El Consell trau a licitació els plans d’acció territorial d’Ademús, Aitana-Muntanya d’Alacant i l’Alt Millars per 1,39 milions d’euros

Post també disponible en: Castellano

El conseller Arcadi España destaca que els plans d’acció territorial “formen part de l’aposta del Consell en la lluita contra el despoblament de l’interior i seran un instrument de dinamització d’aquests territoris”

Malgrat la seua escassa població, el territori que gestionen és molt ampli, unes 125.500 hectàrees, el 5,5% de la superfície de la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha tret a licitació els contractes per a l’elaboració dels plans d’acció territorial (*PAT) de les comarques del sistema rural d’Ademús, Aitana-Muntanya d’Alacant i l’Alt Millars, per un total d’1.390.000 euros.

Segons ha explicat el conseller Arcadi España, “aquests plans d’acció territorial són una iniciativa pionera del Consell que permetrà la completa elaboració del planejament general estructural d’aquests municipis”.

Amb aquests PAT, ha afegit el titular de Territori, “la Direcció General de Política Territorial i Paisatge podrà assistir a aquests municipis i evitar costos per als seus ajuntaments en facilitar-los els tràmits i afavorir una visió supramunicipal i cooperativa que permetrà adequar la implantació d’usos i activitats a la capacitat d’acolliment i el potencial del territori”.

Així mateix, ha destacat que “els PAT formen part de l’aposta clara del Consell en la lluita contra el despoblament dels municipis de l’interior i, després de la seua aprovació, suposaran un instrument de dinamització d’aquests territoris”.

En aquest sentit, Arcadi España ha subratllat que els plans d’acció territorial “permetran desenvolupar de manera àgil i racional tots els potencials d’aquests municipis, mantindre a la població en el territori i produir serveis ecosistèmics per al conjunt de la societat en un moment de canvi, com l’actual, on la revaloració del rural és un fet contrastat”.

Així, els plans dissenyaran la infraestructura verda d’escala comarcal, evitant riscos i qualificant al territori; desenvoluparan una zonificació del sòl no urbanitzable que permetrà conservar i valorar els grans actius ambientals, i els territoris podran acollir activitats econòmiques i dotacions que seran de gestió mancomunada amb caràcter prioritari per a millor la seua eficiència.

Després de les consultes prèvies realitzades i que, com ha apuntat el conseller, “reflecteixen majoritàriament el bon acolliment de les administracions locals i la demanda social per a l’elaboració d’aquests plans i els seus beneficis per al món rural”, en breu es disposarà dels esborranys de plans i dels documents inicials estratègics per a iniciar la tramitació de l’avaluació ambiental estratègica.

125.500 hectàrees

El conseller també ha ressaltat que “malgrat la seua escassa població, el territori que gestionen és molt ampli, unes 125.500 hectàrees, el 5,5% de la superfície de la Comunitat Valenciana, amb el que comporta respecte a l gestió de riscos i serveis ecosistèmics”.

Els tres plans d’acció territorials comprenen les comarques de l’Alt Millars a la província de Castelló, el racó d’Ademús a València, i l’entorn d’Aitana-Muntanya d’Alacant a la província d’Alacant.

En el cas de l’Alt Millars, comprén una població de 3.853 habitants, en un territori de 667 quilòmetres quadrats, i amb una densitat de 6 habitants per quilòmetre quadrat. Els municipis que ho formen són Montanejos, Montant, Vilafermosa, Cirat, Aiòder, les Fonts d’Aiòder, Sucaina, Fanzara, Cortes d’Arenós, la Pobla d’Arenós, Aranyel, el Castell de Vilamalefa, Lludient, Argeleta, Toga, Torre-xiva, Espadella, Vilamalur, Torralba, Vallat, la Font de la Reina i Vilanova de la Reina.

La comarca del Racó d’Ademús comprén Ademús, Cases Altes, Cases Baixes, Castielfabib, la Pobla de Sant Miquel, Torrebaixa i Vallanca, i compta amb una població de 2.266 habitants i una superfície de 370,22 quilòmetres quadrats. La densitat és de 6,1 habitant per quilòmetre quadrat.

Per part seua, l’entorn de Muntanya d’Alacant-Aitana abasta els municipis d’Alcoleja, Benasau, Beniardà, Benifallim, Benifato, Benilloba, Benimantell, Confrides, el Castell de Guadalest i Penàguila, inclosos en les comarques del Comtat, la Marina Baixa i l’Alcoià. Té 2.704 habitants i una superfície de 218,23 quilòmetres quadrats. La densitat és de 12 habitants per quilòmetre quadrat.

Per a afavorir oportunitats de creixement professional i la diversificació empresarial, la conselleria ha optat per una contractació per lots. La duració prevista d’aquests treballs és de quatre anys.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*