Igualtat i Urbanisme presenten “La plaça de les xestanes” i homenatgen dones de Xest amb motiu del 8M

Post també disponible en: Castellano

Divendres passat, 5 de març, la sala polivalent de la biblioteca municipal va acollir un acte convocat per les regidories d’Igualtat i Urbanisme, per a reconéixer el paper de la dona en la història de Cheste. 

En primer lloc, es va presentar el vídeo “La Plaça de les Chestanas”, emmarcat en el projecte Cheste Decideix La Plaça. En finalitzar la projecció, l’alcalde, José Morell, i el regidor d’Igualtat, Raúl Mota, van homenatjar tres dones chestanas per ser referents: l’arquitecta Irene Soriano, l’empresària recentment jubilada, Ana Badal i la mestra, també jubilada, Rosaura Tarín. A més, la professora Yolanda Marco i el seu alumnat van ser reconeguts pel projecte Els carrers de Cheste amb nom de dona.

La plaça de les chestanas

La plaça de les chestanas forma part del procés de participació ciutadana Cheste decideix la plaça, l’objectiu de la qual és la posada en valor i la remodelació de la plaça Doctor Cajal. 

Tal com van explicar des del col·lectiu Fent Estudi, encarregats del projecte, La plaça de les chestanas recull fragments de sis entrevistes a veïnes de Cheste de dues generacions, nascudes entre els anys 20 i 60, i des dels seus coneixements, vivències i records es fa un recorregut històric per la plaça. Elles són María de la Mar Sánchez, Rosa Zanón, Rosaura Tarín, Josefina Cortés, Maruja Fortea i Rosa Alemany. 

“Aquest vídeo parteix de la necessitat de reivindicar la recuperació de l’espai públic per part de la dona, com a peça clau per a la creació i la urbanització de les ciutats. Viatgem al passat per a recordar aquells temps en els quals les dones es trobaven en l’ombra, però que des d’ella transformaven el paisatge del poble. Les sis protagonistes tenen alguna cosa en comú: la lluita per fer-se un buit dins d’aquesta societat patriarcal”, explicava Mota.

La plaça de les chestanas està disponible en la web chestedecidelaplaza.es, en l’apartat #Laplazadelaschestanas.

Homenatges

Els tradicionals homenatges que tradicionalment es realitzaven després del menjar de germanor que l’Ajuntament celebrava amb motiu del 8M, es van dur a terme aquesta vegada després de la projecció del vídeo. *Morell va dedicar unes emotives paraules de reconeixement al paper que han exercit i exerceixen a Cheste les homenatjades i no va escatimar elogis a la trajectòria professional i personal de cadascuna elles.

“Amb motiu del reconeixement que la Generalitat ha fet recentment a l’Ajuntament per les seues iniciatives d’urbanisme amb perspectiva de gènere, hem volgut incloure en els homenatges d’enguany a dones que han fet possible aquest guardó”, introduïa *Morell. “És el cas d’Irene Soriano, una jove arquitecta *chestana que ja té un ampli recorregut; a Cheste ha dut a terme un projecte dues vegades premiat, la reurbanització dels carrers *Acequieros i *Antonino, i també el Catàleg Urbà que divideix al poble en cinc zones que seran urbanitzades de manera homogènia”.

En segon lloc, l’alcalde va dedicar unes paraules a Ana Badal. “És una dona emprenedora coneguda per tots i totes; des de molt xiqueta va treballar molt dur en el camp i quan els seus fills eren xicotets va muntar la papereria Papir, rebent a la seua clientela amb un gran somriure els set dies de la setmana. S’ha jubilat recentment però la seua energia continua intacta”. 

Morell també va tindre un esment especial per a l’alumnat de la professora Yolanda Marco de l’IES Ricardo Marín, per realitzar un projecte d’investigació sobre els noms de la carrers de Cheste. “Amb aquest estudi van posar en relleu l’escàs nombre de carrers dedicats a dones, traslladant-nos la necessitat d’augmentar-lo; per això decidim posar noms de dones de la Ciència i la Tecnologia als carrers del nou parc empresarial”.

L’acte es va tancar amb l’homenatge a Rosaura Tarín. “És mestra per vocació i va ser la primera directora del col·legi Giner dels Rius. Sempre ha estat implicada en la vida del nostre poble; va lluitar contra el franquisme, va ser sòcia fundadora de l’Ateneu i regidora, per això hui volem reconéixer-li el seu recorregut trencant sostres de cristall”, concloïa l’alcalde.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*