La Diputació multiplica per cinc les inversions en El Rincón d’Ademuz amb 3,5 milions d’euros anuals

Post també disponible en: Castellano

La corporació provincial ha invertit més de 15 milions d’euros en els set municipis i la mancomunitat de la comarca des de 2015. Quasi la mitat d’esta quantitat pertany als dos últims anys

El creixement de les ajudes directes als pobles de la província, especialment els més xicotets i en risc de despoblació, és una de les prioritats de gestió de l’equip de govern que dirigix Toni Gaspar

Les inversions a la comarca s’han quintuplicat respecte als 730.000 euros anuals de la legislatura 2011-15, amb dos milions a l’any en el període 2015-19 i 3,5 milions en cadascun dels exercicis de la present legislatura

La Diputació de València ha multiplicat per cinc les inversions en El Rincón d’Ademuz en els últims sis anys, en passar dels 730.000 euros anuals que va aportar a la comarca en la legislatura 2011-2015 als 3,5 milions d’euros que ha destinat als set municipis i la mancomunitat del Rincón en cadascun dels dos exercicis de la present legislatura.

L’evolució de la inversió provincial en els últims anys presenta dades tan significatives com els prop de 20 milions d’euros destinats per la Diputació a la comarca entre 2015 i 2021, mentre que l’assignació del període 2011-15 a penes va aconseguir els tres milions d’euros. En la legislatura 2015-2019, l’aportació provincial als ajuntaments del Rincón va passar de 2,9 a 8,1 milions, de 731.000 a més de dos milions d’euros a l’any. En l’equador de la legislatura 2019-2023, la Diputació porta ja invertits 7,1 milions a la comarca, amb una mitjana anual de 3.544.000 euros.

Estes xifres reflectixen clarament els principals eixos de gestió de l’equip de govern que dirigix Toni Gaspar, amb prioritats com duplicar les ajudes als municipis de la província perquè puguen exercir la seua autonomia i destinar els diners a les infraestructures i serveis que necessiten crear o millorar. En paral·lel, l’increment del múscul inversor ha estat acompanyat d’una reducció progressiva de la burocràcia amb la finalitat d’agilitar els tràmits i aconseguir una major eficàcia en l’execució dels projectes.

L’extensa nòmina de plans i programes de subvencions provincials han anat agrupant-se per a facilitar la gestió als consistoris, i en l’actualitat s’engloben en un pla bianual d’inversions que ha transferit entre 2020 i 2021 més de 140 milions d’euros als ajuntaments. A este gran programa inversor de la Diputació cal afegir l’aportació que la institució fa al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat, un total de 60 milions d’euros anuals que tripliquen la dotació del Consell per a la província.

Desenes de projectes

El president Gaspar explica que el principal objectiu de la corporació que dirigix és “dotar als ajuntaments dels recursos necessaris perquè puguen exercir l’autonomia municipal de la qual tant s’ha parlat i que hui és real”. Amb l’increment generalitzat de les inversions en totes les comarques, “els alcaldes i alcaldesses poden posar en marxa les actuacions que necessiten els seus municipis, moltes d’elles demandades pels seus veïns i veïnes”, afig el màxim responsable provincial, que insistix que la gestió basada en l’atenció als pobles, especialment els més xicotets, “és la raó de ser de les diputacions”.

Precisament de pobles xicotets està formada la comarca del Rincón d’Ademuz, que només en el Pla d’Inversions 2020-21 ha executat 76 projectes en els seus set municipis. Entre les actuacions impulsades pels consistoris amb les ajudes provincials destaquen la pavimentació, en dos fases, de l’avinguda Diputació a Casas Altas, amb un pressupost de 275.000 euros; les obres en la plaça Rey don Jaime de Casas Bajas per a repavimentar i substituir els serveis d’aigua potable (181.000 euros); i la construcció d’un edifici multiserveis al carrer Virgen de Gracia de Castielfabib (110.000).

A estos projectes se sumen, entre altres, la pavimentació del camí Rambla de la Virgen d’Ademuz (60.000 euros); les obres en l’arxiu municipal de la Puebla de San Miguel (50.000); el projecte per a reformar i millorar l’accessibilitat i la instal·lació elèctrica dels vestuaris de la piscina municipal de Torrebaja (50.000); i la recuperació de l’entorn de la cova natural situada sota la plaça del castell de Vallanca (5.000).

Carreteres i fons contra la despoblació

A les inversions de la Diputació a la comarca cal sumar els 4,5 milions d’euros destinats per l’àrea provincial d’Infraestructures a la millora de les carreteres que connecten els diferents municipis del Rincón d’Ademuz. Entre elles, les obres de reforç i millora del ferm en la carretera CV-363, entre La Puebla de San Miguel i la pedania de Losilla de Aras, en la Serranía. A més d’esta actuació que va permetre renovar quasi 20 quilòmetres de carretera, s’han executat altres obres en la zona per a garantir la comunicació del Rincón amb València a través dels Serrans, cas del condicionament i reasfaltat de la CV-478 de Vallanca a Negrón, i la CV-479 i la CV-682 a Castielfabib.

La inversió en infraestructures, serveis i comunicacions resulta clau per a combatre la despoblació a les comarques d’interior, entre elles el Rincón d’Ademuz, que compta amb quatre municipis que no superen els 300 habitants. Casas Altas, Casas Bajas, Vallanca i La Puebla de San Miguel rebran enguany una aportació addicional de 5.500 euros per part de la Diputació, en el marc del Fons contra la Despoblació conjunt amb el Consell, del qual formen part al costat de la resta de municipis de la comarca.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*