La Diputació constitueix una xarxa de municipis per lluitar contra la violència de gènere

Post també disponible en: Castellano

Donar la millor resposta possible contra la violència de gènere. Aquest és l’objectiu de la Diputació de València, que al llarg de la present legislatura treballa intensament des de l’àrea d’Igualtat en programes i iniciatives amb les que ajudar els ajuntaments a combatre la xacra social de la violència masclista. L’última d’elles és la constitució de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, que aquest dimecres veu la llum després de dos anys d’intens treball institucional per posar-la en marxa.

L’assemblea general constituent presidida per la diputada d’Igualtat, Isabel Garcia, ha comptat amb la presència de Mayte Noguera, en representació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), un vocal per part de cada un dels 7 grups polítics amb presència a la institució i un responsable de cada un dels 49 municipis que des d’avui es converteixen en socis fundadors d’aquesta Xarxa provincial contra la violència de gènere.

Un total de 54 sol·licituds d’adhesió han arribat a la Diputació des que es va obrir el termini el 14 d’abril. D’elles només 5 han estat rebutjades d’inici al no complir amb algun dels tres requisits que recull el reglament publicat el 14 de març d’aquest mateix any en el BOP: disposar d’una regidoria o delegació d’Igualtat dotada amb recursos de l’ajuntament en qüestió ; tenir un pla d’Igualtat propi; i, en el cas de municipis de menys de 20.000 habitants, estar adherits al programa ATENPRO del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar, un servei d’atenció telefònica a les víctimes de violència de gènere.

Treball en xarxa

La titular d’Igualtat de la Diputació destaca la importància del treball en xarxa perquè “els municipis comparteixin recursos i esforços en la lluita contra aquesta xacra social que ens afecta a totes i tots”. En paraules d’Isabel García, “no n’hi ha prou amb el minut de silenci o la bandera al balcó, hem de ser proactius i des de les institucions dotar de recursos als ajuntaments per ajudar-los a desenvolupar els seus propis plans i fer front a la violència masclista “.

La diputada ha assenyalat que aquestes ajudes seran prioritàries per als municipis més petits, “que han de disposar de les eines necessàries per tenir els seus propis programes i oferir atenció a les víctimes amb les mateixes garanties que qualsevol altre municipi més gran”. De moment, els 49 ajuntaments adherits a aquesta Xarxa provincial han rebut la seva placa com a municipi protegit contra la violència de gènere, una condició que es revisarà periòdicament i que obre les portes a tots els municipis de la província.

La Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere neix amb 49 localitats d’11 comarques. Ajuntaments de grans poblacions com Gandia, Xàtiva, Ontinyent, Mislata, Alzira i Burjassot podran compartir els seus recursos i el seu treball en matèria de violència de gènere amb consistoris petits com Castelló de Rugat, del Palomar o Yátova, i amb la resta de membres d’aquesta xarxa que vertebra la província des Xirivella a Utiel, passant per Quart, Albal, Picanya, Monserrat, Alfafar, Aiora, Requena i així fins als 49 socis fundadors d’aquesta plataforma intermunicipal contra la violència masclista.

Formació i ajudes

Per la seva banda, la Diputació, a través de les seves àrees d’Igualtat i Administració General, seguirà formant a les policies locals i el personal tècnic dels ajuntaments en matèria de violència de gènere i invertirà una partida anual a la difusió de campanyes de prevenció i sensibilització en l’àmbit local.

Aquest any hi haurà una aportació de 200.000 euros que es repartirà entre els municipis fundadors de la Xarxa i, segons avança Isabel García, en el pròxim exercici està previst invertir entre 400.000 i 500.000 euros en aquestes campanyes i activitats promogudes pels ajuntaments per construir una societat més fort i que respongui amb contundència a una de les seves principals xacres.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*