Post també disponible en: Castellano
El ple del mes de gener ha ratificat per unanimitat el VIII Pla Provincial de Prevenció d’Addiccions destinat als municipis de menys de 20.000 habitants.
El pla establix el marc de desenvolupament dels programes d’activitats preventives que podran sol·licitar els ajuntaments i que aniran dirigits a l’àmbit familiar, juvenil i professional.
El ple del mes de gener de la Diputació de València ha donat llum verda al ‘VIII Pla Provincial de Prevenció d’Addiccions 2024-2027’ destinat als municipis de menys de 20.000 habitants, que establix el marc de desenvolupament dels programes d’activitats preventives. El pla pretén afavorir i estimular la participació dels municipis en tallers i activitats formatives i fomentar entre la població i especialment entre els més joves i les seues famílies, iniciatives que promoguen estils de vida saludables i autònoms, així com el rebuig al consum de drogues i altres conductes addictives.
La diputada de Benestar i Inclusió Social i Salut Pública, Imma González, ha apuntat que el Pla Provincial de Prevenció d’Addiccions pretén “aprofundir en la formació de la població a través d’una oferta continuada d’accions bàsiques i també especialitzades. Així mateix, es duran a terme tallers adaptats a les necessitats dels diferents entorns locals i de la població, i es realitzaran avaluacions de les accions dutes a terme”.
A través d’este pla, es dissenyarà i durà a terme un programa amb sessions informatives i tallers formatius dirigits a l’àmbit familiar, juvenil i professional. Els municipis interessats a participar en estes activitats hauran de realitzar la seua sol·licitud quan es publique la convocatòria.
Quatre línies d’actuació
El programa recull quatre línies d’actuació: la primera, ‘Prevenció universal del consum de drogues, dependències a les tecnologies de la informació i comunicació i addiccions a videojocs i jocs d’apostes’, servirà per a intentar sensibilitzar als menors, joves i famílies de les conseqüències i riscos derivats de les diferents conductes de consum així com oferir-los formació per a adquirir i enfortir les habilitats adequades, amb la finalitat de previndre les problemàtiques derivades de les conductes de consum.
En l’àmbit ‘Prevenció selectiva del consum de drogues en grups juvenils d’especial vulnerabilitat’, es proposa també mobilitzar a la xarxa local per a la detecció precoç de poblacions juvenils amb factors de risc específics relacionats amb conductes problemàtiques, i coordinar eixa xarxa per a la intervenció psicosocioeducativa en poblacions juvenils selectives, amb la finalitat d’augmentar la seua percepció del risc enfront dels consums, així com la promoció de valors saludables.
Pel que fa a la línia ‘Formació i coordinació amb professionals comunitaris’, es facilitarà als professionals formació sobre els recursos existents i es fomentarà el diàleg comunitari a través de punts de trobada i reflexió.
El pla incidirà també la realització d’estudis avaluatius sobre les necessitats locals i l’eficàcia de les accions preventives implementades, tot això emmarcat en la línia estratègica ‘Avaluació, investigació i difusió’, la qual se centrarà també a explorar noves línies d’intervenció innovadores en la prevenció d’addiccions, així com en la publicació de materials didàctics, investigacions o documents de treball.
Mesures davant l’increment de la xifra de suïcidis
La corporació provincial, seguint el seu full de ruta per a reforçar el treball en matèria de salut mental i evitar l’estigmatització, tal com s’ha reflectit en el canvi de nom de l’Hospital Psiquiàtric, el qual ha passat a denominar-se Hospital de Salut Mental Provincial, ha aprovat una moció per a l’adopció de mesures davant l’alarmant increment de la xifra de suïcidis, sense cap vot en contra i amb el suport de VOX, PP i Ens Uneix.
La moció presentada pel diputat de VOX, Sergio Herrero, instava la Diputación per tal que elabore i ponga en marxa una campanya de prevenció del suïcidi, presentant especial atenció a xiquets i joves. El PP, concretament la responsable de Benestar Social, Imma González, ha presentat una esmena que ha tirat avant i que puntualitza que per un tema de competències, la Diputació de València complemente, de manera coordinada amb la Conselleria de Sanitat, les accions que presenta el Pla de Salut Mental de la Conselleria.
Be the first to comment