La iniciativa “Noms de dones als carrers de Xest” continua creixent i involucrant a joves estudiants

Post també disponible en: Castellano

Recentment s’han instal·lat noves plaques amb codis QR als carrers del municipi, en el marc del projecte “Noms de dones als carrers de Xest”, impulsat per la professora de l’IES Ricardo Marín, Yolanda Marco, amb el suport i finançament de les regidories d’Igualtat i Participació Ciutadana.

Dins d’aquesta iniciativa, Marco porta anys treballant a documentar la història dels carrers de Xest i, més concretament, des de 2017, a contar la història dels carrers amb nom de dona que existeixen en la localitat. Al llarg de la seua marxa, el projecte ha aconseguit involucrar a un gran nombre d’alumnat i professorat i continua evolucionant any rere any. 

Sobre la finalitat del projecte, Marco ha posat en relleu que compleix amb diversos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). “En aquest projecte s’ha procurat mostrar una mirada integral i profunda a través de l’aprenentatge i de les bones pràctiques en educació i, partint dels objectius i indicadors d’aqueixos ODS, es va iniciar durant el segon trimestre del curs 2021-2022 el projecte Calles Inclusives, mitjançant la intervenció d’un passeig per als vianants situat en la rodalia de l’IES Ricardo Marín, la guarderia i la biblioteca”, explica Marco.

El regidor d’Igualtat i Participació, Raúl Mota, ha posat en valor el projecte per la seua capacitat per a despertar l’interés de l’alumnat en la història i cultura de la seua població. “Aquesta iniciativa destaca per incentivar que la gent jove s’involucre amb el lloc en el qual viu i aprenga sobre la idiosincracia dels seus carrers, amb una perspectiva de gènere que posa en relleu la importància del paper de la dona en la societat chestana”.

Desenvolupament de les iniciatives del projecte en el curs 2021-2022
D’una banda, durant aquest curs, Yolanda Marco va posar sobre la taula a diverses artistes plàstiques dins de l’assignatura optativa Educació prèdica, Visual i Audiovisual, de 1r d’ESO, i es va triar la figura de Sonia Delaunay (1866-1979), pintora i dissenyadora ucraïnesa de l’art abstracte. 

El treball va girar entorn de tres blocs, seguint el mètode STEAM (Science, Technology, Enginery, Arts and Maths). En primer lloc, es va realitzar el disseny, creació i confecció d’un vestit biosostenible; en segon lloc, es va preparar la intervenció artística d’un espai urbà; i en tercer i últim lloc, es va executar la part tecnològica, amb la col·locació d’un codi QR on va allotjada la intervenció plàstica realitzada i l’homenatge a totes les dones artistes. En aquest últim pas també s’ha traslladat la proposta a l’Ajuntament de crear un Passeig de les dones artistes, un recorregut per tots els carrers amb nom de dona que hi ha en el municipi. 

D’altra banda, s’ha proposat completar el projecte de Calles Inclusives amb el canvi de Baró de Xest per ‘Baronia de Xest’, títol que hui dia ostenta una dona.

Premis d’Urbanisme Inclusiu

Els projectes “Noms de dones als carrers de Xest” i “Calles inclusives” van ser premiats en els V Premis d’Urbanisme Inclusiu promoguts per la Generalitat Valenciana l’any passat 2021, al costat d’altres propostes presentades per l’Ajuntament.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*