La Diputació aprova 55 obres de millora en espais i serveis públics de la comarca Requena-Utiel

Post també disponible en: Castellano

Els 9 municipis i les 2 mancomunitats de la comarca licitaran i executaran més de mig centenar de projectes subvencionats pel Pla d’Inversions 2022-23 de la corporació provincial amb 5,7 milions d’euros

Entre les sol·licituds validades, hi ha 16 projectes d’infraestructures, espais públics i serveis; destacant també les 12 dedicades a urbanisme i accessibilitat, i les 10 d’instal·lacions esportives

El vicepresident Carlos Fernández Bielsa destaca que este programa és “un pla de valors que premia el desenvolupament sostenible, sobre la base de la igualtat, l’objectivitat i l’autonomia local”

La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 55 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats a la comarca Requena-Utiel, composta per nou ajuntaments i les mancomunitats de Tierra del Vino i El Tejo, per a una aportació total de més de 5,7 milions d’euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg d’enguany i el pròxim, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou més de mig centenar de projectes presentats pels consistoris de la comarca. Chera ha sigut el municipi que ha distribuït l’assignació del Pla d’Inversions en un major nombre d’actuacions, amb 13; mentre que Requena la destinarà a 11 projectes, Venta del Moro a huit i Utiel a sis. Altres municipis han apostat per concentrar la seua assignació en actuacions de major importància, com Camporrobles i Sinarcas, amb tres cadascuna, i Villargordo del Cabriel, amb dues intervencions.

Les xifres defineixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas dels municipis de la comarca Requena-Utiel, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu intent de “agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Infraestructures i urbanisme

Una altra de les característiques d’aquest pla inversor de la Diputació és que pràcticament la meitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincideixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) bonificats en el pla, cas de l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d’estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d’aigua potable i la instal·lació d’enllumenat eficient en la zona.

Un exemple són els 260.000 euros que destinarà Camporrobles a la substitució de canonades de proveïment d’aigua i la integració de zones verdes a la ‘illa de calor’ de la plaça d’Espanya; o els 177.000 euros de Sinarcas per a la rehabilitació energètica i l’adequació d’espais en la llar del jubilat i el centre de joventut.

En xifres globals, el ple provincial ha aprovat 16 obres de millora en infraestructures i serveis públics sol·licitades pels ajuntaments de la comarca, sent aquest l’àmbit amb major nombre d’intervencions. Li segueixen les actuacions d’urbanisme i accessibilitat (12); les inversions en instal·lacions esportives (10) i la renovació de xarxes de sanejament (8).

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d’alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d’executar-se”.

Altres actuacions a la comarca

Les actuacions projectades pels ajuntaments de la comarca Requena-Utiel s’emmarquen en diferents àmbits. Així, Villargordo del Cabriel substituirà una canonada de proveïment d’aigua i eliminarà barreres arquitectòniques en diferents espais. Caudete de las Fuentes, per part seua, concentrarà la majoria de la seua assignació en dues obres: un pou en Bicuerca, i la urbanització dels carrers València, Arc, Barranco i Castillo. Utiel, entre altres actuacions, habilitarà un espai degradat al carrer García Berlanga per a transformar-lo en una zona urbana per als vianants; mentre que Chera, que ha decidit diversificar el seu pressupost en un gran nombre d’obres, aposta especialment per la millora d’infraestructures, espais públics i serveis.

En l’àmbit esportiu també trobem obres d’envergadura, com a Fuenterrobles, que invertirà quasi 200.000 euros a instal·lar gespa artificial en el camp de futbol; Requena, que construirà pistes de pàdel en un edifici multifuncional, amb un pressupost de 220.000 euros; o Venta del Moro, que dedicarà més de 72.000 euros a un camp de futbol sala i la renovació del sòl del frontó en el llogaret de Las Monjas.

Altres projectes destacats, per pressupost, són la reurbanització del carrer Beato Gálvez d’Utiel (387.000 euros); la reforma de l’edifici i les instal·lacions de l’antic escorxador de Requena per a convertir-lo en seu de la brigada municipal (224.000 euros); la substitució de la canonada de proveïment d’aigua, amb repavimentació i eliminació de barreres arquitectòniques a Sinarcas (214.000); o la reurbanització de diferents carrers de Venta del Moro (254.000).

Quant a les mancomunitats de la comarca, la del Tejo adquirirà un camió amb cistella elevadora i diferents mòduls d’escenari per als esdeveniments dels municipis mancomunats (82.000 euros en total); mentre que Tierra del Vino destinarà els seus quasi 137.000 euros a l’adequació de la gossera comarcal, dotant-la també d’un vehicle, i també a reformar la segona planta de la seu de la mancomunitat per a fer despatxos multiusos.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*