Huit recomanacions dels experts de l’Hospital de Manises per a no perdre la veu en Falles 

Post també disponible en: Castellano

Carmen Castillero Romero, logopeda de l’Hospital de Manises, assenyala que “els problemes més comuns amb la veu són les disfonies funcionals, que es donen pel mal ús de les cordes vocals”

Les Falles de València són una festa emocionant per a tots els valencians, especialment per als fallers que es preparen durant tot l’any per a participar en aquesta festivitat.

Gaudir amb intensitat de les Falles pot ser una experiència especial però també esgotadora. L’ús excessiu de la veu durant els dies de festa pot tindre conseqüències negatives en la salut vocal dels fallers. 

Per això, per a sobreviure a la setmana gran d’aquesta festa, Patrimoni de la Humanitat, els experts de l’Hospital de Manises proposen seguir una sèrie de recomanacions per a cuidar de la veu i no patir disfonies. 

Augmenten les visites a l’especialista després de les Falles

A l’hospital de Manises hi ha un circuit molt ben definit, on s’apliquen tècniques específiques com poden ser laringoscòpies, fibroscopias o mesuraments d’emissions de veu per a dur a terme el diagnòstic. El pacient passa per otorrinolaringologia, seguidament a la mèdic foniatre i després a logopedes especialistes en veu, que cuiden de les persones, tant en consulta, en hospitalització, en UCI i en els Tallers de Veu per a adults i xiquets. 

Carmen Castillero Romero, logopeda de l’Hospital de Manises, assenyala que “els problemes més comuns amb la veu són les disfonies funcionals, que es donen pel mal ús de les cordes vocals i estructures adjacents, ocasionant una inflamació de les mateixes i amb això, una fuita d’aire que ocasiona aquesta pèrdua de timbre normal de la veu. Si aquest problema no és tractat és possible que es comencen a formar els coneguts nòduls, pòlips o edemes”.

El pacient és cada vegada més conscient dels problemes en la veu i per això les consultes solen ser més freqüents després de les festes falleres. “Les malalties més freqüents que presenten alguns fallers solen sen disfonies funcionals o també disfonies congènites com a nòduls o pòlips que donen la cara després del gaudi i alguns abusos d’aquests dies”, assenyala la logopeda.

“Normalment solen presentar molta tensió en la zona de la laringe, coll i zona escapular. Una altra de les coses que més reiteren els pacients, no sols els fallers sinó en general, seria el resecor que senten en la zona, que podria ser causat per una incorrecta respiració o per reflux gastroesofàgic”, explica Carmen Castillero. 

Huit consells per a cuidar la veu

Durant aquestes festes, és important prendre mesures per a cuidar la veu i previndre lesions que puguen afectar a llarg termini. El tabac i altres drogues fumades o inhalades, fins i tot sense abús crònic, inflamen les cordes vocals, la qual cosa altera la veu. 

El reflux gastroesofàgic, que consisteix en la pujada de contingut de l’esòfag i estómac fins a la gola, participa en la gènesi de molts problemes de les cordes vocals, entre els quals destaquen el gargamellege, la tos o la perduda de to de veu. Els sopars copiosos, ficar-se al llit amb l’estómac ple i el consum d’alcohol són factors que l’afavoreixen.

Els ambients sorollosos, amb molta gent parlant alhora en locals tancats o amb música alta ens fan elevar la veu de manera inconscient. Forçar la veu, riure a riallades o xisclar són accions que provoquen que les cordes vocals es colpegen entre elles i s’inflamen.

Alguns consells per a cuidar la veu durant les Falles inclouen:

Mantindre’s correctament hidratat bevent suficient aigua
Evitar prendre begudes o molt fredes o molt calentes
Descansar correctament, en la mesura que siga possible
Evitar menjars molt copiosos
Evitar estar molt prop de zones polsoses.
No parlar per damunt dels altres ni del soroll ambiental.
No murmurar ni gargamellejar.
Parlar amb un volum moderat

Així doncs, tractar de parlar prop del nostre interlocutor, allunyats del soroll; moderar el menjar i la beguda; evitar consum de substàncies tòxiques i reconéixer els límits de les nostres cordes vocals per a no forçar-les més enllà dels mateixos són alguns gestos que ens protegiran de problemes vocals.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*