La segona mitat de la campanya citrícola valenciana eleva el ritme de compres i els preus en camp

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) constata que la campanya citrícola entra de ple en la seua segona mitat amb un increment tant en el ritme de compres com en els preus que perceben els productors. La principal causa d’esta millora es troba en un major equilibri entre l’oferta, prou curta i menor a la prevista a causa de les adversitats climàtiques, i la demanda, l’evolució de la qual és creixent a causa del fred a Europa i de l’especial interés que desperta esta fruita entre els consumidors per a previndre refredats i virus com el Covid-19.

AVA-ASAJA afig que, segons remarca en el seu últim butlletí setmanal la Llotja de Cítrics de València, l’interés se centra fonamentalment en el subgrup de taronges Navels tardanes -Navel Powell, Barnfield i Chislett (amb cotitzacions en origen que solen situar-se dins de l’agulla de ganxo 0,353-0,447 euros per kilovramo) i, en menor grau, Navel Lane Batega (0,282-0,376 euros per quilogram) – així com en el subgrup híbrids de mandarines, les quals majoritàriament compten amb un límit de plantacions i un sistema de gestió comercial protegit -Tango, Nadorcott (0,611-0,851 euros per quilogram) i Orri (1-1,3 euros per quilogram) -. En moltes varietats, estes cotitzacions suposen un augment aproximat del 10% respecte a la campanya anterior per estes mateixes dates.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “la campanya ha donat un nou gir i deixa arrere els greus problemes de comercialització que van copar algunes de les varietats més esteses com la taronja Navelina o la mandarina Clemenules. Ara els operadors comercials tornen a manifestar el seu viu interés per aprovisionar-se de suficients cítrics per a poder abastir als mercats durant els pròxims mesos”.

Aguado estima que “els factors objectius del mercat haurien de consolidar unes perspectives positives per al que resta de campanya. És evident que l’oferta és reduïda, sobretot en les taronges tardanes, a causa de les abundants pluges de l’any passat i al vent de les últimes setmanes, si bé cal ressaltar que la borrasca Filomena ha tingut en la citricultura valenciana uns efectes més limitats i puntuals que en altres zones productores. La demanda internacional no deixa de tirar i permet absorbir de manera fluida les produccions tant espanyoles com d’altres països mediterranis”.

De totes maneres, AVA-ASAJA exigix a les administracions que “no s’adormen en els llorers davant d’esta situació conjuntural i avancen en mesures estructurals que seguixen pendents com l’establiment d’uns índexs de referència dels costos de producció aprofitant l’actual reforma de la Llei de la Cadena Alimentària, una aposta més decidida per la Llei d’Estructures Agràries, l’obligatorietat d’introduir la reciprocitat en els acords amb països tercers o una millora de l’especialització i la coordinació dels controls fitosanitaris de la UE per a frenar l’entrada de plagues i malalties”.

Luis Ibáñez

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*