La Diputació acull la trobada REMAS per a aportar solucions a l’emissió de gasos després dels incendis

Post també disponible en: Castellano

Investigadors del projecte europeu Interreg Sudoe REMAS analitzen a València els resultats de l’estudi i presenten el desenvolupament d’un model transnacional de risc d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que pot servir com a eina de suport a les administracions

El Saló de Plens de la Diputació ha acollit este dimecres la trobada del projecte europeu Interreg Sudoe REMAS, que lidera com a membre espanyol l’Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana (AMUFOR). En la capital valenciana es reunixen investigadors i enginyers forestals de Francia, Portugal i España per a analitzar, posar en comú i debatre sobre els resultats obtinguts en els estudis dels tres últims anys sobre la gestió del risc d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle després d’un incendi.

El projecte REMAS, cofinançat pel Programa Interreg Sudoe a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), tracta de donar respostes a la comprensió del funcionament dels reservoris de carboni en vegetació i sòls en els ecosistemes forestals més representatius del sud-oest europeu.

Al llarg de les tres jornades (21,22 i 23 de setembre), el grup d’experts valorarà els resultats obtinguts de la quantificació del carboni en el temps. En l’estudi s’ha mesurat el carboni emmagatzemat en un territori en concret, tant en el sòl com en la vegetació, i s’ha calculat el risc d’emissió que es generaria en cas d’incendi. Ara, en la recta final del projecte, és el moment de donar visibilitat als resultats i exposar les metodologies, el protocol d’actuació i el pla d’acció transnacional.

Consuelo Alfonso, presidenta d’AMUFOR i alcaldessa d’Andilla, ha remarcat la importància de la gestió forestal com a eina per a la mitigació del canvi climàtic i per a reduir el risc d’incendis forestals. La responsable local del municipi de la Serranía ha participat en una jornada que ha obert el diputat de Cooperació Municipal i responsable de Projectes Europeus, Carlos Fernández Bielsa.

Suport a les administracions

REMAS ha desenvolupat un model del risc d’emissions que pot servir com a eina de suport a les administracions per a determinar el risc d’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle dels seus ecosistemes forestals en cas d’incendis, així com per a prioritzar les seues actuacions a l’hora de previndre estes emissions.

En les jornades s’aborda el visor cartogràfic. La cartografia realitzada en les diferents zones estudiades és de lliure accés, homogeneïtzada i seguix la Directiva INSPIRE, amb disponibilitat per a totes les administracions públiques i públic en general. A més, pròximament estarà disponible en el lloc web un Visor Cartogràfic, segons han avançat els investigadors.

Així mateix, els experts visitaran in situ l’àrea d’estudi de la Demarcació Forestal de Chelva i els seus voltants afectats per l’incendi d’Andilla de 2012, on van cremar 20.945 hectàrees. En estes, com en les d’altres àrees pilot d’España (Guadalajara), Portugal (Algarve) i Francia (Nueva Aquitania), s’han realitzat les anàlisis oportunes per al disseny de protocols d’actuació i mesures de gestió dels reservoris de carboni després dels incendis.

La de València és l’última reunió de seguiment i el projecte conclourà les seues accions amb l’esdeveniment final de comunicació que se celebrarà el pròxim 14 de desembre a Lisboa. Després de tres anys de treball, els resultats obtinguts estaran disponibles en el web, amb una plataforma de gestió del risc, un visor cartogràfic i la creació d’una acadèmia en línia. El curs de formació reuneix tot el coneixement desenvolupat i els avanços del projecte i està dirigit a personal tècnic que desitge formar-se en matèria de canvi climàtic, teledetecció, quantificació d’embornals de carboni, gestió i prevenció de riscos ambientals, com a elements clau de formació necessaris per a una òptima gestió territorial i ambiental per part de les administracions públiques en el context del canvi climàtic present i futur.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*