
Post també disponible en:
Castellano
La cinquena edició de Festival Internacional de Street Art Graffitea Xest, promogut per la regidoria de Cultura al costat de Alien Barracudas, es presentava a nivell local divendres passat, 23 d’octubre, amb una sessió de cinefòrum i un col·loqui en què van participar els i les artistes de la present edició, a la sala polivalent de la biblioteca municipal.
Amb totes les mesures de seguretat i higiene i complint amb l’aforament limitat, a causa de la situació de pandèmia, l’acte va arrencar a les 19 hores amb la presentació de festival per part de la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, i del muralista, Toni Espinar, encarregat de l’organització de festival. “Graffitea és ja un esdeveniment consolidat i reconegut, tant a nivell local com dins i fora d’Espanya. Un festival madur que ha modificat el paisatge urbà de Xest i que el posiciona com un referent artístic dins de la Comunitat Valenciana, ja que la nostra localitat ha estat inclosa per la Conselleria en la Xarxa de Centres d’Art Contemporani a l’entorn rural de la Comunitat Valenciana, dins de el projecte CREATurisme de l’Agència Valenciana de l’Turisme “, destacava Llorente. “En aquests anys, hem comptat amb la participació de més de 60 artistes internacionals de gran nivell, sumant així prop de 80 intervencions murals de totes les temàtiques: feministes, mediambientals, fantàstiques, històriques o reivindicatives, entre d’altres”.
Durant la seua intervenció, la regidora va reafirmar la seua aposta per seguir programant Cultura a Xest. “Apostarem per la Cultura i l’art popular per a tots i totes, i de tots els estils i disciplines. La cultura és també una activitat econòmica que cal seguir donant suport”, manifestava. Seguint aquesta línia, va posar en valor l’art urbà, per la seua capacitat per “transformar espais grisos en obres d’art” i per obrir els sentits a noves formes d’expressió. “L’art urbà és lliure; els i les artistes escolten i parlen a través de les seues obres, en espais públics, on es realitzen manifestacions artístiques des de sempre, perquè aquesta forma d’expressar-se està present en la vida humana des de la Prehistòria “, declarava Llorente.
Finalment, la regidora va dedicar unes paraules d’agraïment als i les artistes, així com a Toni Espinar pel seu treball en l’organització de l’esdeveniment. “Especialment, gràcies a el col·lectiu de dones que estarà pintant en els túnels de el poliesportiu dins de l’acció Feminist-Art, col·laborant en el festival de forma totalment altruista i posant a les dones i la seua lluita per la igualtat dins d’aquest espai artístic chestano” , remarcava.
Per la seua banda, Espinar va fer un recorregut pels / per les artistes participants en l’edició 2020, explicant les característiques del seu treball i la seva trajectòria, donant pas a la projecció de la pel·lícula programada: Cares i llocs. La cinta presentava un documental protagonitzat per la veterana directora Agnès Varda i l’artista gràfic urbà i fotògraf JR (Jean René), un jove francès conegut per les seues impactants obres visuals que consisteixen en enormes intervencions gràfiques en carrers i teulades de diverses ciutats de tot el món.
Col·loqui
Després del passe de la pel·lícula es va obrir un col·loqui en què van participar alguns dels artistes de Graffitea Xest 2020, que van deixar les intervencions en els seus murs durant unes hores per assistir a l’acte, i artistes de l’Feminist-Art. El públic va poder preguntar directament sobre el seu treball, la seva formació i la seua visió sobre l’art urbà a l’actualitat. També es va abordar la tècnica emprada per cada un d’ells i elles per executar les seues obres i la finalitat de pintar als carrers com a forma de comunicació. “És una forma d’expressió de sensacions, de connexió amb la gent, treballem en l’espai urbà i regalem aquest treball a tot el món”, comentaven.
“Aquest any tenim un festival molt potent, amb murs molt grans i artistes de gran nivell; a més tindrem una instal·lació artística, la de Trashformaciones, a la plaça II República, que servirà d’inici de les rutes per visitar els murals amb què compta Xest i que, a poc a poc, van ocupant el seu espai urbà “, ha apuntat Espinar, moderador de l’col·loqui, animant als i les assistents a sortir a gaudir de festival. L’artista va concloure la seua intervenció donant les gràcies als seus companys i companyes i a la regidoria de Cultura pel seu suport a l’art urbà.
Be the first to comment