La UPCCA de Xest posa en marxa tallers amb motiu del Dia Mundial Sense Jocs d’Atzar

Post també disponible en: Castellano

Aquest dissabte, 29 d’octubre, se celebra el Dia Mundial Sense Jocs d’Atzar i, per això, des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de Xest, coordinada des de la regidoria de Sanitat, es realitzen tallers de prevenció de l’addicció al joc.
“Des de les regidories de Sanitat i Educació estem treballant durant tot l’any en la prevenció de diferents addiccions i per això s’inclouen aquests tallers que posen el focus en els perills de l’ús abusiu dels jocs d’atzar i dels videojocs, amb la finalitat de conscienciar sobre els riscos i efectes nocius que aquestes pràctiques poden produir, tenint en compte dades estadístiques que reflecteixen la creixent pràctica d’aquest tipus de jocs entre adolescents”, explica la regidora, Mª Ángeles Llorente.
Els tallers impartits per la UPCCA es realitzaran a partir de desembre en el col·legi San José de la Muntanya i en l’IES Ricardo Marín, amb alumnat de Secundària. Durant les sessions s’explicaran les característiques dels jocs d’atzar, la tipologia de persones jugadores, les característiques de l’addicció al joc i es donarà informació sobre joc com a trastorn addictiu, al costat de dades estadístiques relatives a Espanya. També es fomentarà el pensament crític de cara al consum de publicitat i s’exposaran estratègies que faciliten l’autocontrol per a previndre l’addicció al joc. Aquesta formació se suma a la que ja s’han iniciat des de la UPCCA en els centres amb alumnat de Primària, on s’estan impartint sessions per a previndre l’ús abusiu de videojocs i d’Internet.
Tal com expliquen des de la UPCCA, la pandèmia va influir en l’evolució de les addiccions al joc, a causa del fàcil accés a les apostes esportives i jocs d’atzar a través d’aplicacions per a mòbil i ordinador. “Aquestes opcions estan disponibles les 24 hores del dia i comporten apostes de pocs diners, la qual cosa fa que adolescents i joves creguen que el risc és mínim. A això se li suma l’anonimat que dona Internet i la immediatesa dels resultats, elements que fan el joc més atractiu”, explica la responsable de la UPCCA, Alejandra Santos. “Hem de ser conscients del risc d’addicció que aquestes eines presenten quan es fa un ús inadequat d’elles. El risc es fa encara major entre la població adolescent a causa de les característiques de la seua etapa evolutiva”.

Dades estadístiques 

Segons l’Enquesta EDATS i ESTUDES 2018-2019, el 64,2% de la població de 15 a 64 anys ha jugat amb diners en l’últim any, tant de manera presencial com en línia; mentre que un 94,5% ha usat Internet amb finalitats lúdics. En 2018, un 82,2% d’estudiants de 14 a 18 anys va jugar a videojocs.
Aquestes enquestes indiquen que el joc en línia preferit pels i les adolescents és el videojoc, seguit de les apostes esportives. En un sol dia, en els últims 12 mesos, un 3,2% de joves indica que ha gastat quantitats inferiors als 6 euros i un 1,7%, més de 30 euros. D’altra banda, les enquestes mostren que és més freqüent el joc presencial que l’en línia entre la població d’estudiants d’entre 14 i 18 anys. A més, es plasma en les dades que en aqueix mateix rang d’edat continua una prevalença de l’ús compulsiu d’Internet (20,0%), encara que la xifra que ha sigut inferior a la registrada en els estudis de 2016.
Finalment, quant a l’ús dels videojocs, segons l’enquesta ESTUDES, més del 80% dels i les joves entre 14 i 18 anys practiquen aquest hàbit, percentatge que és notablement major entre els xics, amb una prevalença de joc que va disminuint segons va avançant l’edat. Entre el total dels estudiants de 14 a 18 anys, el 6,1% presentaria un possible trastorn per ús de videojocs segons l’escala basada en criteris DSM-V.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*