La Diputació trasllada els avenços de el projecte Urbanrec als tècnics municipals

El acto tuvo lugar en la planta de Llíria de tratamiento de residuos de Llíria.
El acto tuvo lugar en la planta de Llíria de tratamiento de residuos de Llíria.

Post també disponible en: Castellano

El acto tuvo lugar en la planta de Llíria de tratamiento de residuos de Llíria.
El acto tuvo lugar en la planta de Llíria de tratamiento de residuos de Llíria.

La Diputació de València ha organitzat una jornada amb tècnics municipals per traslladar-los les conclusions de el projecte europeu URBANREC gestió de residus voluminosos.

Entre les conclusions que s’han presentat durant la trobada hi ha la creació de rutes alternatives per a la recollida de residus voluminosos, així com la formació dels operaris de les empreses adjudicatàries de el servei de recollida d’aquest tipus d’estris.

Amb jornades com aquesta es pretén posar en contacte a totes les parts que participen en el procés de gestió dels residus voluminosos, des de la seva recollida fins al seu tractament final, per aconseguir que sigua el més selectiva possible i amb això incrementar les ràtios de reciclatge efectiu en més d’un 15% respecte als models actuals.

Així, els representants d’ambdues institucions públiques han reunit un grup de representants municipals amb els que han analitzat els resultats de el projecte URBANREC i han avaluat les possibilitats del seu desenvolupament. La jornada de treball ha fet possible la posada en comú de noves accions a desenvolupar i s’han ampliat els resultats inicials de el projecte europeu.

Projecte URBANREC

L’Institut Tecnològic de l’Plàstic coordina el projecte URBANREC, en el qual participen un total de 20 entitats de set països europeus, entre elles la Diputació de València, el Consorci València Interior i les empreses valencianes Ecofrag, Delax i BPP.

La Comissió Europea, a través del programa de recerca Horitzó 2020, va seleccionar aquest projecte per finançar-lo amb més de vuit milions d’euros, i un àmbit d’actuació entre 2016 i 2019.

El desenvolupament de el projecte ha permès transformar més de dues tones de residus voluminosos en mobiliari urbà que s’ha cedit en cinc municipis de la província de València. També s’està treballant en noves tecnologies de gestió que permetran transformar un sofà retirat, una cadira de plàstic o un vell matalàs en productes químics per a la indústria, o un nou matalàs elaborat amb material 100% reciclat.

La Diputació de València ha centrat les seues accions a aconseguir que les innovacions tecnològiques desenvolupades en URBANREC arribin als municipis de la província. Per a això està desenvolupant diferents jornades tècniques en què posen en contacte a les empreses i organismes responsables de la gestió dels residus amb els municipis, per millorar els processos de retirada i gestió dels voluminosos i així incrementar els percentatges de reciclatge d’aquests residus .

La millora en la informació i sensibilització als ciutadans, en els processos de retirada de l’residu al carrer, són fonamentals per aconseguir que aquests materials puguin ser reciclats. En aquest sentit, la Diputació de València ha desenvolupat campanyes de sensibilització ambiental en 15 municipis per evitar males pràctiques com l’abandonament dels residus o els abocaments il·legals.

Per la seua banda, el Consorci València Interior està desenvolupant diferents accions pilot en els ecoparcs, com el projecte recircula que evita que els voluminosos que puguin seguir usant-per estar en bones condicions no acabin dipositats a l’abocador.

A més, cal destacar la tecnologia desenvolupada per les empreses valencianes Ecofrag, Delax i BPP, que permetrà obrir nous mercats de matèries primeres secundàries mitjançant productes reciclats d’alt valor afegit, com a additius d’origen renovable per a la producció d’adhesius, dissolvents, biocombustibles , tèxtils per a la fabricació de nous matalassos i plàstics sostenibles mitjançant fibres i fustes per a la fabricació de mobiliari urbà.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*