Vídeo: desarticulen un grup criminal que havia estafat més de 2.000.000 d’euros en 33 províncies del país després d’un registre a L’Eliana

Post també disponible en: Castellano

Mitjançant l’obtenció de documentació personal de manera il·lícita, sol·licitaven préstecs a nom dels perjudicats i realitzaven comandes en línia de productes que després venien en portals de compravenda

La Guàrdia Civil ha detingut a 7 homes i altres 11 han sigut investigats per 353 delictes

Aquesta trama criminal afectava 32 províncies de tot el territori nacional: Albacete, Alacant, Barcelona, Almeria, Astúries, Àvila, Badajoz, Càceres, Cantàbria, Castelló, Còrdova, Girona, Granada, Guipúscoa, Huelva, Osca, Jaén, La Corunya, Lleó, Logronyo, Madrid, Múrcia, Navarra, Pontevedra, Sevilla, Toledo, València, Valladolid, Vitòria, Biscaia, Zamora i Saragossa

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “TRES-CENTS I escaig”, ha detingut a 7 homes per 353 delictes dividits entre estafa, usurpació d’estat civil, falsedat documental (públic i mercantil), furt, robatori amb força, encobriment, revelació de secrets i pertinença a organització criminal. A més, s’ha investigat a 11 homes pels mateixos fets. 

A principis del passat mes de setembre de 2020, agents de la Guàrdia Civil de Tavernes Blanques, van rebre dues denúncies de veïnes del municipi en les quals manifestaven que s’havien fet una sèrie de càrrecs en els seus comptes bancaris a conseqüència de préstecs amb una entitat financera que mai havien sol·licitat.

Després d’obrir una operació per a investigar aquest il·lícit penal, els agents van aconseguir descobrir que la trama criminal era molt més extensa i que afectava 32 províncies de tot el territori nacional: Albacete, Alacant, Barcelona, Almeria, Astúries, Àvila, Badajoz, Càceres, Cantàbria, Castelló, Còrdova, Girona, Granada, Guipúscoa, Huelva, Osca, Jaén, La Corunya, Lleó, Logronyo, Madrid, Múrcia, Navarra, Pontevedra, Sevilla, Toledo, València, Valladolid, Vitòria, Biscaia, Zamora i Saragossa.

Els autors havien creat diferents perfils falsos en una empresa espanyola que oferia diferents serveis a través d’Internet, entre altres un portal immobiliari. En aquests anuncis, les víctimes s’interessaven per llogar habitatges, amb un preu per davall de l’habitual, i d’aquesta manera, els autors sol·licitaven la documentació personal dels interessats argumentant que era totalment necessària per a l’arrendament. 

La Guàrdia Civil també va aconseguir esbrinar que diversos d’aquests préstecs, estaven a nom, principalment, de persones estrangeres que havien sigut víctimes de robatoris, furts i robatoris en interior de vehicles a la província de Madrid. 

Tota aqueixa documentació personal, era utilitzada posteriorment pels autors, per a adquirir en botigues en línia de diferents províncies del territori nacional, mitjançant préstecs financers a nom de les seues víctimes, productes d’alta gamma com a bicicletes, motocicletes, vehicles, etc.

Una vegada que aquests productes eren enviats per les botigues i es trobaven en poder de l’organització, els oferien a través de plataformes de venda de segona mà a un preu molt per davall del seu valor real, amb la intenció de vendre’ls i obtindre el benefici econòmic de les vendes amb rapidesa. 

La primera fase de l’operació es va iniciar el mes de febrer passat de 2021 amb un registre domiciliari en la localitat de L’Eliana, on els agents van poder intervindre un ordinador portàtil, diversos telèfons mòbils i diversa documentació relacionada amb l’operació.

A la fi del mes de febrer de 2022, la Guàrdia Civil va executar la segona fase d’aquesta operació, que es va saldar amb la detenció de 6 homes amb edats compreses entre 22 i 45 anys, de nacionalitat espanyola, i un altre de 26 anys, de nacionalitat britànica per 353 delictes dividits entre estafa, usurpació d’estat civil, falsedat documental (públic i mercantil), furt, robatori amb força, encobriment, revelació de secrets i pertinença a organització criminal. A més, s’han investigat 9 homes amb edats compreses entre 24 i 61años, de nacionalitat espanyola, i dues més de 30 i 60 anys de nacionalitats portuguesa i colombiana, respectivament, pels mateixos fets. El valor dels beneficis dels il·lícits penals i els perjudicis a les botigues amb les quals van tractar supera els 2.000.000 euros.

Aquesta operació ha sigut duta a terme per la Guàrdia Civil de Tavernes Blanques i l’Equip @ de la Guàrdia Civil d’Alacant.

La Guàrdia Civil recomana:

1.- Evita enviar o publicar còpia de la teua documentació personal a través d’internet o qualsevol xarxa social.

2.- Respecte als tràmits davant l’Administració General de l’Estat, com bé consta en el Reial decret 522/2006, està prohibit que ens sol·liciten la fotocòpia del nostre DNI, motiu pel qual se suprimeix l’aportació de fotocòpies de documents d’identitat en els procediments administratius de l’Administració General de l’Estat i dels seus organismes públics vinculats o dependents, de manera que si algun òrgan de l’Administració General de l’Estat ens sol·licita la documentació personal, hauríem de desconfiar automàticament perquè potser es tracta un d’un cas de «phishing» (suplantació d’identitat).

3.- Desconfia de les empreses que requereixen de documentació personal, per a realitzar tràmits en línia, ja siguen per a cerques de treball, immobiliàries, venedors de productes, etc.

4.- Evita tindre còpia de la teua documentació personal en el teu correu electrònic, ja que, davant un accés indegut al mateix per un tercer, la tindria en el seu poder.

5.- No envies la teua documentació en cap concepte si es tracta una transició realitzada en una plataforma de compravenda.

6.- Sospita si el producte a la venda és molt baix respecte al preu de venda en el comerç.

7.- Si en comprar un producte en una plataforma de compravenda, ens fan lliurament de la factura d’aquest, s’ha de comprovar qui és el titular, i confirmar si coincideix amb la identitat real del venedor, en cas de no ser així, sospitar de la procedència del producte. Davant el dubte, el millor és no comprar el producte i demanar assessorament legal.

8.- En cas de ser necessari enviar-la per alguna mena de requeriment legítim, si es tractar-se d’un DNI, es pot pixelar la fotografia o bé la signatura, o afegir una marca d’aigua a la còpia de la documentació que enviem, en la qual indiquem la finalitat que té l’enviament d’aquesta documentació.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*