La Diputació finança 182 projectes d’infraestructures a La Serranía amb una inversió de 7,6 milions

Post també disponible en: Castellano

Els municipis de La Serranía poden executar ja els projectes de millora d’infraestructures i serveis inclosos en el Pla d’Inversions 2020-21 de la Diputació de València, que deixarà a la comarca 7.656.777 euros. La corporació provincial ha donat llum verda a 182 projectes sol·licitats pels ajuntaments que, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les veïnes i veïns de la Serranía, seran una realitat en els pròxims mesos.

Entre les sol·licituds dels municipis de la comarca destaquen els 28 projectes de millora en instal·lacions i equipaments municipals; les 19 obres de sanejament i xarxes d’aigua potable; les 18 actuacions per a asfaltar, condicionar i millorar camins i vials; el mateix nombre d’obres per a la creació o manteniment de zones verdes; i una quinzena de projectes de construcció, ampliació, equipament o renovació d’espais esportius.

Els 19 municipis de la Serranía també han apostat per l’adquisició, subministrament i renovació d’equipaments urbans i urbanització de carrers, amb un total de 14 intervencions; una dotzena d’obres d’eficiència energètica en enllumenat i instal·lacions municipals; i 6 projectes per a millorar l’accessibilitat en espais públics. En total, 77 actuacions que complixen alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) incentivats per la Diputació i que se sumen a altres obres en equipaments culturals i educatius i projectes relacionats amb la mobilitat i la conservació del patrimoni.

Projectes destacats

Entre les actuacions projectades pels ajuntaments de La Serranía destaquen la rehabilitació i canvi d’ús de l’antic molí fariner a museu, biblioteca, arxiu i escola d’adults a Pedralba, amb un pressupost de 465.000 euros; la nova construcció a l’escola infantil de Villar del Arzobispo (335.000 euros); la renovació de les xarxes de clavegueram i aigua potable de Chulilla (300.000); i la primera fase de construcció d’un espai social multiusos a Calles (190.000).

A estos projectes se sumen, entre altres, la consolidació i renovació d’infraestructures d’aigua potable a Gestalgar (220.000 euros); l’equipament i adequació de la zona exterior de l’alberg de La Yesa (110.000); els vestuaris i dutxes interiors de la piscina d’Alcublas (100.000); la rehabilitació integral de la Casa de la Cultura d’Higueruelas i la instal·lació d’un parc infantil en l’entorn (110.000); la renovació de la piscina de Titaguas (70.000); l’ampliació i habilitació com a restaurant del centre de turisme La Jordana d’Andilla (80.000); la millora de l’accessibilitat del bar de la llar del jubilat de Losa del Obispo (50.000); la instal·lació de plaques solars en el pou d’aigua potable d’Alpuente (82.000); la primera fase de rehabilitació d’un edifici per a centre de dinamització social i econòmica a Benagéber (140.000); la renovació integral del frontó d’Aras de los Olmos (40.000); i la construcció d’un circuit esportiu Pump Track al parc forestal de Chelva (30.000 euros).

En paraules del diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, “les obres d’este nou Pla d’Inversions donen resposta a les necessitats dels municipis de la província, que són els que millor coneixen la seua situació i indiquen a la Diputació on han de destinar-se les ajudes”. En l’apartat tècnic, Fernández Bielsa destaca “la flexibilitat del programa, l’ampliació dels terminis per a facilitar l’execució de les obres i la possibilitat de suspensió dels mateixos per circumstàncies extraordinàries, l’assessorament per a reinvertir els romanents i garantir que els municipis disposen de l’import total que els correspon, així com l’avançament del 50% de l’anualitat en el moment de l’adjudicació”.

Un pla de valors

El responsable provincial destaca que este és “un pla de valors”, no sols quant al percentatge de projectes vinculats a la sostenibilitat. Un 54% dels municipis ha certificat la seua aposta per la mobilitat sostenible i un 76% dels ajuntaments, al voltant de 200, tindrà un pla d’igualtat en 2021, la qual cosa convertirà València en “la província més compromesa amb la igualtat, però també amb l’energia no contaminant, l’aigua neta i el sanejament, a l’avantguarda de ciutats i comunitats sostenibles”.

I dins d’este pla de valors juguen un paper important els plans urbanístics d’actuacions municipals (PUAM), una eina de previsió de creixement sostenible i estratègia de desenvolupament local amb la qual la Diputació incentiva als ajuntaments. En el cas de La Serranía, fins a 19 projectes estan directament relacionats amb els PUAM.

En línies generals, el Pla d’Inversions 2020-21 donarà resposta a 2.284 sol·licituds dels ajuntaments de la província, ens locals menors i mancomunitats per a executar projectes de millora d’infraestructures i serveis en els municipis valencians, amb una inversió global de 144 milions d’euros. El 90% de les obres les gestionaran directament els consistoris i la resta la Diputació, a petició d’estos.

Quant a les categories en les quals s’enquadren els projectes presentats pels ens locals, un 72% són obres de millora en infraestructures i espais públics, un 14% subministraments, un 12% plans urbans estratègics, els anomenats PUAM, i un 2% adquisició de terrenys. Un altre pilar d’este Pla d’Inversions és la sostenibilitat. Més de 900 projectes, un 40% del total, coincidixen amb objectius de desenvolupament sostenible com l’eficiència energètica (21% de les sol·licituds); xarxa de sanejament o distribució d’aigua potable (25% dels projectes); millora de l’accessibilitat en edificació i espais públics (15%); i noves zones verdes (14% de les actuacions previstes). 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*