L’Associació de Municipis del Parc del Túria convida a Bugarra, Gestalgar i Chulilla a unir-se a l’entitat després de l’última adhesió de Mislata

Post també disponible en: Castellano

L’arribada del riu a la mar constitueix una de les principals reivindicacions, centrades en protegir la ribera natural del riu

La desé-huitena Assemblea General de l’Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria ha aprovat convidar a les localitats de Bugarra, Gestalgar i Chulilla perquè formen part d’aquesta entitat al mateix temps que el municipi de Mislata, en l’àrea metropolitana de València, serà la següent a unir-se a l’associació després dels últims tràmits administratius realitzats. 

Aquesta associació va sorgir l’any 2016 amb l’ànim de promoure accions, mesures i programes d’actuació que permeteren una millora substancial en la qualitat ambiental del Parc Natural del Túria, una integració i coordinació de les iniciatives polítiques i ciutadanes dels municipis associats, una coordinació intermunicipal en matèria d’educació ambiental i una col·laboració amb la Generalitat Valenciana competent en matèria de medi ambient. 

Aquesta entitat supramunicipal està formada actualment per les localitats Riba-roja de Túria, Vilamarxant, Paterna, Pedralba, València, Quart de Poblet, Paterna i Manises, als quals s’unirà Mislata “de facto” i en un futur pròxim Bugarra, Gesltagar i Chulilla per la seua vinculació amb el parc del Túria. L’associació compta, actualment, amb els òrgans de govern com una presidència, una vicepresidència, la secretaria, la tresoreria, comissions de treball, l’assemblea de treball i una comissió tècnica. 

L’última assemblea celebrada per l’associació es va centrar en les actuacions necessàries per a la neteja i regeneració del parc del Túria, entre les quals cal destacar algunes com la connexió dels tres parcs naturals –Albufera, Calderona i Túria- la possibilitat de la qual suposarà un rellançament ambiental de la zona i, al mateix temps, la creació del Parc Cultural del Túria. 
Un altre dels projectes importants que es duran a terme passa per una inversió per part de la Conselleria d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a millorar, adequar i restaurar els 27 quilòmetres que separen les localitats de València i Vilamarxant. La iniciativa contempla el manteniment dels 19 ponts existents al Parc Fluvial i una nova senyalística per a l’enclavament natural. 

L’eliminació de la canya invasora (Arundo Donax) i la repoblació amb les espècies autòctones de la ribera en els municipis de Riba-roja de Túria, Manises, Paterna, Pedralba i Vilamarxant és una altra de les actuacions que es realitzaran pròximament, amb un projecte de restauració d’hàbitats d’interés comunitari del Parc Natural del Túria, amb una inversió de 1’2 milions d’euros gràcies als fons econòmics europeus Feder. 

El projecte perquè el riu Túria puga arribar, finalment, a la mar constitueix un dels punts principals en els quals està treballant actualment l’associació que permetria completar el cicle vital de l’anguila i la seua reproducció. A través dels fons estructurals europeus, aquesta iniciativa seria possible amb l’aval previ de l’estudi realitzat per la Universitat Politècnica de València per a connectar el riu amb la mar mitjançant una cabal ecològic de 1’4 metres cúbics. 

L’aigua per a connectar el riu amb la desembocadura a la mar, es podria obtindre, segons l’estudi i detall manifestat pel director del parc natural, Toni Ballester, de la depuració de les aigües de les estacions depuradores de Camp de Túria I i Camp de Túria II i de la millora en l’eficiència de l’aigua que es destina per al reg dels camps dedicats al cultiu agrícola.

L’alcalde de Riba-roja i president de l’Associació, Robert Raga, ha afirmat que l’ampliació de l’entitat a altres localitats “suposa un recolzament a la labor que s’ha desenvolupat des de la seua creació per part de tots els ajuntaments, però hem de continuar en la mateixa línia per a regenerar totes les zones més deteriorades del parc natural i, per a això, és essencial la unió de totes les localitats per a obtindre el finançament necessari per a la seua posada en marxa”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*