La regidoria d’Educació de Xest ofereix una sessió informativa sobre la jornada escolar per a famílies i professorat del municipi

Post també disponible en: Castellano

L’enregistrament de la sessió estarà disponible pròximament en les plataformes informatives municipals

Ahir, dimecres 6 d’abril, la sala d’actes de la Caixa Rural de Xest va acollir una sessió informativa sobre les diferents opcions de l’horari escolar, sobre la base dels criteris recollits en l’Ordre 9/2022, de 25 de febrer, per la qual es regulen les condicions i el procediment de sol·licitud i d’autorització de modificació de la jornada escolar en els centres sostinguts amb fons públics d’Educació Infantil i Primària. La sessió va estar organitzada per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament, a proposta de l’AMPA del CEIP Vicente Blasco Ibáñez, i anava dirigida a famílies i professorat de tots els col·legis de Xest, ja que dos dels centres de la localitat, CEIP Vicente Blasco Ibáñez i CEIP Ana Lluch, han presentat un projecte per a modificar la seua jornada escolar. 

L’acte va comptar amb la participació de Ramón Torres i Baldoví, mestre, assessor del CEFIRE i membre de la Federació i Confederació dels Moviments de Renovació Pedagògica; Daniel Gabaldón Estevan, professor titular i coordinador de la Unitat Docent de Sociologia de l’Educació en el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València; Gonzalo Pin Arbredes, pediatra-puericultor i Cap d’equip de la Unitat del Somni i Coordinador del servei de pediatria d’Hospital Quirón de València; i Nuria López Tio, Membre del Secretariat Nacional de STEPV – Intersindical Valenciana i presidenta de la Junta de Personal Docent de València. La regidora d’Educació, Mª Ángeles Llorente, va ser l’encarregada de moderar l’acte i presentar la jornada.

“Amb aquesta sessió pretenem informar i oferir, a partir de persones qualificades, anàlisis i criteris perquè les famílies pugueu decidir, no sobre la base de preconceptes o prejudicis, sinó valorant els avantatges i inconvenients dels diferents models de jornada. No pretenem fugir de la sana confrontació d’idees, però sí d’enfrontaments estèrils, perquè entenem que és fonamental mantindre una bona convivència en els col·legis entre tota la comunitat educativa; l’enfrontament en res afavoreix a l’educació dels xiquets i les xiquetes. La qualitat educativa del centre depén de l’harmonia, participació i col·laboració de tots els sectors de la comunitat educativa, sobretot quan l’objectiu és aconseguir que l’alumnat progresse en funció de les seues capacitats i les seues necessitats”, apuntava la regidora d’Educació, Mª Ángeles Llorente. “Totes les decisions educatives han de pivotar entorn del xiquet i la xiqueta, tenint en compte que l’escola, siga com siga l’horari que faça, ha de ser un lloc d’oportunitats”.

La regidora va subratllar com a dada important a tindre en compte la definició de jornada escolar que es recull en la legislació. “L’Ordre defineix el contingut del concepte ‘jornada escolar’ i matisa que és el temps en què un col·legi atén l’alumnat cada dia i que inclou tant el temps lectiu com el dedicat a serveis complementaris i activitats escolars. D’altra banda, la jornada lectiva és el temps dedicat al desenvolupament del currículum, i en centres docents de segon cicle d’Educació Infantil i Primària podrà desenvolupar-se mitjançant una d’aquestes opcions: jornada partida, distribuïda en dos períodes dividits entre matí i vesprada; jornada continua, realitzada íntegrament en període únic, al matí; i la jornada flexible o mixta, que és la realitzada en horari de demà i aquelles vesprades que determine el centre segons la proposta de modificació acordada”, aclaria Llorente. 

Contingut de la sessió

Els experts van exposar diferents estudis i investigacions vinculats amb la jornada escolar i van realitzar una anàlisi establint relacions entre jornada escolar, salut i fins educatius, tenint en compte la conciliació de l’horari familiar, docent i de l’alumnat. 

En primer lloc, el Doctor Pin va aprofundir en els bioritmes de l’alumnat, posant èmfasi en la importància de planificar les activitats diàries dels infants d’acord amb els seus ritmes biològics. Per part seua, Gabaldón, sociòleg i antropòleg, va aportar dades comparatives entre la jornada continuada i la jornada partida relatius al descans de l’alumnat, a la seua nutrició o a la seua vida social i en família. La representant del STEPV i mestra, Nuria López, va desgranar les novetats de la normativa qualificant-la de ‘garantista’ i va destacar que la jornada contínua ofereix una millor conciliació, augmentant les possibilitats de recollida de l’alumnat dels centres. També va explicar el caràcter de les activitats que s’han d’incloure en el projecte de jornada continuada per als centres que desitgen sol·licitar-lo i el sistema de votació de les famílies. 
Finalment, el mestre Ramón Torres va posar l’accent que “tots els temps del dia són educatius”, diferenciant temps escolars, familiars, lúdics regulats i desregulats i de repòs. El mestre va destacar que en les 24 hores de temps diari, l’escola ocupa 5 hores i va manifestar la seua preocupació davant el poc temps familiar que passen els xiquets i xiquetes, segons els estudis presentats per Daniel Gabaldón prèviament. En aquesta línia, va plantejar una reflexió sobre el currículum educatiu i la temporalització proposant una altra línia debat que, al seu judici, hauria de centrar-se en modificar el marc del conflicte, que porta a l’alumnat a tindre un horari encotillat; a revisar les percepcions de la dependència quant al temps i a educar per a l’autonomia.

En finalitzar les intervencions dels experts es va obrir un torn de paraula per a les persones assistents, que van poder fer les seues consultes. La sessió es va gravar en vídeo i estarà disponible pròximament en les plataformes informatives municipals.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*