nostre objectiu és que a l’hora de gaudir de l’esport no es pensi per res en el gènere, el que hem vist avui han estat dos partides de molt nivell”, explicava el regidor d’Esports, Francisco Llorens. “Mantindrem aquest esport tradicional minoritari, programant partides al llarg de tot l’any, en honor al grup d’aficionats que encara hi ha a Xest”.

Passades les 12:30 hores arrencava la desfilada dels nois i noies de la Verema, que van lluir de nou els seus vestits tradicionals, però aquesta vegada les noies portaven una cistella amb clavells. El recorregut va partir de la casa de la reina, Paola Casanova, al carrer Vicente Navarro, fins a la plaça Doctor Cajal, on els esperaven les autoritats. Després d’un petit descans, la cercavila va continuar recorrent el carrer Xiva de principi a fi i va concloure amb el lliurament lliurament de clavells als veïns i veïnes que a canvi van aportar els seus donatius. El matí acabava amb la segona entrá de bous amb cavalls, que en aquesta ocasió va donar començament a les 14:30 hores, en lloc a les 15 hores com és habitual.

“Amb el suport de la regidoria de Seguretat i la Policia hem introduït alguns canvis en la entrá, com són avançar l’hora d’inici, realitzar petites modificacions en el recorregut i assegurar més la zona; canvis que han tingut molt bona acceptació. Aquest tipus d’actes tradicionals i multitudinaris cal preservar-los però fent canvis que beneficiïn a tots i totes “, apuntava Mota. “Ens endinsem en la recta final de festes, amb el Dia de la Gent Gran, la tancada campero, les paelles i el dia de Sant Lucas; esperem que el bon temps i la participació es mantinguin fins a l’últim dia.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*