La Comunitat Valenciana augmenta un 3,9% les terres agràries abandonades i polvoritza el seu rècord amb 171.386 hectares segons un estudi d’AVA

Post també disponible en: Castellano

Un estudi de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) elaborat a partir de l’enquesta Esyrce del Ministeri d’Agricultura, constata que en 2022 la superfície agrícola de la Comunitat Valenciana deixada de cultivar va augmentar en 6.437 hectàrees, la qual cosa suposa un increment interanual del 3,9%, i d’aquesta manera polvoritza el seu rècord històric amb un total de 171.386 hectàrees abandonades.
En el conjunt d’Espanya, el nombre de terres que es van deixar de cultivar es va incrementar un 2% respecte a l’any anterior, és a dir, 20.240 hectàrees més que eleven el còmput general a 1.043.239 hectàrees. AVA-ASAJA conclou que una de cada tres hectàrees que es van abandonar en 2022 es van situar en la Comunitat Valenciana, la qual consolida de manera més destacada la seua posició de ‘fanalet roig’ a nivell nacional i molt possiblement d’Europa en superfície agrària sense cultivar. No en va, altres comunitats autònomes amb major extensió agrària van recuperar terreny cultivable: Castella-la Manxa un 1,53% (159.446 hectàrees ermes), Castella i Lleó un 1,33% (123.442 hectàrees) o Andalusia un 1,05% (127.497 hectàrees).
Tots els principals cultius valencians van experimentar una important reculada de la seua superfície. Els cítrics van perdre 6.151 hectàrees, la qual cosa implica un 4,1% menys en comparació amb 2021, en passar de 149.648 a 143.497 hectàrees en regadiu. La vinya es va reduir un 2,9%, amb 1.953 hectàrees ermes més, en similars termes que l’olivar, que va baixar un 2% amb 1.968 hectàrees. Altres produccions amb tendència negativa van ser les hortalisses i flors (-9,6%), el caqui (-2,1%) o les fruites d’os (-0,8%). Per contra, van créixer la seua superfície cultivada el kiwi (+12%) i l’alvocat (+0,07%) amb una presència encara minoritària. Destaca l’increment dels horts familiars, dedicats principalment a l’autoconsum, que després d’augmentar un 16,4% en l’últim any superen les 12.062 hectàrees.
A la vista d’aquestes noves dades que corroboren la crisi de rendibilitat dels productors valencians, AVA-ASAJA reitera la urgència d’adoptar un full de ruta consensuat entre tots els partits polítics i el sector amb l’objectiu de garantir una estabilitat econòmica a l’activitat agrària que permeta reactivar el relleu generacional i recuperar camps erms.
El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subratlla que “la classe política ja no pot esperar més per a reaccionar de manera urgent i eficaç. Som líders en terres deixades de cultivar, en envelliment de població agrària i en falta d’incorporació de joves. Les pseudopolítiques filosòfiques amb les quals estan experimentant els nostres governants no sols no solucionen els problemes, sinó que ens estan expulsant dels camps i granges. Cada vegada ens imposen més exigències ambientals, mentre deixen entrar importacions amb major petjada de carboni i residus fitosanitaris. Cada vegada ens prohibeixen més medicines de les plantes, mentre no demanen aqueixa reciprocitat al que ve de fora. Cada vegada ens fan més inspeccions, mentre es deixen sense inspeccionar els abusos comercials. Cada vegada estem pitjor i l’única cosa que rebem són bones paraules, males lleis i un assetjament permanent. O canvien el rumb o el problema no serà només dels productors, sinó de tota la societat perquè perilla l’autosuficiència alimentària, la cura del territori i la lluita contra el canvi climàtic”. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*