La Unió presenta al nou equip de la Conselleria d’Agricultura quasi 600 propostes de futur per al camp valencià

Post també disponible en: Castellano

Entre elles una bastant nova com és una ajuda anual de 6.000 euros per a totes les explotacions prioritàries i explotacions associatives prioritàries (professionals del sector agrari)

La comissió executiva de la Unió Llauradora i Ramadera s’ha reunit amb el nou equip de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, al qual li ha presentat quasi 600 propostes de futur i suport al sector agrari de la Comunitat Valenciana.

Entre eixe paquet de mesures traslladades es troba una bastant nova com ara establir una ajuda de 6.000 euros anuals destinada a les persones titulars d’explotacions prioritàries i explotacions associatives prioritàries en la Comunitat Valenciana a fi de fer costat als professionals del sector agrari. La Unió pretén que s’incorpore en els pressupostos de 2024 per a fomentar i mantindre les explotacions que complisquen amb els criteris establits, garantint la viabilitat i contribuint significativament al sosteniment de l’activitat agrària i la incorporació de llauradors i ramaders joves.

Les explotacions prioritàries són les que possibiliten l’ocupació d’almenys una Unitat de Treball Agrari (UTA), la renda de treball unitària que s’obté d’estes explotacions se situa en un rang entre el 35% i el 120% de la renda de referència i el titular és considerat un llaurador/ramader professional, està donat d’alta en el règim agrari i resideix a la comarca on es troba l’explotació. Les explotacions associatives prioritàries compleixen amb les dues primeres premisses anteriors i a més són cooperatives d’explotació comunitària de la terra o de treball associat dins de l’activitat agrària, o bé són societats sota altres formes jurídiques en les quals almenys el 50% dels socis siguen llauradors/ramaders professionals.

Carles Peris, secretari general de La Unió, creu que “esta mesura pot contribuir de manera significativa al foment i manteniment d’estes explotacions, assegurant la sostenibilitat i el benestar de les persones llauradores i ramaderes professionals en la Comunitat Valenciana, així com fer atractiu el sector per a les persones joves que tinguen interés en instal·lar-se professionalment”.

Altres propostes de La Unió, transmeses en la reunió, són la constitució d’una taula de concertació agrària on participen les Organitzacions Professionals Agràries (OPA) i Cooperatives. Quant a sanitat vegetal se sol·licita el manteniment o increment del pressupost de la Conselleria i que es pressione al Ministeri d’Agricultura perquè augmente el seu, així com la potenciació de la lluita biològica davant la retirada de matèries actives.

Sobre les retallades de cobertures i increment de les primes de les assegurances agràries per part d’Agroseguro es reclama des de La Unió un manteniment o increment del pressupost de la Conselleria que ha de continuar amb el seu suport a l’assegurança agrària dels últims anys i pressionar al Ministeri d’Agricultura perquè frene les contínues retallades als llauradors i ramaders. En relació amb el Cuaderno Digital de Explotación (CUE), La Unió sol·licita que es treballe des de la Generalitat per a ajornar la seua implantació i mentrestant que s’implante un pla formatiu per a les persones que l’han d’implementar i suport a les OPA que han de col·laborar. També ha demanat La Unió que es fomente el Fòrum citrícola en detriment d’una interprofessional Intercitrus inoperativa i incapaç d’exercir les seues funcions. Altra de les propostes de La Unió és que no es criminalitze al sector agrari ni en la legislació ni en les obligacions per la gestió de subproductes: restes de poda, purins, etc. Sobre este aspecte, l’organització reclama que el període d’autorització de les cremes agrícoles s’adapte a la realitat agrícola de cada any segons necessitats i circumstàncies meteorològiques. Sobre la fauna silvestre es demanda coordinació entre la Conselleria d’Agricultura i de la de Medi Ambient per a controlar els danys en el sector i l’establiment d’un fons de compensació del Consell. Així mateix La Unió demana la millora de la línia d’ajudes a la millora de la competitivitat ramadera i suprimir la burocràcia en la millora de les granges.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*