La Serranía, la Foia de Bunyol i el Camp del Túria es rebel·len contra la línia elèctrica d’alta tensió, de propietat privada, que travessarà les seues comarques

Sot de Chera 15 08 2016 VLC Patronat Provincial de Turisme ELS SERRANS Sot de Chera - El xarco del grunyidor - El Charco del Gruñidor Photo : ©vicentbosch2016

Post també disponible en: Castellano

Una sinuosa rasa, de gran profunditat i amplària, posarà en perill el Parc Natural del Túria i el seu ecosistema fluvial, així com l’afluència d’aigua a l’Albufera“, segons la Coordinadora por Una Serranía Viva.

“El fons d’inversió multinacional F2i, a través de la seua filial a Amèrica Llatina i Península Ibèrica, RENOVALIA, projecta la construcció d’una sinuosa línia d’alta tensió subterrània que travessarà les tres comarques valencianes, al llarg de 47 quilòmetres. Aquest costós projecte, valorat en 52 milions d’euros, connectarà les 15 macroplantes fotovoltaiques – que ocuparan mes de 1000 hectàrees (1200 camps de futbol) – projectades en la Regió muntanyenca i El Camp del Túria amb la Xarxa Nacional. S’evita així el major cost d’unes compensacions necessàries per a expropiats pròxims a la xarxa pública enfront dels reduïts costos d’expropiació en llocs en franca reculada poblacional, fins i tot tenint grans pèrdues en el seu rendiment degut a la llunyania dels punts de connexió”, segons la Coordinadora por Una Serranía Viva.

“La reacció de les tres comarques no s’ha fet esperar. En dues setmanes s’han recollit mes de 2000 signatures en contra d’aquesta obra faraònica, asi com un crowfunding per a la confecció d’un informe d’al·legacions realitzat per una prestigiosa consultora especialitzada en medi ambient. A això s’han sumat els Ajuntaments i les Organitzacions Agràries de la zona, inclosos la Comunitat d’Usuaris del Canal Principal del Túria que veurà interromput el subministrament d’aigua a població i reg de nombroses poblacions”, han afegit.

“L’èxit d’aquest crowfunding ha sigut tal que ha produït un romanent que es destinarà a accions legals contra el fraccionament artificiós, emprat pel fons d’inversió, per a esquivar els requeriments tècnics i mediambientals del Ministeri de Transició Ecològica. La concessió de llicències per a la ubicació de renovables correspon al Ministeri, en plantes de mes de 50 MgW, per la qual cosa l’empresa ha optat per la construcció de 19 plantes (15 en la Regió muntanyenca i 4 a Godelleta), de 49,9 MgW, connectades entre si, amb l’objectiu d’obtindre les llicències en la Conselleria d’Economia Sostenible. Existeixen ja sentències en contra d’aquest dubtós procediment per part dels Tribunals Superiors de Justícia de diverses autonomies”.

Les obres per a l’esmentada línia subterrània afectaran molt negativament a nombrosos paratges naturals com el Parc Natural del Túria i al mateix llit del Túria, ja que el creua de N a S, amb les conseqüències que això té per a l’ecosistema fluvial. A més, la conjunció d’aquests projectes afectarà negativament l’Albufera a causa de la incidència en una de les capçaleres que li subministren aigua, la de la Foia de Bunyol. Les tres comarques denuncien igualment l’expropiació d’àmplies superfícies de regadiu, així com la falta d’atenció, per part de la promotora, als requisits del Decret llei 14/2020 de la Generalitat Valenciana, de mesures per a accelerar la implantació i aprofitament de les energies renovables, que advoquen per l’eficiència i proximitat a la Xarxa Elèctrica Nacional”, han finalitzat des de la Coordinadora por Una Serranía Viva.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*