La Coordinadora Llauradora del País Valencià assegura que el cobrament de les indemnitzacions per míldiu, no serà fàcil

Post també disponible en: Castellano

Durant la visita realitzada a la zona afectada pel míldiu, s’ha constatat per part dels tècnics de Agroseguro la gran variabilitat en els danys, que oscil·len entre el 20 i el 80% depenent de les plantes observades.
Les explotacions més afectades es troben a l’entorn dels municipis de Venta del Moro i Requena, especialment en els llogarets de les Monges i La Portera.
Així mateix s’han observat diferències entre les varietats cultivades en la zona.
Segons el responsable de l’àrea d’assegurances agràries de CCPV-COAG, Jorge Juan Mascaró Xaló, el cobrament d’indemnitzacions per aquest sinistre no resultarà fàcil, ja que dins de l’assegurança de la vinya per a vinificació, aquest risc s’enquadra dins dels riscos excepcionals i compta amb una franquícia del 20% i un màxim indemnitzable del 70%.
És a dir, una parcel·la totalment arrasada per míldiu en la qual no quede raïm sa només cobraria el 50% de la producció assegurada.
A més, els sinistres que individualment no superen el 10% de la producció real esperada de la parcel·la afectada no seran indemnitzables ni acumulables a altres sinistres per la resta de riscos excepcionals.
Foto: Tècnics de Agroseguro durant la visita a una de les explotacions afectades.
Finalment, assenyala Mascaró, en funció del mòdul contractat, el mal es pot calcular per parcel·la o per a tota l’explotació i no afecta a la qualitat del raïm, només a la quantitat.
Per part seua , i segons COAG, Manuel González Corral, com a director territorial de Agroseguro en Llevant, ha destacat que “es pretén fer el peritatge dels danys entre la primera i la segona setmana d’Agost i, depenent de la parcel·la, és possible que es realitze un únic peritatge”.
El peritatge començarà per la varietats que es veremen amb major antelació.
En tot cas la comunicació del sinistre s’efectuarà com a data límit el 10 d’agost, ha recordat Manuel.
El míldiu, és una malaltia que causa greus danys en el cultiu de la vinya
Aquesta malaltia, endèmica en el cultiu de la vinya, afecta a diferents òrgans dels ceps afectes.
Les fulles presenten “taques d’oli” en el feix, que es corresponen en el revés amb un borrissol blanc. Els raïms, presenten curvatures en forma de S i enfosquiment del raquis de color achocolatado i posterior recobriment de borrissol blanquinós, ocorrent el mateix en les flors i els grans recentment quallats. Quan els grans superen la grandària “pésol” (míldiu larvat), aquests enfosqueixen, s’arruguen i finalment es dessequen. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*