La Unió Musical Santa Cecilia de Villar presenta al sietagüense Borja Martínez Alegre com a nou director de la seua banda simfònica

Post també disponible en: Castellano

El titular serà presentat dissabte que ve 4 de maig en el concert que se celebrarà a les 19,00 hores en el saló de concerts de l’entitat.

Martínez Alegre relleva a Luis Serrano Alarcón, que es va acomiadar de la UMSC el mes de novembre passat després de sis anys al capdavant de l’agrupació.

En el seu debut amb la banda de Villar, Borja Martínez dirigirà un programa amb obres d’Estimant Blanquer, Joaquín Rodrigo i el mestre Serrano, entre altres autors.

Borja Martínez Alegre es convertirà en el nou director titular de la banda simfònica de la Unió Musical Santa Cecilia (UMSC) d’el Villar. Serà en el concert de presentació que oferirà l’agrupació dissabte que ve 4 de maig a les 19,30 hores en el saló de concerts de l’entitat i que s’inscriu en la campanya Excel·lent de la Diputació de València.

Borja Martínez es mostra molt il·lusionat en iniciar aquesta nova etapa: “assumir la direcció d’una banda com la de Villar, amb un gran palmarés al llarg de la seua trajectòria, significa per a mi, a més d’una enorme satisfacció, un repte que assumir amb la major responsabilitat en aquesta etapa de la meua vida com a director”.

Per al seu concert de presentació ha configurat un programa que s’iniciarà amb el pasdoble La pau de Setaigües de Manuel Bernal Nieto i continuarà amb Mease Pérez l’organista (Poema simfònic) de Julio Gómez i Homenatge a “La Tempranica” de Joaquín Rodrigo (en el 25é aniversari de la seua defunció) (transcripció Julio Gómez).

Després del descans, la banda interpretarà La flor del taronger (Pasdoble) de Miguel Asins Arbó, Entorns (Simfonia en tres moviments) d’Estimant Blanquer i El motet (Pasdoble de la sarsuela del mateix nom) de José Serrano (en el 150é aniversari del seu naixement).

Sobre l’elecció d’aquest programa, en el qual s’inclou una referència a la Societat Musical de Setaigües, on va iniciar la seua formació musical, o a Estimant Blanquer, que va ser director de la Unió Musical de Villar, així com diverses commemoracions, Borja explica que “sempre m’agrada buscar un fil conductor que enllaç cadascuna de les peces del programa. D’aquesta manera, es comprén millor per part d’intèrprets i públic el sentit del concert. Com se sol dir en anglés, el “fil roig” que uneix cadascuna de les obres, bé siga per estil o per connexió temàtica.” 

El nou director de la banda de Villar, que ho és també de les bandes de la Agrupació Artístic Musical Santa Bàrbara de Piles i de la Societat Musical Barri de Malilla, així com del Cor Ciutat de Xàtiva, ha guanyat l’II Concurs de Direcció de la Banda Municipal de Bilbao (2018) i el 2n Premi del European Conductors Competition (2017) en Ostende (Bèlgica). Dos prestigiosos guardons que s’afigen a una rica trajectòria que, a més de la direcció, inclou la seua faceta com a divulgador musical en diferents fòrums sobre història i repertori de banda. 

Trajectòria

Borja Martínez Alegre és titulat superior en Trompeta (2012), Direcció d’Orquestra i Direcció de Cor (2022) pel Conservatori Superior de Música de València. Obté en 2022 el Premi extraordinari final de títol en Direcció per unanimitat del tribunal. Té el Diploma (2015) i el Diploma avançat (2017) en Direcció de Banda pel Istituto Superiore Europeu Bandistico (Trento – Itàlia) i el Màster Universitari en Investigació Musical (2021) (Universitat Internacional de València).
Va començar els seus estudis en la Societat Musical La Paz de Setaigües, de la qual més tard va ser director de la seua banda. Actualment és el Director de la Banda de la Unió Musical Santa Cecilia d’el Villar, AAM Santa Bàrbara de Piles, Banda de la SM Barri de Malilla i el Cor Ciutat de Xàtiva.
Ha guanyat l’II Concurs de Direcció de la Banda Municipal de Bilbao (2018) i el 2n Premi del European Conductors Competition (2017) en Ostende (Bèlgica). Amb l’SM La Paz de Setaigües ha guanyat el Primer premi i menció d’honor en la secció 2a del 42 Certamen Provincial de Bandes de València (2018).
Ha sigut convidat a seminaris de direcció als Estats Units (Michigan State University 2016, Caltech 2020), el Regne Unit (RNCM 2018), Àustria (MidEurope 2017) i Països Baixos (Leeuwarden 2015). Ha dirigit Bandes, Orquestres i Brass Bands a Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Àustria, el Regne Unit, els Estats Units i Noruega.
Ha gravat com a director, fins a la data, 3 CD’s: “Música de saló per a xicoteta orquestra de Mariano Pérez Sánchez (2022), “Denominació d’origen: música valenciana per a Bombardí” (2019), “4t Concurs de composició Música Jove” (2017).
En 2024 és convidat per la Schola Cantorum d’Algemesí per a dirigir “El Messies” de G.F. Händel de manera íntegra en la 24a edició del seu projecte participatiu.
A més de la seua faceta com a director, participa com a divulgador musical en el programa “Mikrokosmos” de la ràdio de la Universitat Politècnica de València, escriu diversos articles per a WASBE (World Association of Symphonic Bands and Ensembles) i realitza diferents conferències sobre història i repertori de banda en diferents societats musicals. 

Pròximes activitats de la UMSC

Després del concert del 4 de maig, l’activitat musical no cessa en la Unió Musical. El dissabte 12 de maig tindrà lloc un concert protagonitzat pel cor que dirigeix Aure Faubel. Així mateix, la banda juvenil prepara un intercanvi musical amb l’agrupació juvenil de la Unió Musical de Sot de Xera i participarà el 14 de juny en el projecte L’escola canta.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*