La Diputació finalitza les obres de restauració d’espais degradats d’Ademuz i Otos

Post també disponible en: Castellano

L’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha finalitzat els treballs de restauració d’espais degradats a Ademuz i Otos, on s’ha actuat sobre abocadors incontrolats d’enderrocs al municipi del Rincón de Ademuz, i s’ha recuperat l’antiga senda de l’Assut a la localitat de la Vall d’Albaida amb una inversió global de 73.636,64 euros.

Segons explica la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, “des de l’Àrea de Medi Ambient estem realitzant un gran esforç per regenerar espais degradats, amb la rehabilitació mediambiental de zones deteriorades que tenen un potencial paisatgístic o interés per a usos recreatius, com són terrenys que abans ocupaven abocadors i que són recuperats com a zones verdes o àrees recreatives; o paratges naturals en estat d’abandó, que són objecte de restauració ambiental per a recuperar la seua bellesa i ús per part de la ciutadania”.

Les obres d’Ademuz i Otos ja estan recepcionades, malgrat les setmanes de paralització a causa de la COVID-19 i de patir retards en les obres per les precipitacions i la mancança de subministrament de materials per l’estat d’alarma. L’activitat de totes les obres de restauració d’ambients degradats continua a bon ritme, de fet està previst que en el termini d’un mes finalitzen els treballs a l’Alcúdia, l’Ènova, Gilet i Vallada.

Des de l’Àrea de Medi Ambient s’avança també amb la tramitació dels expedients de les obres de l’Eliana, Alzira o Massamagrell, que començaran abans de l’estiu.

Ademuz

L’actuació de l’Àrea de Medi Ambient a la localitat d’Ademuz ha estat la restauració de dos abocadors incontrolats d’enderrocs, un d’ells pròxim al llogaret de Sesga. Es tracta d’una parcel·la de 78,6 hectàrees d’extensió en una Zona d’Especial Conservació, situada entre el Paratge Natural Municipal de Font Bellido i el Parc Natural de la Puebla de San Miguel. A l’extrem est d’esta parcel·la i quasi al costat d’un camí que eix de Sesga en direcció nord hi havia, entre savines i pins, un abocador incontrolat d’inerts, principalment residus de la construcció junt amb voluminosos (electrodomèstics i matalassos). 

L’altre abocador estava proper al llogaret de Mas de l’Olmo i confrontant en el seu lateral est amb la carretera CV-363. Esta parcel·la, amb un problema de degradació ambiental similar a l’anterior, limita pel nord amb un camí rural i cap al seu costat sud acaba en la rambla de Sant Miquel, on hi ha un corriol utilitzat també pel veïnat i excursionistes del llogaret pròxim.

Els treballs realitzats, adjudicats a Higueruelas S.C.V. per 37.341,81 euros, han sigut la neteja i el desbrossament dels terrenys, la retirada d’enderrocs i residus voluminosos, la senyalització de les zones i la instal·lació de mobiliari (bancs i taules), cartelleria i panells informatius, la revegetació i el control de talussos en la zona de major pendent del segon abocador.

Otos

Les actuacions han consistit en la recuperació de l’antiga senda de “l’Assut” que discorre, en gran part, paral·lela al barranc de “La Mata” pel seu marge dret i que actualment el seu ús estava molt limitat a causa de la densitat de vegetació incontrolada present, així com d’espècies invasores com figueres de pala (Opuntia maxima) i piteres (Atzavara americana). 

El recorregut de la senda va des de l’àrea recreativa de la “Font de Baix i Safareig”, passant per “l’Assut Poet” i per “l’Assut de la Pantàliga” fins a una esplanada molt pròxima a la “Font de la Prunera”, amb una longitud aproximada de 400 metres.

Els treballs, adjudicats a GIRSA per 36.294,83 euros, han consistit en la neteja i el desbrossament de gran part del barranc, la restauració d’una xicoteta senda paral·lela fins i tot estabilitzant talussos en zones on s’havia produït algun despreniment, l’adequació d’accessos, els tractaments silvícoles d’espècies ripàries, la instal·lació de mobiliari i la reconstrucció de “l’Assut de la Pantàliga”, entre d’altres.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*