La Conselleria de Territori i representants de la Denominació d’Origen València aborden el Catàleg de Protecció dels Paisatges del Vi

Post també disponible en: Castellano

El Catàleg està en fase de consulta prèvia fins al 21 de febrer. Posteriorment, s’efectuarà una presentació de l’esborrany i es remetrà a l’òrgan ambiental per a l’avaluació ambiental i territorial

Es tracta d’un instrument que identificarà, valorarà i protegirà els elements estructurals que conformen el paisatge del vi i regularà els usos i activitats compatibles

En aquest context s’emmarca la reunió que ha mantingut la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, amb representants del Consell Regulador de la Denominació d’Origen València, i a la qual també han assistit alcaldes, productors i agents socials d’aquestes comarques.

La Denominació d’Origen València comprèn les subzones Alt Túria, Valentino, Moscatell, que abasten les comarques de la Foia de Bunyol i els Serrans principalment, i *Clariano que inclou les valls de les Alcusses i *els *Alforins i la Vall d’Albaida.

Com ha recordat la directora general, “l’elaboració del Catàleg de Protecció dels Paisatges del Vi és un compromís del Consell que permetrà la preservació i dinamització d’aquests paisatges culturals, vius i productius que formen part de la identitat i del patrimoni cultural del territori valencià”.

Així ha explicat que “aquest instrument identificarà, valorarà i protegirà els elements estructurals que conformen aquest paisatge, i regularà els usos i activitats compatibles que permetin visibilitzar, reconèixer i posar en valor aquests paisatges, dins dels objectius de millora de l’equilibri territorial de la Comunitat Valenciana”.

En la reunió, els diferents agents han exposat la seva preocupació per la implantació de determinats usos, de gran escala i ocupació de sòl, com les plantes fotovoltaiques, que, entenen ajuntaments i cellerers, poden amenaçar aquests paisatges culturals, i advoquen per una implantació més racional d’aquestes instal·lacions.

Així mateix, s’ha destacat l’avanç en la qualitat dels vins on el paisatge forma part d’aquesta promoció econòmica, que genera una cadena que inclou sectors tan emergents com el *enoturismo i el turisme gastronòmic. Per això, s’ha indicat que aquestes implantacions no han de menyscabar el valor productiu i cultural d’aquests paisatges. Una altra preocupació dels ajuntaments és si aquest Catàleg pogués condicionar els tipus de cultiu, obligant a mantenir la vinya.

La directora general de Política Territorial ha comentat que, el paisatge és canviant i el que és important és mantenir els seus elements estructurants. Igualment s’ha plantejat la possibilitat que els municipis que ho desitgin i no estiguin inclosos en el Catàleg puguin proposar a la Conselleria, la introducció dels àmbits que considerin més rellevants dels seus paisatges del vi i hi ha hagut proposades per a incloure zones d’elevat interès.

També s’ha assenyalat la necessitat de complementar el Catàleg amb accions de desenvolupament rural i foment econòmic d’aquestes zones, la qual cosa hauria de coordinar-se amb altres departaments de la Generalitat amb competència en aquestes polítiques.

Finalment, s’han comentat diverses qüestions com la suspensió de llicències, la compatibilitat del Catàleg amb la protecció ambiental, les noves tècniques de cultiu de la vinya, els possibles efectes del canvi climàtic i la seva influència sobre aquest paisatge, entre altres.

Una vegada que finalitzi la fase de consulta prèvia, s’efectuarà una presentació de l’esborrany del pla i el document inicial estratègic que es remetrà a l’òrgan ambiental per a iniciar l’avaluació ambiental i territorial del Catàleg.Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*