La Diputació de València i el CVI analitzen nous reptes en la gestió de residus voluminosos

Organiza junto al Consorcio Valencia Interior la jornada de trabajo “Training Event” en el marco del proyecto europeo URBANREC
Organiza junto al Consorcio Valencia Interior la jornada de trabajo “Training Event” en el marco del proyecto europeo URBANREC

Post també disponible en: Castellano

Organiza junto al Consorcio Valencia Interior la jornada de trabajo “Training Event” en el marco del proyecto europeo URBANREC
Organitza al costat del Consorci València Interior la jornada de treball “Training Event” en el marc del projecte europeu URBANREC

La Diputació de València i el Consorci València Interior (CVI) han organitzat la jornada “Training Event” amb l’objectiu d’intercanviar experiències en la gestió de residus voluminosos i establir les bases per al desenvolupament del model de gestió URBANREC.

Amb aquestes jornades es pretén posar en contacte a totes les parts que participen en el procés de gestió d’aquest tipus de residus, des de la seva recollida fins al seu tractament final, per aconseguir que sigui el més selectiva possible i amb això incrementar les ràtios de reciclatge efectiu en més d’un 15% respecte als models actuals.

Així, més de 30 agents (empreses gestores de residus, fabricants, empreses responsables de la retirada en carrer, gestors d’ecoparcs i responsables dels consorcis de residus), han analitzat en Les Naus els resultats del projecte URBANREC, els seus avantatges i desavantatges i s’han avaluat les possibilitats del seu desenvolupament, a més d’aportar la seva experiència en la gestió d’una tipologia de residus que en l’actualitat té un reduït percentatge de reciclatge i valorització.

La jornada de treball ha estat molt productiva, il·luminant noves accions a desenvolupar i ampliant els resultats inicials del projecte europeu. D’aquesta manera, s’han proposat 17 noves accions: quatre a l’àmbit de la recollida separada i el transport; cinc en l’àmbit del procés de selecció d’ecoparcs; una a la valorització-preparació per a la reutilització i tractament, i set referents a la millora de la comunicació i servei a la ciutadania. En relació a aquesta última, s’ha posat de manifest la necessitat d’organitzar més sessions de treball, participació i concertació social amb el propòsit de posar en contacte els diferents agents implicats en la gestió dels residus voluminosos per intercanviar la seva percepció i experiències, i plantejar millores en aquest sentit.

Proyecte URBANREC

L’Institut Tecnològic del Plàstic coordina el projecte URBANREC, en el qual participen un total de 20 entitats de set països europeus, entre elles la Diputació de València, el Consorci València Interior i les empreses valencianes Ecofrag, Delax i BPP.

La Comissió Europea, a través del programa de recerca Horitzó 2020, va seleccionar aquest projecte per finançar-lo amb més de vuit milions d’euros, i un àmbit d’actuació entre 2016 i 2019.

El desenvolupament del projecte ha permès transformar més de dues tones de residus voluminosos en mobiliari urbà que s’ha cedit en cinc municipis de la província de València. També s’està treballant en noves tecnologies de gestió que permetran transformar un sofà retirat, una cadira de plàstic o un vell matalàs en productes químics per a la indústria, o un nou matalàs elaborat amb material 100% reciclat.

La Diputació de València ha centrat les seves accions a aconseguir que les innovacions tecnològiques desenvolupades en URBANREC arribin als municipis de la província. Per a això està desenvolupant diferents jornades tècniques en què posen en contacte a les empreses i organismes responsables de la gestió dels residus amb els municipis, per millorar els processos de retirada i gestió dels voluminosos i així incrementar els percentatges de reciclatge d’aquests residus .

La millora en la informació i sensibilització als ciutadans, en els processos de retirada del residu al carrer, són fonamentals per aconseguir que aquests materials puguin ser reciclats. En aquest sentit, la Diputació de València ha desenvolupat campanyes de sensibilització ambiental en 15 municipis per evitar males pràctiques com l’abandonament dels residus o els abocaments il·legals.

Per la seva banda, el Consorci València Interior està desenvolupant diferents accions pilot als ecoparcs per incrementar els materials seleccionats en origen i aconseguir que els estris puguin transformar-se en matèries primeres de qualitat.

A més, cal destacar la tecnologia desenvolupada per les empreses valencianes Ecofrag, Delax i BPP, que permetrà obrir nous mercats de matèries primeres secundàries mitjançant productes reciclats d’alt valor afegit, com a additius d’origen renovable per a la producció d’adhesius, dissolvents, biocombustibles , tèxtils per a la fabricació de nous matalassos i plàstics sostenibles mitjançant fibres i fustes per a la fabricació de mobiliari urbà.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*